Achtergrond

Meridian doet het met Sonos

Het beste van twee werelden

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2021

Een merk dat we allemaal kennen gecombineerd met een merk dat echt iedereen kent. Ik heb het over het Engelse Meridian en het Amerikaanse Sonos. Terwijl de eerstgenoemde aan de bakermat van enkele baanbrekende technieken heeft gestaan, heeft de laatstgenoemde een hele markt weten te vormen. Het zijn bijna elkaars tegenpolen, toch doen ze allebei iets heel erg goed.


Laat ik met Sonos beginnen. Net als over Spotify doen wij audiofielen er nog weleens laatdunkend over. Termen als “dat klinkt toch nergens naar” en “dat kost aan onderdelen nog geen twee kwartjes” komen bij mij naar boven. Maar is dat wel zo, mag je je afvragen. Dat van die twee kwartjes is natuurlijk onzin, maar het is wel degelijk zo dat je betere componenten zou kunnen selecteren. De vraagt rijst dan waarom dat niet is gebeurd. Het antwoord staart je in het gezicht en moet zoiets zijn dat er naar een balans is gezocht. Een balans in kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid van de producten en die van de marketing. Eigenlijk verschilt het helemaal niet zoveel van bijvoorbeeld Bose, Bang & Olufsen en zelf Apple.

Precies op het juiste moment

Want vergis je niet. Om een nieuwe markt te creëren en naar je hand te zetten moet echt alles voor elkaar zijn. En dat is Sonos toch maar mooi gelukt. Dat het geen high-end is, is wellicht een van de belangrijkste redenen van hun succes. Heel even hebben ze op de obligate high-end shows van weleer gestaan, om er na een paar jaar achter te komen dat ze in de niche de oorlog niet in hun voordeel zouden kunnen beslechten. Dat ze er stonden was toen niet zo gek bedacht overigens. Hun multiroom streaming-concept werd precies op het juiste tijdstip geïntroduceerd, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Yamaha die er veel te vroeg mee was gekomen. We hebben het over audio via het thuisnetwerk. Niemand begreep er toen ook maar ene zak van, behalve Apple die destijds bezig was met de heiligverklaring van de MP3.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS