Achtergrond

The Hifi Studio, Chord, Aurender en Dynaudio

Sublieme symbiose

Door John van der Veer, HVT 1, januari 2023

Alweer het zesde bezoek aan The Hifi Studio te Leiden. Deze keer stonden metro, trein en wandeling in het teken van een reeks componenten van merken op zeer hoog niveau: een topmodel luidspreker van Dynaudio – de Confidence 30 – en sublieme versterking plus dito aanvulling van Chord Electronics, met als bron een van de beste streamers die momenteel verkrijgbaar is, de Aurender ACS10. Er zijn veel manieren om de donkere dagen voor kerst door te komen en het privilege aan de Korevaarstraat behoort zonder twijfel tot de beste. Leidse weelde.


Bron van al het moois waarop Vincent van Nimwegen het bezoek uit Mokum ditmaal trakteert, naast de spreekwoordelijke hartelijke ontvangst en het kopje koffie, is de Aurender ACS10. Dit model, een van de beste streamers die momenteel verkrijgbaar is, vraagt om wat toelichting. De ACS10 is de combinatie van een netwerkspeler en een cd-ripper. Deze laatste, buitengewoon onsympathieke term staat op geen enkele manier voor geweld dat men elkaar nog steeds aandoet, maar een techniek waarmee de content van een cd wordt opgeslagen op een harde schijf. Over hard gesproken. Een term die in dit verband, ook op zeker niveau, nog steeds hardnekkig wordt gebezigd is het ‘digitaliseren van cd’s’. De onzinnigheid van deze woordkeuze lijkt me duidelijk: de informatie op een cd is al zo digitaal als ’t maar zijn kan. De ACS10 biedt met deze optie de mogelijkheid om de eigen (of geleende) muziekcollectie op cd te combineren met de faciliteiten van een streamer, in één apparaat. Met de ACS10 is het proces van rippen (heeft iemand een suggestie voor een ander woord?) een fluitje van een cent. De techniek is afgekeken van Teac. Het enige dat u hoeft te doen is de cd in de lade te leggen en de Aurender doet de rest. De juiste gegevens worden op de harde schijf gezet en voorzien van de afbeelding van de albumhoes, die in het 4” lcd-display verschijnt. Naast de content op cd, kan de ACS10 ook muziek vanaf pc/laptop op de interne schijf deponeren. Decodering tot 32bit/768kHz PCM en DSD tot 256 DoP, 512 native. De info is onder meer beveiligd door het RAD1-systeem waarbij, simpel gezegd, twee gespiegelde schijven worden ingezet tijdens het proces van opslaan; crasht de ene, dat blijft de andere over. Maar het is ook mogelijk om het geheel op een externe schijf te zetten, om ieder risico uit te sluiten. De geluidskwaliteit van Aurender is spreekwoordelijk en staat, ook in deze setting, buiten kijf. De bediening van het apparaat – Vincent heeft de app op een iPad staan – is voorbeeldig.

Gezichten

De vele gezichten van Chord Electronics, een topmerk uit het Verenigd Koninkrijk, opgericht in 1989 door eigenaar John Franks, komen in Leiden aan het licht via de vervolgweg na de Auralic ACS10. Om te beginnen de Hugo M Scaler, gevoed door de inmiddels overbekende S-booster. Ook dit apparaat vraagt wat toelichting. De Hugo M Scaler is een separate ‘stand-alone’ unit die op een digitale bron wordt aangesloten en een belangrijke verbetering van het geluid tot gevolg heeft. Basis van de Hugo M Scaler is de unieke filtertechniek van Rob Watts, omschreven als ‘het meest geavanceerde filter ter wereld’. Het apparaat kan standaard 44,1 kHz digitale audio ‘up-samplen’ naar 705,6kHz. Is de samplefrequentie 96 kHz, dan kan een niveau van maar liefst 768 kHz worden bereikt. Hoe dan ook, de gangbare resolutie wordt naar de bovenste etage van de digitale wolkenkrabber gelanceerd. En dat hoor je. Natuurlijk heeft Chord Electronics de Hugo M Scaler in eerste instantie bedoeld voor een innige band met de eigen apparatuur. Maar ook externe merken zijn welkom. Voor dat doel beschikt de Hugo M Scaler over een groot scala aansluitmogelijkheden. Er zijn vijf digitale ingangen: 2 × BNC, 2 × Optisch en 1 × USB (type B), galvanisch gescheiden. De USB-ingang weet raad met zowel DSD als PCM, waarbij DSD wordt ge-upsampled naar PCM. Wat betreft de uitgangen kun je kiezen uit Optisch, Coaxiaal of 2 × BNC, eveneens galvanisch gescheiden. Het signaal moet na bewerking nog worden geconverteerd van digitaal naar analoog. Dat werkt perfect met Chord’s eigen dac’s, zoals de DAVE, Qutest en Hugo TT2, maar ook met een dac van een extern merk. In Leiden mag ik genieten van een dac van eigen makelij. Even voorstellen: ‘DAVE’, het topmodel van Chord Electronics.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan