Achtergrond

Analoog vakmanschap

Op bezoek bij Jaap Pees – H.A.T. en Hanze Hifi

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2021

Het is al weer jaren geleden dat ik bij mijn oud-collega Jaap Pees langs ging om zijn magnifieke werkplaats annex museum in Meppel te bekijken. Dit alles voorafgaande aan het schrijven van een HVT testverslag van een legendarische door hem gerestaureerde Thorens TD124 draaitafel uit 1957.


In mijn HVT verslag schreef ik toen:
Een echte Goldgrube voor fans van analoog en buizen. Jaap restaureert en repareert niet alleen vintage buizen apparatuur en draaitafels, hij verzamelt ook. De hele hifi geschiedenis is zo’n beetje terug te vinden op zijn zolderkamers, keurig in rekken opgesteld, bijna allemaal speelklaar.
We schrijven juni 2021, de zon schijnt uitbundig. Plaats van handeling: een mooi dorp in het Zuidwesten van Drenthe. Jaap is sinds kort verhuisd naar een nieuwe royale werkplaats annex luisterkamer, gebouwd in de ruime tuin van zijn huis. Royaal in die zin dat hij alle spullen (meetapparatuur en werkbanken) en een deel van zijn verzameling goed kwijt kon, maar niet alles. Met name voor het grootste deel van zijn verzameling (buizen)spoelenrecorders heeft hij andere liefhebbers moeten zoeken. Dat was geen probleem overigens – leve het Internet. Maar hij heeft vast wel een traantje gelaten.

Jaap Pees en ik kennen elkaar al heel lang – we hebben jaren in hetzelfde bedrijf gewerkt – we delen onze liefde voor muziek. Jaap is een begenadigd technicus en het technische geweten van Hanze HiFi in Zwolle. Mede dankzij zijn inspanningen en kennis heeft Hanze Hifi zich ontwikkeld tot een (inter)nationaal centrum voor de betere draaitafel en alles wat daar bij hoort. Jaap doet complete revisies van topdraaitafels zoals die aan een Melco draaitafel – ooit 10 stuks van gebouwd – die binnenkort ter onderhoud wordt aangeboden. Rode draad is de befaamde Thorens TD124, geproduceerd van 1957 tot 1965, een bijzondere, hybride draaitafel, een combinatie van snaar- en tussenwielaandrijving in al zijn versies. Maar natuurlijk is er ook het onderhoud en modificaties aan het brede spectrum van populaire draaitafels uit de 60er en 70er jaren. Met illustere namen als CEC, Pioneer, Micro, Sansui, Dual en natuurlijk Thorens. Voor de Thorens TD14X/150/16X heeft Hanze Hifi een motortuning kit ontwikkeld om de motoren stabieler en vooral rustiger te laten lopen. Voor deze “gewone” draaitafels heeft Jaap nu een door hem zelf opgeleide rechterhand die werkt op de TD van Hanze HiFi in Zwolle.
Jaap Pees is een lopende encyclopedie op het gebied van analoge technieken in de breedste zin: van (historische) buizenschakelingen tot het optimaliseren van het fenomeen draaitafel. En als hij het even niet weet, dan is er een indrukwekkende bibliotheek van service docs en technische documentatie. Grote liefde: de Thorens TD124 in zijn verschillende versies. Maar vooral is Jaap iemand die wars is van vage praat en geneuzel. Hij belichaamt het fenomeen Meten is Weten, maar wel met humor en relativering. Natuurlijk altijd gecombineerd met luisteren. Zeker in analoge mechanische technieken ligt Meten en Luisteren in elkaars verlengde.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS