Achtergrond

Workshop Klassiek opnemen

Dat kan ik beter!!!

Door Michel van Meersbergen, HVT 04, april 2019

Kent u die uitdrukking: dat kan ik beter? Als je ergens een mooi stuk muziek hoort, de drager, dan wel de file aanschaft en er eens lekker voor gaat zitten. Om erachter te komen dat de opname niets minder dan verschrikkelijk is. Zwabberend beeld, plat, tonaal onherkenbaar, stemmen of instrumenten onwaarschijnlijk groot of juist weer klein. ‘Overdetail’ op een niveau het gevoel te krijgen dat je in een keel bent aanbeland of met gaffer tape op een viool te zijn geplakt. ‘Dat kan ik beter!’ is mij op die momenten vaak door het hoofd geschoten. Maar is dat ook zo? Wat weet ik nu eigenlijk van een opname- en productieproces? Is het ‘dat kan ik beter’ misschien niet de uitkomst van een andere uitdrukking: ‘niet gehinderd door enige kennis’?


Tot zover mijn parafrase op de preken van Dominee Gremdaat. Maar… de vraag blijft natuurlijk wel bestaan. Hoeveel weet ik nu eigenlijk van het opnameproces? Hoe vaak ben ik, in gedachten, wel niet aan het rennen geslagen met microfoons om de boel eens recht te zetten, na het lezen van een lijst met met meer dan tien microfoons die gebruikt zijn voor een opname en ik er van overtuigd was dat ik het met twee, maximaal drie zou afkunnen en dan véél beter – natúúrlijk – en de momenten dat ik het echt niet meer wist en uiteindelijk maar blij was met het feit dat het tenminste is opgenomen en dat zulks toch ook maar mooi meegenomen was. Voor eenieder die zich in bovenstaand herkent, die zich heeft afgevraagd hoe een mooi stuk muziek toch zo belabberd en liefdeloos uit een productie heeft kúnnen komen, heeft het Nederlandse high-end label TRPTK een aantal workshops georganiseerd die meer inzicht moeten geven in het opname-, mix- en productieproces. Een buitenkans! Workshop ‘Opname Klassiek’: één theoretische dag akoestiek, microfoontechniek en opstelling en één dag daadwerkelijk opnemen. Als klap op de vuurpijl een mix van de zelfgemaakte opname vanaf het mengpaneel digitaal mee naar huis. De inschrijving was snel geplaatst.

Dag 1: Theorie

De eerste dag van de workshop vond plaats in het hoofdkwartier van TRPTK in Utrecht. Na een snelle koffie en dito croissant met medecursisten Hans en Niels wordt het spits afgebeten door akoestisch specialist Ben van Leliveld die zeer uitgebreid ingaat op het gedrag van geluidsgolven in een ruimte. Aan de hand van praktijkvoorbeelden behandelen we metingen aan de hand van spectrogrammen geprojecteerd in een ruimte. Zo laat hij zien wat de invloed van het verschuiven van een aantal millimeters van een luidspreker kan zijn. Dat blijkt in sommige gevallen destructief uit te kunnen pakken. Natuurlijk wordt het ‘antigif’ voor deze gedragingen ook behandeld en weer valt het kritische gedrag van bijvoorbeeld verschillende akoestische elementen voor demping of juist weer reflectie op. Als het erop aankomt is serieuze audioweergave letterlijk millimeterwerk.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.