Achtergrond

Audirvana en meer…

Streaming Audio – de Stand van Zaken medio 2019

Door Bert Oling HVT 2, februari 2020

Het was 2012 en we schreven een reeks artikelen over Streaming Audio, de ontwikkelingen tot dan, de harde en zachte waren….Als opfrisser even de inleiding:


Deze titel is niet bedoeld als steek onder water. En toch weet ik dat er een grote groep jonge en oude “digibeten” bestaat die in het huidige tijdsgewricht met lede ogen moeten aanzien hoe hun digitale zekerheden,vastgelegd op schijfjes, worden ondermijnd. Ze lezen in de media dat 2015 het laatste jaar wordt waarin nog cd’s zouden worden geperst. Een kwaliteitsmedium als SACD leidt een zieltogend bestaan. Toegegeven, de producenten van schijfjes zouden liever vandaag dan morgen afscheid nemen van deze corrupte harde media. Op SACD na, kan elk schijfje gekloond worden, hoe iedereen ook pogingen doet om een en ander te beveiligen. Tja, wie eenmaal de deksel van de doos van Pandora heeft afgehaald,krijgt hem er nooit meer op en daar doet geen “Brein” wat aan.

Toekomstmuziek

Het moge duidelijk zijn, muziek zal in de toekomst genoten worden vanuit de ‘cloud of vanaf uw harde schijf, NAS – doorhalen wat niet verlangd wordt. Natuurlijk blijft de fysieke CD bestaan, dat zal echt niet zo’n vaart lopen en het zal zeker niet zo’n niche product worden als de aloude LP – hoezeer de media u ook willen doen geloven dat analoog weer aan een enorme opmars bezig is.

Het waren niet mijn profetische gaven, maar gewoon een aantal wetmatigheden die de opkomst van Streaming Audio maar ook in de breedste zin des woords Streaming Media doen verklaren. Heel simpel: een snelle internettoegang via draad, wifi en/of 3G/4G. Veel bijna alles, zeker als het om muziek gaat, is beschikbaar met een figuurlijke druk op de knop in een of ander muziekplatform. Echte cd-kwaliteit (in FLAC) of zelfs hoger is beschikbaar via een aantal muziekservices, zoals Qobuz, Deezer, Tidal, HighResAudio en er zullen nog wel een paar volgen. Er woedt een keiharde concurrentiestrijd om het marktaandeel in de wereld van de aanbieders van deze muziekservices. Zoals het in het neo-liberale model betaamt: degene met de langste adem zal waarschijnlijk overwinnen, maar, ter geruststelling, er zal altijd ruimte blijven voor alternatieve aanbieders die een niche in de markt bedienen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.