Centerfold

Yamaha TRUE X Systeem

Van de allerkleinste tot de allergrootste

Door Mabel Neve, HVT 12, december 2023

Er zijn mensen om mij heen die al het gedoe met speakers en apparatuur overdreven vinden. Mijn goede vrienden zeggen het alleen niet al te vaak tegen me. Laat haar maar lekker. Ondertussen probeer ik met steeds meer leeftijdsgenoten mijn liefde voor kwaliteit te delen. Dit gaat niet alleen over muziek, maar ook over lekker eten, lekker zitten, zogezegd het goede leven. Daar kan je niet jong genoeg mee beginnen, en toen ik op het verlanglijstje van het toekomstige kindje van mijn beste vrienden een muziekmobiel zag staan wist ik genoeg. Een True X satellietje. Dat is natuurlijk hét cadeau dat tante Mabel (mede mogelijk gemaakt door Ome Ernst) moet geven.

Lees verder

Cover story

Dutch & Dutch 8c

Het Geheim van de Dutch Mountains

Door Ernst Neve en John van der Veer, HVT 12, december 2023

Het systeem is in 2018 geïntroduceerd en voorzien van de volstrekt unieke, ronduit revolutionaire RoomMatching technologie. Als klap op de vuurpijl kan de Dutch & Dutch 8c, zoals de actieve luidspreker weinig romantisch heet, nu uitgebreid worden met commerciële plug-ins van ‘third parties’, derden dus. Een unicum in onze industrie. Wat dit allemaal in de praktijk inhoudt is concreet tot leven gebracht in mijn
appartement aan de Amsterdamse Spuistraat. Martijn Mensink en Rolf Dijkstra van Dutch & Dutch zijn een dag over de vloer geweest om het systeem te integreren en in te regelen. Duizel nog wat na en ben een stuk wijzer geworden.

Lees verder

Recensie

Hegel Viking

De nieuwe dimensie van de zilveren schijf

Door John van der Veer, HVT 12, december 2023

Met de kwaliteit van de Hegel H600 streaming-versterker nog vers in het achterhoofd, werd de nieuwsgierigheid naar de Hegel Viking verder aangewakkerd. “Het gaat toch om een loopwerk?” Nee Ernst, de Hegel Viking is een complete cd-speler, voorzien van een DAC met alle trekken van het Noorderlicht: verpletterend helder, en een dynamiek die net zo ongekend de 3D-diepte induikt als het spectaculaire lichtverschijnsel boven de poolcirkel. Zowel de reis naar het noorden van Scandinavië als de Hegel Viking zijn prijzig, maar lonen de uitgave.

Lees verder

Recensie

PrimaLuna EVO100 phono

Prima Prima

Door Bert Oling, HVT 12, december 2023

De producten van één van onze vaderlandse audioproducenten, PrimaLuna, zijn geen onbekende in onze pagina’s. Terecht, want wat initiatiefnemer Herman van den Dungen van Durob Audio sinds 2003 in de markt heeft gezet verdient alle waardering. Zijn missie en doel – betaalbare audioproducten met buizentechnologie als uitgangspunt gekoppeld aan uitstekende meettechnische en klankmatige eigenschappen – mag zeer geslaagd genoemd worden. Daarnaast is de bouwkwaliteit, componentenkeuze, betrouwbaarheid en afwerking van de producten van ongekende topklasse. De prijs-kwaliteitverhouding t.o.v. de concullega’s is dan ook zeer gunstig. Het is nu eenmaal zo dat profeten in eigen land meestal een lage waardering krijgen – wat je van ver haalt is lekker – maar Herman en zijn mensen verdienen dit compliment ten volle. Waarvan akte.

Lees verder

Centerfold

Perlisten R7t

High-end in de wolken met studio-aspiraties

Door John van der Veer, HVT 11, november 2023

De herkomst is Amerika en het model heeft de EISA Award 2023-2024 gewonnen in de categorie ‘Premium Floorstanding Loudspeakers’. Dat laatste las ik overigens in HVT en uit die hoek kwam ook de eerste tip. Hoofdredacteur Ernst: “Dit moet je horen”. Nooit van gehoord, wel van Ernst, maar niet van het merk, laat staan dit model. En de info in HVT nam ik ter kennisgeving aan. Maar zo gezegd, zo gedaan. We zijn inmiddels lange luistersessies verder. Ben nog aan ’t bijkomen van de indrukken, terwijl dit verhaal onder de vingertoppen tot leven komt. Even voorstellen: Perlisten R7t. Ga er maar even goed voor zitten.

Lees verder

Recensie

Rega / Totem combinatie

Met een feeststrik!

Door Michel van Meersbergen, HVT 11, november 2023

Het Engelse Rega viert dit jaar haar 50-jarig bestaan en trakteert op een speciale versie van de Planar 3 draaitafel. Dit was weer reden voor Joenit, importeur van Rega, een set samen te stellen bestaande uit de Rega 50th Anniversary Planar 3, de Rega Elicit MK5 geïntegreerde versterker én de Totem Acoustic Bison Monitor. Let the good times roll!

Lees verder

Recensie

Bluesound Powernode Edge

Op het randje van goed en betaalbaar

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2023

We kennen het Canadese merk Bluesound hoogstwaarschijnlijk wel, het timmert immers al geruime tijd aan de weg en is voor velen de meest logische stap als je buiten de gebaande paden wil treden van wat mainstream hifi tegenwoordig te bieden heeft. En dan hebben we het over de beter klinkende streaming speakers en soundbar van het merk. Maar Bluesound heeft ook een aanbod voor de fase daarna. Enter de Bluesound Node familie.

Lees verder

Cover story

Bowers & Wilkins 805 D4 Signature

Kers op de Taart

Door John van der Veer, HVT 10, oktober 2023

Zodra Bowers & Wilkins ter sprake komt zijn de oren gespitst. Gaat het om de 800-serie, dan draaien de voelsprieten automatisch mee naar standje max. Met de D4 generatie komt Max in pole position. En als het nieuws de ether verblijdt dat twee modellen uit deze toprange zijn gepromoveerd tot ‘Signature’ versie gaan de remmen definitief los. HVT mocht op audiëntie bij de Bowers & Wilkins 805 D4 Signature. Op naar Eindhoven.

Lees verder

Recensie

SOtM sPQ-100 phonovoorversterker

Analoog juweel…

Door Bert Oling, HVT 10, oktober 2023

De Koreaanse fabrikant SOtM – afkorting voor Soul of the Music – is vooral bekend voor zijn slimme streamers en aanverwante producten – voedingen, switches, klokken, et cetera. Even wat achtergrond: SOtM werd opgericht in 2008 door Mr. Lee. Met 32 jaar ervaring in software codering, het ontwerpen van schakelingen en producten, niet alleen in de audiowereld, was dat een ideale basis om die kennis onder te brengen bij SotM.

Lees verder

Recensie

Yamaha R-N800A en NS-800A

Vloerstaander vermomd als monitor

Door John van der Veer, HVT 10, oktober 2023

Na de R-N800A / NS-600A is het nu de beurt aan de combinatie waarmee Yamaha een tandje hoger inzet: de R-N800A receiver plus NS-800A luidspreker. Zo op het eerste gezicht lijkt de set slechts een lichte variant op de receiver en de luidspreker(s) die in de vorige editie van HVT aan de beurt kwamen. In zekere zin klopt dit inderdaad, maar een tijdje stoeien met de combinatie leert dat er over de verschillen tussen de twee meer valt te melden dan je in eerste instantie zou vermoeden. Een verrassende set, met buitengewone veelzijdigheid.

Lees verder