Cover story

Recensie Devialet Dione

Raising the Soundbar

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2022

Het gerucht van een soundbar van de hand van de Franse meesters der broekbollerij deed al enige tijd de ronde, en al ver voordat het embargo zou opheffen werd het bestaan al aan mij bevestigd. De Devialet Dione ging hij heten. Geïnspireerd door de Griekse godin, nimf en vrouw van Zeus, was deze soundbar voorbestemd om te bedwelmen. De verwachtingen waren gesteld en hoog.

Lees verder

Recensie

Roksan Attessa CD Transport

Loopwerk ‘in the running’

Door John van der Veer, HVT 5, mei 2022

In de toch al kleurrijke geschiedenis van Roksan is met de introductie van de Attessa-serie de bladzijde omgeslagen naar een heel nieuw hoofdstuk. De kersverse reeks omvat vier apparaten, waarvan collega Marnix Bosman de streaming versterker uitgebreid heeft gerecenseerd, in de maarteditie van HVT. Aan ondergetekende de eer de volgende Attessa- loot nieuwsgierig te besnuffelen: het CD Transport. Over loopwerk, dat nog immer loopt. Uiteraard letterlijk, maar ook figuurlijk. Sterker nog, zowel Roksan als de CD zijn nooit weggeweest. ‘Alive and kicking’, heet zoiets.

Lees verder

Recensie

Kef Reference 1 Meta luidsprekers

Een Referentie in een compacte verpakking

Door Bert Oling, HVT 5, mei 2022

De Kef Referentie reeks heeft een lange geschiedenis, ook bij mij. Ergens in 1977 kwam de eerste bij mij in huis op bezoek, de KEF RR104(AB). Er zijn er daarna nog heel wat nazaten gevolgd, zoals de KEF RR103.2, de Model One, de druppelvormige 201.2 Reference. Rode draad bij alle series en types is de precisie en de bouwkwaliteit. De luidsprekerparen zijn door een zorgvuldige componentenselectie binnen zeer nauwkeurige toleranties gelijk aan elkaar. Zeker voor die tijd uniek is ook het fenomeen van het gebruik van computersimulaties om het gedrag van de luidspreker in een echte luisterruimte te simuleren. De KEF Reference Meta reeks die nu wordt geïntroduceerd is daar het logische gevolg van.

Lees verder

Recensie

Mark Levinson No 5909 Hoofdtelefoon

Levinson is the name, Mark Levinson

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2022

Na enge weken speeltijd ben ik de nieuwe No 5909 van Mark Levinson een beetje gaan zien als de James Bond onder de hoofdtelefoons. Maar dan wel degene na Daniel Craig, te weten Tom Hardy of Regé-Jean Page. Door het high end leven gaand als 5909, komt deze draadloze hoofdtelefoon in de bubbels van nietsvermoedende, gefortuneerde millennials, op zoek naar een hele vette draadloze koptelefoon. Deze belofte wordt overigens 100% ingelost, want deze eersteling van Mark Levinson voor op het hoofd in plaats van ervoor belooft de shit en meer.

Lees verder

Recensie

Sennheiser IE 600 in-ears

Op het trommelvlies gegrift

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2022

Zoals vaker bij artikelen van mijn hand het geval is, heeft de kop meerdere betekenissen. Ten eerste een historische en ten tweede een kwalitatieve. Sennheiser mag met een gerust hart bij de topmerken van hoofdtelefoonfabrikanten geschaard worden. Dit predicaat heeft het bedrijf, dat nog immer door twee heren met dezelfde achternaam bestuurd wordt, na ruim 75 jaar echt verdiend.

Lees verder

Verslag

Dolby Atmos bij de STMPD Studio’s

De nieuwe standaard in audio?

Door John van der Veer en Sander van der Heide, HVT 5, mei 2022

We kennen Dolby Atmos welllicht van de koppeling aan beeld. Bewust of onbewust kent iedere bioscoopbezoeker het fenomeen van de grotere zalen. En wie een ruimte in huis heeft ingericht als ‘home cinema’, maakt de keuze om naar alle waarschijnlijkheid Dolby Atmos toe te voegen. Apple Music gaat het ruimtelijk fenomeen standaard toepassen op audioproducties sec, met de nodige consequenties voor de muzikale content. De presentatie voor de verzamelde pers vond plaats in de Amsterdamse STMPD studio’s, en HVT was van de partij.

Lees verder

Centerfold

JBL L75ms Music System

Het geluid van morgen met een toefje retro

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2022

JBL is nu zo’n merk dat je echt iconisch mag noemen. Al was het maar omdat zo goed als iedereen er wel eens van heeft gehoord. 75 jaar geschiedenis in de audio mag gerust baanbrekend worden genoemd. Terwijl de jeugd van tegenwoordig JBL waarschijnlijk kent van de betaalbare hoofdtelefoons, oortjes en de kabaalstaafjes heeft ondergetekende nog kunnen genieten van de gebuikte JBL4208, de klassieke studiomonitor JBL4412 en zelfs de gehoornde duiveltjes met twee 6 inch woofers waarvan ik het typenummer niet meer weet.

Lees verder

Recensie

IsoAcoustics

Voetjes van de vloer!

Door John van der Veer, HVT 5, mei 2022

In het kader van de verbetering van de akoestiek, een reeks waarop HVT in een later stadium nog terugkomt, alvast een belangrijk item over de invloed van ontkoppeling op de weergave van Hifi-componenten. Ontkoppeling? Simpel gezegd, je zet iets onder een apparaat waardoor het contact met het oppervlak daaronder tot een minimum wordt beperkt. Wat is het, wat doet het en in hoeverre strookt dit met de waarneming van de oren? Uitgangspunt in deze review is het zeer uiteenlopende palet aan producten op dit gebied van IsoAcoustics.

Lees verder

Recensie

Perlisten S4b monitorluidsprekers

Meer speaker, meer muziek, meer genot

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2022

Zijdelings had ik er in het interview met Lars Johansen van Perlisten Audio al even gewag van gemaakt. Het overtuigende klankkarakter van de S7t, hun vlaggenschip. Ik noteerde “Met groot gemak werd in de ongemakkelijk vergaderruimte een groots beeld neergezet en overheersten de vier woofers totaal niet. De kwaliteit droop er echt vanaf”, en beloofde in een volgende editie de kleinste monitorluidsprekers uit de toplijn onder handen te zullen nemen. Die belofte wordt nu ingelost.

Lees verder

Achtergrond

USB, een fenomeen

USB, wen er maar aan

Door Michel van Meersbergen, HVT 5, mei 2022

De USB-poort, wie is er niet groot mee geworden? Voor dagelijks dataverkeer handig, stabiel, en ondanks de 6 huidige varianten, nog steeds overzichtelijk. Met andere woorden: het werkt en belangrijk: écht universeel (over vele systemen). Zo ook voor muziekbestanden. Lekker makkelijk en de kwaliteit van een MP3 op 128kbps over een universele datapoort, tja… u wilt toch geluid horen?

Lees verder