Achtergrond

Audio Physic bij The Hifi Studio

Als de vonk overslaat

Door John van der Veer, HVT 5, mei 2022

Na een uitgebreid verslag van de geschiedenis, het heden en de te verwachten toekomst van The Hifi Studio in Leiden, gevolgd door een verhaal over de importantie van goede bekabeling – met een hoofdrol voor AudioQuest – is het tijd voor een riante luistersessie aan de Korevaarstraat. Centraal staat de Audio Physic Spark, een monitor met een volledig nieuw ontwikkelde middentoon-driver.


Bij het derde bezoek aan het vertrouwde Hifi-adres in Leiden val ik met mijn nieuwsgierige neus in het beboterde feest van herkenning. Ik mag me aan de Korevaarstraat laven aan de Audio Physic Spark, een fraaie monitor met drie drivers, op een eigen standaard en voorzien van de unieke, magnetische voet van Audio Physic, waardoor de luidspreker in zijn geheel letterlijk van de vloer komt. Het merk, afkomstig van onze Oosterburen, is eerder te gast geweest in de Spuistraat, in mijn begintijd van HVT. Ik mocht de Codex verwelkomen, een 120 cm hoge vloerstaander met een stevig gewicht en een al even stevig charisma. Even los van de meer dan uitstekende auditieve indruk die de Codex heeft achtergelaten is een aantal zaken in het geheugen genesteld, dat in het huidige aanbod van Audio Physic onveranderd is gebleven. Het Duitse merk heeft geen poging gedaan ongewenste reflecties te vermijden met niet parallelle wanden. De afwijking in de vorm bij de luidsprekers van Audio Physic, ten opzichte van een rechthoekige ‘doos’, is de hoek die voor- en achterpaneel maken waardoor de baffle met de drivers iets omhoog gericht staat en het gewicht grotendeels op de twee ‘achtervoeten’ leunt. En nu we het toch over voeten hebben; er is gekozen voor een out of the box oplossing door middel van wat normaliter als upgrade gezien zou kunnen worden. Speciale spikes kopen hoeft dus niet meer. De iets schuine voor- en achterkant zijn ook toegepast in de Spark, evenals de magnetische voeten. Het laatste item is nu ook los lever- en verkrijgbaar en als zodanig door Vincent van Nimwegen gedemonstreerd op de rest van de apparatuur, waarover later.

Trouw

En nog meer feest van herkenning. Om het geheel toe te lichten is Ruud Grijpma, Accountmanager Benelux voor, onder meer, Audio Physic eveneens van de partij in Leiden en heeft een los exemplaar van de nieuwe ontwikkelde middentoon-driver meegenomen ter illustratie. Uiteraard is het bezoek aan de winkel met Vincent, Erik en Bart vertrouwd ‘as ever’, maar ook de verbintenis van Audio Physic met The Hifi Studio is er een die past in de traditie van de familie Van Nimwegen: trouw aan de merken, vaak al sinds de prille introductie in de Benelux. Zo’n band verstevigt in de loop der jaren als die op wederzijds vertrouwen is gebaseerd, en dat merk je aan het contact tussen Ruud en Vincent. In Leiden word ik, naast de espresso, getrakteerd op een set die de Audio Physic aandrijft. De merken die in deze set de dienst uitmaken zijn Auralic en Cyrus. Beide zijn illustratief voor deze loyaliteit. In het eerste deel van deze reeks over het wel en wee van The Hifi Studio in Leiden is de bijzondere band met Cyrus uitvoerig belicht. Maar ook Auralic behoort al sinds 2014 tot het Leidse pakket. Van dit toonaangevende audio streaming-merk mag ik genieten van de Aries G 2.1, een topmodel streamer zonder DAC waaraan een prijskaartje van € 5.499,- hangt. De voorversterker is, hoe kan het ook anders, van Cyrus, de Pre-XR om precies te zijn, met een prijs van € 4.895,-. En ook de eindversterking wordt toevertrouwd aan het Britse merk, in dit geval twee maal Cyrus Mono X300, mono-blokken die per stuk € 3.895 moeten opbrengen. Saillant detail is dat deze set monoblokken ook in de kleur van de Pre-XR geleverd kunnen worden. Een indrukwekkende set die het middelpunt van de feestvreugde, de Audio Physic Spark, mag aandrijven. Om het geheel met elkander te verbinden, is gebruik gemaakt van bekabeling van AudioQuest en The Chord Company. Ik wacht gespannen af.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS