Cover story

Q-Acoustics Q-Active 200

Van nood tot deugd naar huzarenstuk

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2021

De nieuwe term winkelrecensie stemt de oplettende lezer misschien al tot nadenken, bij dezen help ik iedereen uit de droom. Dit artikel brengt feitelijk zoveel zaken tezamen, dat we van geluk mogen spreken als zich hier geen literair zwart gat vormt. Literatuur op hifi-gebied dan. Als in een versie van de film Inception, maar dan rond het ontstaan van een luidspreker, grijpen meerdere verhaallijnen in elkaar. In de tijd lopend van begin 2019, via het staartje van 2020 naar het heden, geografisch van London, naar Düsseldorf, naar ‘s Gravenmoer en Almere.

Lees verder

Recensie

Marantz Model 30 + Marantz SACD 30N

Back to the Future

Door Edouard Hendrix, HVT 3, maart 2021

Met de gloednieuwe Marantz Model 30 en de Marantz SACD 30n slaat Marantz een nieuwe weg in. Vastberaden en doordacht, maar met het grootste respect voor de roemrijke geschiedenis van het bekende Japanse merk.

Lees verder

Recensie

REL S/812 actieve subwoofer

The importance of bass

Door Marnix Bosman, HVT 3, maart 2021

Uit onvrede over de algemene kwaliteit van subwoofers startte de toen al gepensioneerde Richard E. Lord in 1990 REL Acoustics. Hij tilde deze tak van de audioketen naar een nieuwe hoogte (of is het laagte?) en werd een benchmark voor de bedrijfstak. In 2005 ging Lord voor de tweede keer met pensioen en kreeg REL een nieuw management. Nieuwe tijden, maar heeft het ook iets veranderd?

Lees verder

Recensie

NuPrime AMG STA en AMG PRA voor- en eindversterker

Ah! Klasse DA?

Door Christiaan Punter, HVT 3, maart 2021

Naast de vaste componenten in mijn referentieset beschik ik al enkele jaren over een voor mijn gevoel zeer bescheiden versterker die in kwaliteit duidelijk boven zijn prijsklasse uitstijgt. Het betreft de NuPrime ST-10. Na gebruik met allerlei soorten luidsprekers en talloze vergelijkingen met andere versterkers, heb ik nog steeds het gevoel dat de ST-10 met zijn gepatenteerde Klasse-D-techniek een verbazingwekkende prijs-kwaliteitverhouding biedt. Het is niet zonder reden dat ik hem nog steeds gebruik en dat zonder blikken of blozen binnen de context van apparaten die zomaar het tienvoudige kosten.

Lees verder

Recensie

Egg-Shell Prestige 9.3

Egg-Shell Prestige 9.3, what’s in a name?

Door Edouard Hendrix, HVT 3, maart 2021

Polen koesteren een levendige interesse voor hifi. De Warshaw Audio Video Show is niet voor niets de tweede grootste audio show van West-Europa. Er zijn dan ook flink wat Poolse merken op de markt, ook merken die in onze contreien meestal nog niet zo bekend zijn. Egg-Shell is er zo eentje. Maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen.

Lees verder

Achtergrond

Meridian doet het met Sonos

Het beste van twee werelden

Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2021

Een merk dat we allemaal kennen gecombineerd met een merk dat echt iedereen kent. Ik heb het over het Engelse Meridian en het Amerikaanse Sonos. Terwijl de eerstgenoemde aan de bakermat van enkele baanbrekende technieken heeft gestaan, heeft de laatstgenoemde een hele markt weten te vormen. Het zijn bijna elkaars tegenpolen, toch doen ze allebei iets heel erg goed.

Lees verder

Recensie

Wharfedale Elysian 2

Elysese Velden… muzikale gelukzaligheid…

Door Bert Oling, HVT 3, maart 2021

Wharfedale is natuurlijk geen nieuwkomer in het grote luidsprekeraanbod. De fabrikant Wharfedale Wireless Works is als sinds 1932 actief op de audiomarkt. De meeste muziekliefhebbers die al wat langer in de audiowereld rond lopen zijn illustere types als Denton, Linton, Dovedale, Diamond de afgelopen 50 jaar vast wel eens tegengekomen. Uw razende reporter al wat langer.

Lees verder

Interview

Jord Groen Pink Faun

Een bit is en blijft een bit

Door Michel van Meersbergen, HVT 3, maart 2021

Samen met het meer en meer volwassen worden van streaming audio is het aanbod streamers dat het predicaat ‘High-End’ draagt navenant meegegroeid. Nu is zo’n predicaat op zichzelf niet echt heel betekenisvol, de daadwerkelijke toekenning zal alleen in de oren van de luisteraar kunnen (en mogen) plaatsvinden. Desalniettemin hangen aan streamers in die veronderstelde bovenklasse stevige prijskaartjes en dat laatste doet nogal eens een berg van kritiek ontketenen, want: ‘het is niet meer dan een computer!’ Dat is natuurlijk ook zo, edoch, edoch…

Lees verder

Recensie

Dynaudio Contour 30i

De i van improved

Door Marnix Bosman, HVT 3, maart 2021

De Contour serie is een succesformule van Dynaudio en heeft inmiddels verschillende revisies ondergaan. De laatste update is nu bijna een jaar geleden en sindsdien hebben alle typenummers er een i bij gekregen. De i van improved.

Lees verder

Recensie

HEDD HEDDphone

Luidsprekers op je oren

Door Sander van der Heide, HVT 3, maart 2021

Vanaf de zijkant lijkt het alsof je met twee straalkachels je oren verwarmt, vanaf de voorkant of je een helm op hebt, maar vanaf je oren alsof je naar luidsprekers luistert.

Lees verder