Achtergrond

Achtergrond Hifi Rose

Nederland en haar Rozen

Door Ernst Neve, HVT 6, juni 2021

Het is nu net even meer dan een jaar geleden dat ik op het pad van de Koreaanse bouwer van streamers Hifi Rose terecht kwam. Aanvankelijk werd mijn aandacht getrokken door hun top streamer, de RS150, maar uiteindelijk sprak ook de all-in-one de RS201E mij bijzonder aan. Achteraf geef ik de schuld van mijn gewekte interesse aan de mogelijkheid van de streamers om een 2,5” SSD in te bouwen voor opslag van geluid én beeld.


Toegegeven, ik zou haast vergeten te vermelden dat de streamers van Hifi Rose allemaal beschikken over een full MQA decoder, je weet wel, de Voldemort van de less lossy compressietechnieken (ahum). Ik zou iedereen die zich hierover een mening wil vormen, aanraden er eens goed naar te luisteren. Wat mij betreft minimaal de redding van internetradio van enige kwaliteit en daarna, afhangend van de opname, een openbaring. Wat voor mij minimaal een even grote openbaring is, is dus de mogelijkheid hi-res 4K video af te spelen met alle Hifi Rose streamers. Ik kon haast niet wachten om de RS201E een plek bij de televisie te geven.

In het kort

Het was dan ook niet toevallig dat juist dit apparaat als eerste aan mijn voordeur arriveerde, maar hierover later meer. Eerst iets over het bedrijf Hifi Rose zelf. Zoals gezegd is het een Koreaanse onderneming die deel uitmaakt van moederbedrijf Citech, dat weer een afsplitsing is van Samyoung (2015), van huis uit een textielproducent die is opgericht in 1967 en uiteindelijk een beursnotitie kreeg. Het succes van Samyoung mondde in 1977 uit in een heroriëntatie en focus op IT en Tech, waardoor we mogen vaststellen dat het begrip Tech inmiddels in het bedrijfs DNA zit. Op de website van Hifi Rose vinden we prozaïsche omschrijvingen van de herkomst van de naam en de missie van het bedrijf. Centraal staat de verandering in de consumptie van film en muziek, hetgeen heeft uitgemond in producten die overweg kunnen met zowel beeld als geluid en beschikken over grote displays.
Naast de producten die ik uiteindelijk heb mogen beoordelen, zijnde de RS201E all-in-one en de RS150 streaming voorversterker, maakt Hifi Rose ook wat ik wil noemen compacte wi-fi speakers, wederom uitgedost met een groot touch screen (de RS301 en RS350) en een hoogwaardige CD drive voor het afspelen en rippen van CD’s (RSA780). Stuk voor stuk prachtige staaltjes van modern industrieel ontwerp, gecombineerd met verantwoord en hoogwaardig technisch ontwerp. In de tussenliggende periode is er overigens op de Benelux markt veel gebeurd met Hifi Rose. Zo is er een distributeur aangesteld, de weten Network Media Systems te Arnhem en zijn de media spelers op vele plekken in Nederland, België en Luxemburg te bewonderen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS