Achtergrond

De symbiose van Quartz AV en JL Audio

Wolven in schaapskleren

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2023

Zeker de laatste tijd gaan wolven en schapen niet goed samen in ons land, een dergelijke inleidende titel behoeft hier dan ook zeker nadere uitleg. Gelukkig is het allemaal niet ingewikkeld. Quartz AV is het bedrijf dat JL Audio Home Audio importeert in de Benelux. Ondanks dat Quartz AV begin 2022 is opgericht, hebben de oprichters van het bedrijf samen meer dan 45 jaar ervaring in de audiobranche. Bij JL Audio gaat de teller verder terug, naar 1975 om precies te zijn. En hun kennis beslaat zo’n beetje alles wat met luidsprekers te maken heeft, en subwoofers in het bijzonder. Wonderlijke kastjes die veel meer doen dan lage tonen produceren. Wolven in schaapskleren dus.


De naam JL Audio zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen. Daarom alleen al verdient het bedrijf een korte duiding van haar geschiedenis. Deze geschiedenis heeft de wortels in de Verenigde Staten. Miramar, Florida om exact te zijn, op nog geen twintig kilometer afstand van Tinseltown Hollywood en ruim dertig van Magic City Miami. Ik noem deze twee steden, zodat gelijk het beeld van de regio uit ons collectieve geheugen naar boven borrelt. Naast de glamour van Hollywood doemen waarschijnlijk ook de grote boten, bijzondere auto’s en palmbomen die we normaliter associëren met Miami op voor onze geestesogen. En laten auto’s en boten nu juist een belangrijke rol spelen in de naam en faam van JL Audio. Om te begrijpen hoever de naam en faam van het merk eigenlijk reikt, moeten we beginnen bij het begin.

Een korte geschiedenisles

JL Audio is opgericht in 1975 toen twee vrienden de eerste letter van hun naam leenden aan die van het bedrijf. James Birch en Lucio Proni (de J en de L) volgden hun audiodromen toen ze begonnen met de productie van hun eerste hifi-luidsprekersysteem in wat we nu een startup zouden noemen. Aan de wieg van JL Audio heeft dus de Home Audio gestaan. In het begin van de jaren 80 hadden ze het geluk om op de golf van de Car Audio-revolutie mee te surfen en zagen ze hun bedrijf explosief groeien, toen hun ideeën van hoe een goede luidspreker in een auto moest klinken, beklijfden bij het grote publiek. Na het winnen van verschillende belangrijke prijzen in auto-audiowedstrijden die toen door de hele Verenigde Staten gehouden werden, werd naam JL Audio dan ook snel een begrip.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS