Achtergrond

Mark Levinson 50 jaar

Het onbereikbare binnen handbereik

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2023

Zeg je Mark Levinson, dan komen er waarschijnlijk grote, stoere versterkers het geestesoog voorbij. Was je eigenaar van een Mark Levinson, dan zat je goed in het zadel op het pad van de high-end audio. Wat niet vergeten mag worden is dat Mark Levinson vooral ook een mens was. Een mens met een verhaal. En wat voor een.


Dat grote, stoere, bigger than live komt uit het gedachtengoed van een muzikant in hart en nieren. Levinson speelde de bas (en deed opnames) met net zoveel, of misschien wel meer passie dan dat hij technicus was. Dat zegt uiteindelijk iets over beide vakgebieden. Levinson heeft het geluk gehad met de groten der aarde te hebben gemusiceerd én aan de wieg te hebben gestaan van wat we als high-end zijn gaan bestempelen. Als je bedenkt dat zijn periode aan het hoofd van het bedrijf Mark Levinson Audio Systems (MLAS Ltd.) slechts 12 jaar (1972-1984) geduurd heeft, dan is de stempel die hij op deze markt heeft weten te zetten niet gering. De eerste voorversterker van zijn hand, de LNP-2, is onmiskenbaar een Mark Levinson, evenals de ML-2’s, de 25W klasse A-monoblokken. In 1974 volgden aan de voorversterkerkant nog de JC-2, ML-6A, ML-7, ML-10A en ML-12 en aan de eindversterkerkant de ML-3, ML-9, en ML-11. Qua uiterlijk en qua klank stuk voor stuk iconisch. In 1984 ging Mark Levinson zelf verder onder de naam Cello Ltd., zijn naam was immers eigendom van Harman International die als Madrigal Audio Laboratories het merk voortzette.

Madrigal Audio Laboratories

Onder de vlag van Madrigal zag als eerste de No 26 voorversterker het levenslicht, die een enorm geslaagde combinatie was met de No 20 en No 23 stereo-eindversterkers en later de No 20.5 mono-eindversterkers. Madrigal slaagde er wonderwel in de kwaliteit waar Levinson (de man) voor stond niet alleen naar een nog hoger niveau te tillen, maar ook de vleugels uit te slaan naar dat andere domein, het digitale. De digitale processor van Mark Levinson, de No 30, staat bij velen nog bekend als dé dac van de jaren ’90. Eerlijk is eerlijk, de combinatie met het loopwerk No 31 is nog steeds imposant te noemen. In 1995 zou Madrigal Audio Laboratories met de overstap naar de Harman International Industries weer van eigenaar wisselen, waarna het bedrijf doorging met de productie van hun legendarische elektronica. Denk aan modellen als de No 37 cd-transport, de 300 series eindversterkers, de digitale processor No 36, tot aan de No 51 dvd-speler.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan