Cover story

Empyrean van Meze Audio

Now this is disruptive

Door Ernst Neve, HVT 01, januari 2019

Meze Audio had met hun succesnummer 99 Classics al een bijzondere indruk op mij gemaakt. Zelden viel een hoofdtelefoon in deze prijsklasse bij mij zó in de smaak. Het is dat ik daarna op het pad van de Planar Magnetics terecht ben gekomen. Inmiddels heb ik op dat vlak in een betrekkelijk korte tijd een behoorlijke dosis ervaring mogen opdoen. Het is een prachtige ontdekkingsreis, waarvan ik, gezien de populariteit, het vermoeden heb dat ‘ie nog wel even doorgaat.

Lees verder

Recensie

Lumin U1mini en Lumin D2

Lumin Duo

Door Bert Oling, HVT 01, januari 2019

Lumin heeft een stevige positie ingenomen in het aanbod van netwerkspelers en aanverwante apparatuur. Overigens, niet alleen de harde waren mogen zich verblijden in een grote belangstelling. Ook de goed doorontwikkelde Lumin App heeft veel enthousiaste gebruikers gekregen en niet alleen Lumin gebruikers. Het aanbod van Lumin netwerkapparatuur beperkt zich niet meer tot de bovenkant van de markt, maar bedient ook de goede middenklasse, zoals onderstaande testverslagen aantonen. Het is al weer een hele tijd geleden dat ik onderstaand verhaal in HVT schreef over een nieuw merk dat een interessante netwerkspeler op de markt bracht.

Lees verder

Recensie

Sonus faber Sonetto V

Blauwe vensters op de Italiaanse zon

Door John van der Veer, HVT 01, januari 2019

Tijdens een bezoek aan de showroom van Savor Audio trok een model uit de Sonetto reeks van Sonus faber als de mythische rattenvanger aan mijn oren. “Ernst, zullen we die eh…..” Soms is het leven nèt Sinterklaas, en aldus stond een paar maanden later Rob Hullekes van importeur Savor Audio op de stoep met een set Sonus faber Sonetto V. Of ik die zou willen aansturen met een McIntosh MA8900. Nou vooruit, omdat je aandringt en het zo vriendelijk vraagt… Over een Amerikaans/Italiaans feestmaal in een koud en druilerig Mokum. Gordijnen dicht. Ogen dicht. Maar soms ook open. De ogen dan. De oren in ieder geval.

Lees verder

Recensie

Zanden 8120 & 3100

Buizen zonder wol

Door Christiaan Punter, HVT 01, januari 2019

De Zanden 8120 is een volledig gebalanceerde 90-watt klasse A/B Push-Pull-versterker met vier ECC82-stuurbuizen en vier Tung-Sol KT120-vermogensbuizen en minimale negatieve feedback. De Zanden 3100-voorversterker gebruikt slechts twee Philips JAN 5687WB-buizen: een voor de rectificatie en een voor de eindtrap met nul negatieve feedback.

Lees verder

Recensie

DALI Oberon 7

Bottoms up

Door Michel van Meersbergen, HVT 01, januari 2019

Dit najaar lanceerde DALI de vervanger van de Zenzor serie, de nét-niet-instappers van de Deense luidsprekerfabrikant, onder de naam ‘Oberon’. Deze uit 6 modellen bestaande serie maakt, in de woorden van DALI, gebruik van techniek die voorheen alleen in de veel prijziger modellen is toegepast. Dit is op zichzelf natuurlijk geen nieuw gegeven of een opmerkelijk verhaal, maar… de ervaring heeft in ieder geval mij geleerd dat een dergelijke ‘profanisering van techniek’ juist in deze prijsklasse tot zeer verassende resultaten kan leiden.

Lees verder

Recensie

AudioSolutions Overture O203F

De kunst van luidsprekers bouwen

Door Edouard Hendrix, HVT 01, januari 2019

Design is het begin van alles, niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk. Het ontwerp van de behuizing, akoestische en elektrische parameters, de uitlijning van de drivers en zoveel meer, zijn bepalend voor het maken van een perfecte luidspreker. Bij AudioSolutions verheffen ze luidsprekerbouw tot kunst. Althans, naar eigen zeggen.

Lees verder

Recensie

Gallo Acoustics Droplet

Als regen op het dak

Door Mabel Neve, HVT 01, januari 2019

Bij de echte high end audio gaat het maar om één ding: het geluid. Natuurlijk is dat inderdaad het allerbelangrijkst, maar in deze tijden waar ‘normale’ mensen ook visueel verwend willen worden, levert Monitor Audio Nederland een product dat net dát ietsje meer geeft. De Gallo Acoustics Droplet. Droplet, omdat hij als een soort regendruppeltje uit het plafond komt gehangen.

Lees verder

Recensie

ELAC Concentro M

Een menhir van een luidspreker

Door Sander van der Heide, HVT 01, januari 2019

Terwijl meesterontwerper Andrew Jones vanuit ELAC USA de onderkant van de luidsprekerlijn langzaam naar boven bijwerkt, zien we vanuit ELAC Duitsland het topteam van Rolf Janke het omgekeerde doen. Na het vlaggenschip Concentro is er nu ook een kleinere goedkopere versie, de Concentro M.

Lees verder

Recensie

Yamaha MusicCast VINYL500

Draadloos analoog

Door Michel van Meersbergen, HVT 01, januari 2019

‘If the future is wireless, so must be the past!’ Dat gevoel bekroop mij even toen ik de Yamaha VINYL500 aan het uitpakken was. Een draaitafel die draadloos aan een MusicCast-netwerk gekoppeld kan worden en bovendien als streamer ingezet kan worden. Even dwaalden de gedachten terug naar de tijd dat ik gekluisterd aan een Philips drie-in-één-systeempje muziek zat te luisteren en voelde mijzelf opeens hopeloos oud worden. Dan toch de grote omhelzing met het sentiment of gaat de VINYL500 mij juist in het hier en nu houden?

Lees verder

Recensie

Mutec MC-3+ USB en Ref10

Weg met de jittere pil van digitale muziekbestanden

Door Sander van der Heide, HVT 01, januari 2019

Een apparaat dat je audio strak in het gareel houdt en een tweede apparaat dat het daarbij helpt. Wie zit daar nou op te wachten? Bij het testen van een stel luidsprekers, een versterker of een mediaspeler, werk je als recensent een bepaald stramien af en weet je als lezer meestal wel wat je te wachten staat. Specificaties en mogelijkheden worden bekeken, de ontwerpfilosofie wordt uiteengezet en klank of ervaringen worden subjectief vastgesteld. Bij kabels, netfilters of, in dit geval, een digitale klok, komt vaak wat technische kennis om de hoek kijken en is het maar hopen dat de lezer niet de neiging heeft het artikel over te slaan naar een volgende bladzijde, waar een audiofiel hoogstandje met Scandinavisch design wordt getoond.

Lees verder