Cover story

PMC Prodigy1

Wonderkind nummer 1

Door John van der Veer, HVT 9, september 2023

Het Britse PMC is vooral bekend van professionele monitorsystemen die in opnamestudio’s worden gebruikt. Bepaald geen kleine jongens, zowel letterlijk als figuurlijk. In goed gezelschap van ATC, Dynaudio en een paar varianten op de point source modellen, is PMC een klinkende naam in de pro-wereld. Naast de studiolijn heeft PMC tevens een belangrijke stem in home-audio, die bij liefhebbers van exquise high-end een weke blik in de ogen weerspiegelt. De nieuwe Prodigy1 is prijstechnisch van een andere orde dan de grote boys, maar man o man, wat heeft dit opdondertje van PMC inmiddels al aangericht.

Lees verder

Recensie

NAD CS1 netwerkspeler

De eenvoud tot kunst verheven

Door Bert Oling, HVT 9, september 2023

Het leven van een HVT-redacteur kent vele verrassingen. Zo test je een prototype van een topklasse high-end streamer, dan weer heb je een heel bescheiden geprijsde conculega netwerkspeler in je testsystemen. En elke keer krijg ik dan weer de vraag: heb je ze ook vergeleken met XYZ en welke was de beste? Mijn standaardantwoord is en blijft: aan vergelijkende testen doe ik niet, uitzonderingen daargelaten. Ik beoordeel elk apparaat op zijn eigen kwaliteiten…

Lees verder

Achtergrond

De symbiose van Quartz AV en JL Audio

Wolven in schaapskleren

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2023

Zeker de laatste tijd gaan wolven en schapen niet goed samen in ons land, een dergelijke inleidende titel behoeft hier dan ook zeker nadere uitleg. Gelukkig is het allemaal niet ingewikkeld. Quartz AV is het bedrijf dat JL Audio Home Audio importeert in de Benelux. Ondanks dat Quartz AV begin 2022 is opgericht, hebben de oprichters van het bedrijf samen meer dan 45 jaar ervaring in de audiobranche. Bij JL Audio gaat de teller verder terug, naar 1975 om precies te zijn. En hun kennis beslaat zo’n beetje alles wat met luidsprekers te maken heeft, en subwoofers in het bijzonder. Wonderlijke kastjes die veel meer doen dan lage tonen produceren. Wolven in schaapskleren dus.

Lees verder

Cover story

Ferrum Audio WANDLA

What’s in a Name

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/aug 2023

Ferrum Audio, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het ontwerp en de productie van de ter test staande WANDLA DA-converter, is een initiatief van Marcin Hamerla, de eigenaar van HEM Electronics. Het bedrijf heeft zijn sporen de afgelopen twintig jaar verdiend met het ontwerpen en produceren van hoogwaardige producten voor de audio-industrie, met name in de high end audio waar ze met de komst van de WANDLA een statement maken.

Lees verder

Recensie

Piega ACE 30 Wireless

Open, breed en diep. Wat wil je nu nog meer?

Door Michel van Meersbergen, HVT 7/8, juli/aug 2023

Sinds najaar 2022 verzorgt Livet Audio de distributie in Nederland van Piega, de Zwitserse fabrikant van de immer in aluminium uitgevoerde luidsprekers. Waar het, in het verleden, nog wel eens aan ontbrak aan communicatie, waardoor een gevoel van ‘oh ja, Piega’ kon ontstaan, wordt het merk daarmee tegenwoordig weer flink op de radar gezet. Terecht, wil ik hier aan toevoegen.

Lees verder

Recensie

Yamaha NS-2000A

Klasse in de huiskamer

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/aug 2023

Langverwacht, vaak beluisterd, eindelijk thuis. De NS-2000A is een logische stap in de reeks, zowel in relatie tot de luidsprekers die model hebben gestaan voor deze vloerstaander van Yamaha als de nieuwe modellen die onlangs zijn gepresenteerd op de high-end beurs in München. In hetzelfde licht past de R-N2000A, een alleskunner waarvoor de titel ‘receiver’ te bescheiden is. Ook dit model is gebouwd op iconen van Yamaha en staat op zijn beurt model voor nieuwe receivers: doop in München, pin-up als introductie in de vorige HVT en binnenkort op de pijnbank. Maar nu eerst de NS-2000A, aangedreven door de R-N2000A, a match made in heaven.

Lees verder

Recensie

KEF R11 Meta

De som der delen

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2023

De afgelopen edities van HVT hebben in het teken gestaan van de vernieuwde R-serie van KEF, de R-Meta. Alle modellen, op de center-versies R6 Meta en R2 Meta na, zijn aan bod gekomen. We begonnen met de monitor, de R3 Meta, gevolgd door vloerstaanders R5 Meta en R7 Meta. En zoals het hoort, hebben we het mooiste voor het laatst bewaard. Alle ogen en oren zijn gericht op het vlaggenschip, de KEF R11 Meta.

Lees verder

Recensie

Lumin U2 netwerkbrug/streamer

Lumin, goede wijn behoeft geen krans

Door Bert Oling, HVT 6, juni 2023

Het is alweer bijna acht jaar geleden dat ik de eerste netwerkspeler van Lumin, de A1, hier in het Groningse heb aangesloten. En het was liefde op het eerste gezicht. Want een netwerkspeler die mijn mooie DSD-bestanden kon afspelen was echt nieuw. Er is veel gebeurd in de wereld van streaming audio niet in de laatste plaats bij Lumin, zie ook mijn test van de Lumin U2 mini in de HVT van 2022. Niet alleen is de eigen app doorontwikkeld, stabiel en volwassen geworden, maar datzelfde geldt ook voor het huidige productenpakket.

Lees verder

Centerfold

Monitor Audio Platinum 300 3G

Plein, Parel en Platinum

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2023

De 300 3G is het nieuwe topmodel van Monitor Audio’s Platinum serie. De eerste kennismaking met de luidspreker, kortweg PL 300 3G, dateert van de Audio Show iEar’ 2022, in het Willem II-stadion. Sindsdien staat het vlaggenschip hoog op het verlanglijstje van deze hebberige hond. Voor een uitgebreide test is wederom – vanuit de optiek van 020 dan – naar het zuiden afgereisd. Bij 010hifi staat een prachtige set vol zelfvertrouwen te wachten. Een impressie uit Rotterdam, in alle rust.

Lees verder

Cover story

KEF R5 Meta en R7 Meta

Size Matters

Door John van der Veer, HVT 5, mei 2023

Na de R3 Meta, de enige monitor in de nieuwe R Meta-serie van KEF, is het nu de beurt aan de vloerstaanders. De R3 Meta is, samen met de S3 standaard, aan de tand gevoeld in de vorige editie van HVT, het aprilnummer. Twee van de vloerstaanders komen samen aan bod op de pagina’s die voor u liggen. R5 Meta en R7 Meta hebben hetzelfde aantal drivers, maar de omvang van de woofers loopt uiteen en hetzelfde geldt voor de inhoud van de luidsprekerkast. Een verschil in omvang en inhoud, die ook veel met dezelfde grootheden in de luisterruimte te maken hebben. Een opvallende ervaring, met een opvallende uitkomst.

Lees verder