Cover story

Recensie Sonus Faber Olympica Nova III

Het geheim onthuld

Door John van der Veer HVT 09, september 2019

HVT flikt het weer! We hebben een heuse wereldprimeur! De lancering van de gloednieuwe Olympica Nova III, zowel van als bij Sonus faber, in het Noord-Italiaanse Argugnano, valt exact samen met de landing van uw lijfblad op de deurmat. De nieuwste loot aan de Italiaanse olijfboom heeft dan al wekenlang gebivakkeerd bij ondergetekende, met gesloten gordijnen want onder strikte geheimhouding. Nieuwsgierig naar wat de dealers pas over een week te horen krijgen bij de importeur? Lees dan vooral verder.

Lees verder

Recensie

Lumin X1 netwerkspeler

Streaming eX1tra…

Door Bert Oling HVT 09, september 2019

Wat ben ik toch een bofkont. Dit voorjaar heb ik uitgebreid gelegenheid gehad om twee nieuwe loten aan de Lumin stam voor HVT te testen. De nieuwe Lumin D2 netwerkspeler en de Lumin U1 mini netwerkadaptor hebben toen ruim de tijd gekregen om hun respectievelijke kwaliteiten aan mij en mijn luistervrienden te openbaren. Qua prijsklasse hadden we bij deze apparaten te maken met de budgetvriendelijke kant van het Lumin assortiment.

Lees verder

Recensie

Clarus Crimson interlink en luidsprekerkabel

Apenhaar, moleculen en het scheppingsverhaal

Door John van der Veer HVT 09, september 2019

Na de upgrade in de voeding werd het hoog tijd voor een volgende boost in mijn set: een luidsprekerkabel en interlink van veel beter kaliber dan ik in de huiskamer gewend ben. Om een zo eerlijk mogelijk vergelijk in de debuterende oren te krijgen zijn de kabels vanaf de kakelverse staat in zeven dagen beluisterd en in diverse stadia omschreven. Clarus is de naam. Groot zijn de consequenties.

Lees verder

Interview

Damien Plisson van Audirvana

Nullen en enen in hun puurste vorm

Door Ernst Neve HVT 09, september 2019

Niet iedereen staat erbij stil dat computers in principe goed zijn in rekenen, maar een stuk minder goed in het reproduceren van een zuiver muzieksignaal. Niet analoog en zelfs niet digitaal. De gebruikte onderdelen in een computer zijn over het algemeen bijzonder klein en gevoelig voor hoogfrequente (HF) vervuiling en het strooiveld van de schakelende voedingen, om maar een dwarsstraat te noemen. Tel daarbij op de ingebouwde mixer die er veelal een potje van maakt en USB uitgangen die niet deugen. En dan hebben we het nog niet eens over de verscheidenheid van gebruikte protocollen.

Lees verder

Interview

Thomas Steffens, oprichter Primephonic

Klassiek streamen met een vleugje hipster

Door Ernst Neve HVT 09, september 2019

Het verhaal van Primephonic is er een van oprichter Thomas Steffens maar eigenlijk nog veel meer eentje van het hele team dat achter deze gloednieuwe Nederlandse streaming provider schuilgaat. Primephonic is overigens niet zomaar een streaming provider, deze nieuwkomer biedt alleen klassiek materiaal en dan nog eens van hoge kwaliteit. Populair gezegd is het de Spotify van de klassieke muziek. Dat is dan wel heel populair en kort door de bocht. Na een bezoek is me duidelijk geworden dat we hier met een heel bijzondere, Nederlandse start-up te maken hebben.

Lees verder

Recensie

Kroma Mimi

¡Sinceramente!

Door Michel van Meersbergen HVT 09, september 2019

Afgelopen februari, tijdens een heerlijk avondje bij het Haagse Chattelin Audio Systems, kon ik dan eindelijk kennismaken met het Spaanse Kroma Audio. Dat die kennismaking voor mij liefde op het eerste gezicht bleek, zal de lezers van het verslag van die avond bepaald niet zijn ontgaan. Toen Ben van Leliveld, de drijvende kracht achter Harmony Audio Import en importeur van Kroma Audio een paartje Mimi’s ter review kwam brengen, voelde ik mij als een kind op punt van binnenkomst bij een snoepwinkel: pure voorpret!

Lees verder

Recensie

Elac Vela FS 407 luidspreker

Klassieke elegantie

Door Marnix Bosman HVT 09, september 2019

De Vela serie is de opvolger van de Elac 400 reeks. De 400 reeks was vijf jaar lang het boegbeeld in deze prijsklasse voor Elac. Met deze nieuwe serie introduceert Elac ook een nieuwe vormgeving maar daarbij worden de ‘oude’ kwaliteiten uiteraard niet overboord gegooid.

Lees verder

Recensie

Focal Elegia

Een huzarenstuk van een entree

Door Ernst Neve HVT 09, september 2019

Wat betreft on-ear hoofdtelefoons zijn er eigenlijk twee smaken. De gesloten hoofdtelefoon en de open versie. Die laatste is naar mijn mening een wat vreemd product. Hoewel de kwaliteit vaak iets beter is, kan aan een van de, in mijn ogen, belangrijke producteigenschappen niet worden voldaan: privacy. Een open hoofdtelefoon is hoorbaar voor iedereen in dezelfde ruimte. Of dat nou in de trein is of thuis in de woonkamer. En alle geluiden in die ruimte hoor je met je hoofdtelefoon op luid en duidelijk. De Focal Elegia is een gesloten hoofdtelefoon. De verwachting is dus privacy en een mindere kwaliteit. Alhoewel, Focal zou Focal niet zijn als ze niet ruimschoots aandacht zouden schenken aan geluidskwaliteit.

Lees verder

Voorbeschouwing

XFI Premium Audio Show

XFI Premium Audioshow 2019

Door Ernst Neve HVT 09, september 2019

Op 28 en 29 september 2019 is het zover; in dat laatste weekend van september markeert XFI, de grootste, onafhankelijke audioshow in de Benelux, de start van het nieuwe audioseizoen. Steeds meer producenten en distributeurs grijpen de XFI Premium Audioshow dan ook aan om primeurs en innovaties die zij eerder lanceerden op de High End München nu in de Benelux te tonen aan het grote publiek.

Lees verder

Recensie

Piega Premium 501 luidspreker

Specialist in aluminium en ribbons

Door Marnix Bosman HVT 09, september 2019

Zeg: “Piega”, dan zeg ik: “Bandtweeter”. Het Zwitserse Piega is één van de weinige merken dat dit type tweeter in alle modellen gebruikt. Dat deden ze in het eerste model in 1986 en doen ze nu nog steeds.

Lees verder