Achtergrond

45 jaar Viertron

45 jaar aan de top van de distributie van de betere hifi- en installatieproducten

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2023

We moeten terug naar 1977. Toen richtte Peter Viergever het bedrijf Viertron op in Barendrecht. In die tijd heette zijn onderneming nog een ‘technische handelsonderneming’. Gespecialiseerd in de verkoop van elektronica en elektrotechnische artikelen, was één van de meest prille merken Eagle International, leverancier van audio en accessoires. 100 Volt systemen voor de installatiemarkt, en van microfoonversterkers tot inbouwluidsprekers. Je zou bijna zeggen dat Peter z’n tijd ver vooruit was, als je kijkt naar de tegenwoordige populariteit van die markt in ons segment.


Onderdelen en Eagle waren slechts één kant van het bedrijf. Al heel snel werd het prestigieuze Britse merk Meridian in huis gehaald waarvan Viertron de distributie verzorgde. Een ander merk, gepositioneerd in de professionele muziekwereld was Celestion, met luidsprekers voor Public Address systemen en elektrische gitaren. Met verder een merk als het eveneens op en top Britse Musical Fidelity in de portfolio groeide de onderneming van Peter Viergever uit tot een van de meest gespecialiseerde en gewaardeerde importeurs van de betere hifi die Nederland rijk is.

De merken die aan de wieg stonden

Merken die ook bijzonder goed aansloten bij het prille pakket waren Acoustic Energy (luidsprekers), Cyrus (elektronica), Apollo (stands en meubels), Castle (luidsprekers), Smart-e (audio/video distributiesystemen) en iMerge (muziek/video servers). Pas in een later stadium gaat Viertron ‘vreemd’ met onder meer het Zweedse Supra Cables, het Amerikaanse merk Sooloos (muziekservers), dat later in Roon zou worden opgenomen, en redelijk recent het Italiaanse Tutondo (luidsprekers). Als je dit pakket bekijkt, zie je hoe Viertron is blijven groeien en tegelijk nog de roots bewaarde van muziek- en spraakdistributie. Sterker nog, het getuigt van een zekere visie als je het huidige merkenpakket nader beschouwt. Over visie gesproken, het opmerken van Sooloos is daar ook een meesterlijk voorbeeld van. Aanvankelijk werd Sooloos ingelijfd door Meridian dat op basis van deze technologie hun streaming-gedachte trachtte vorm te geven, en later is Sooloos de basis geworden van wat we nu als Roon kennen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS