Achtergrond

Dynaudio bij The Hifi Studio

Vijfendertig jaar Dynaudio, de verbinding tussen toen en nu

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Een bezoek aan The Hifi Studio voelt inmiddels bijna zo vertrouwd onder de voeten als de drempel van mijn favoriete kroeg. De laatste plek is ook favoriet omdat er geen muziek wordt gedraaid; heerlijk voor de conversatie. Zo niet aan de Korevaarstraat te Leiden. Altijd prachtige muziek, met een weergaloze weergave, en ik word er stil van, zowel letterlijk als figuurlijk. Vertrouwd is ook de aanleiding van het bezoek: Dynaudio, in dit geval de Special Forty. Over het feest van herkenning, dat gepaard gaat met een lange geschiedenis en – al even lang – genuanceerd luisteren.


Vertrouwd is ook de filosofie van The Hifi Studio en dit verhaal past er perfect in. Klantenbinding staat voorop, gevolgd door trouw aan de bijzondere merken, die niet zelden groot zijn geworden in de Benelux samen met de rotsvaste locatie. Een snelle blik in de verhalen die ik, tot nu toe, heb mogen schrijven over de winkel leert dat deze rode draad in ieder geval opgaat voor Cyrus, AudioQuest en Audio Physic. En dat geldt dus ook voor Dynaudio. Het wonder uit Denemarken bestaat ruim veertig jaar en maakt al sinds 1987 deel uit van het pakket dat de winkel te bieden heeft. Heb er een ‘date’ met de Dynaudio Special Forty. Het toeval wil dat collega Marnix Bosman in de vorige editie van HVT eveneens een review heeft geschreven over deze luidspreker. Dynaudio Revisited? Nee hoor, al lezende (ben ten slotte eindredacteur) wordt al snel duidelijk dat Marnix een eigen insteek gekozen heeft. Bovendien heb ik een lange geschiedenis met Dynaudio en een band met het bijzondere merk vanuit een totaal ander perspectief. Een kort retrospectief laat zien dat alle producties die ik tot nog toe heb mogen maken, zowel van mijzelf als voor anderen, zijn gemixt dan wel gemasterd op een model van Dynaudio. Vorig jaar nog, mocht ik een gitaarstukje uit ‘Amsterdam Wildlife’ (film waarvoor ik de muziek heb geschreven) opnieuw opnemen in VoTown, de privé-studio van Jaap Kwakman, goede vriend, ex-leerling en stergitarist van de 3-J’s. De afluistering in zijn man-cave is eveneens van Dynaudio. Ook bij mij thuis een stevige Deense delegatie. Naast de Yamaha NS5000, de Fyne Audio F1.8 en de Genelec 1030A (voor het inspelen van partijen) gebruik ik sinds jaar en dag een Dynaudio-set uit de XEO-serie voor een referentie in het draadloze segment. Om toekomstige producties aan de buitenwereld toe te vertrouwen staat een drieweg Dynaudio LYD-48 (actief, dus met drie eindversterkers per kant uit het professionele audio gamma) in de startblokken.

Monitor

Bovendien heb ik voor HVT de nodige modellen van Dynaudio mogen recenseren, zowel uit de ‘instap’ Emit serie als de duurdere modellen. Dit zijn alle Hifi-luidsprekers, maar op de een of andere manier kan ik ze maar niet loskoppelen van de ervaring met Dynaudio als studio-monitor. Of, om met de importeur te spreken: “De monitor zit nu eenmaal in ons DNA.” In 2017 vierde Dynaudio haar 40-jarige bestaan. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit is de Special Forty geïntroduceerd. We schrijven 2022, vijf jaar na dato. De monitor is inmiddels leverbaar in twee nieuwe cosmetische varianten. Voor mij maakt het niet uit; de trip naar Leiden heeft een eerste kennismaking met het model tot doel. Over de techniek achter de Special Forty is al veel gepubliceerd. De website van Dynaudio biedt bovendien uitkomst en collega Marnix is helder en compleet in zijn beschrijving van de constructie en het ontwerp. In het kort: vaak is een jubileummodel een excuus om alles uit de kast te trekken in kwaliteit, met te mooie componenten voor het prijskaartje. Dat is gelukt bij de Special Forty. Het gaat om een vrij compacte monitor, een tweewegsysteem. De prijs bedraagt € 3.150 per paar. Geen instap meer te noemen, maar voor de liefhebber veel luidspreker voor het geld. De bijpassende stand kost € 529 per set. In Leiden adviseren ze die nog te vullen voor een nog beter muzikaal resultaat. Mocht je voor het ‘geheel’ gaan, dan wordt de € 3.500-grens dus wel ruimschoots gepasseerd. Er zijn goedkopere alternatieven, maar ik zou zeker opteren voor een andere oplossing dan louter de ‘boekenplank’. Wellicht dat voeten voor de benodigde ontkoppeling uitkomst bieden, maar, afgaande op de impressie bij Vincent van Nimwegen en de zijnen, biedt het lukraak plaatsen van deze monitor op een plank, in welke vorm dan ook, een resultaat dat afbreuk doet aan het ontwerp. Met name het laag is daarvoor toch te delicaat.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS