Recensie

KEF R11 Meta

De som der delen

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2023

De afgelopen edities van HVT hebben in het teken gestaan van de vernieuwde R-serie van KEF, de R-Meta. Alle modellen, op de center-versies R6 Meta en R2 Meta na, zijn aan bod gekomen. We begonnen met de monitor, de R3 Meta, gevolgd door vloerstaanders R5 Meta en R7 Meta. En zoals het hoort, hebben we het mooiste voor het laatst bewaard. Alle ogen en oren zijn gericht op het vlaggenschip, de KEF R11 Meta.

Lees verder

Recensie

Lumin U2 netwerkbrug/streamer

Lumin, goede wijn behoeft geen krans

Door Bert Oling, HVT 6, juni 2023

Het is alweer bijna acht jaar geleden dat ik de eerste netwerkspeler van Lumin, de A1, hier in het Groningse heb aangesloten. En het was liefde op het eerste gezicht. Want een netwerkspeler die mijn mooie DSD-bestanden kon afspelen was echt nieuw. Er is veel gebeurd in de wereld van streaming audio niet in de laatste plaats bij Lumin, zie ook mijn test van de Lumin U2 mini in de HVT van 2022. Niet alleen is de eigen app doorontwikkeld, stabiel en volwassen geworden, maar datzelfde geldt ook voor het huidige productenpakket.

Lees verder

Centerfold

Monitor Audio Platinum 300 3G

Plein, Parel en Platinum

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2023

De 300 3G is het nieuwe topmodel van Monitor Audio’s Platinum serie. De eerste kennismaking met de luidspreker, kortweg PL 300 3G, dateert van de Audio Show iEar’ 2022, in het Willem II-stadion. Sindsdien staat het vlaggenschip hoog op het verlanglijstje van deze hebberige hond. Voor een uitgebreide test is wederom – vanuit de optiek van 020 dan – naar het zuiden afgereisd. Bij 010hifi staat een prachtige set vol zelfvertrouwen te wachten. Een impressie uit Rotterdam, in alle rust.

Lees verder

Cover story

KEF R5 Meta en R7 Meta

Size Matters

Door John van der Veer, HVT 5, mei 2023

Na de R3 Meta, de enige monitor in de nieuwe R Meta-serie van KEF, is het nu de beurt aan de vloerstaanders. De R3 Meta is, samen met de S3 standaard, aan de tand gevoeld in de vorige editie van HVT, het aprilnummer. Twee van de vloerstaanders komen samen aan bod op de pagina’s die voor u liggen. R5 Meta en R7 Meta hebben hetzelfde aantal drivers, maar de omvang van de woofers loopt uiteen en hetzelfde geldt voor de inhoud van de luidsprekerkast. Een verschil in omvang en inhoud, die ook veel met dezelfde grootheden in de luisterruimte te maken hebben. Een opvallende ervaring, met een opvallende uitkomst.

Lees verder

Recensie

Musical Fidelity MX-Stream

Streaming Black Box

Door Marnix Bosman, HVT 5, mei 2023

De definitie van een black box: een toestel waarvan de werking en het gedrag bekend is maar de interne constructie niet. Dit is de perfecte omschrijving voor de MX-Stream van Musical Fidelity. Het is een streamer, maar wat hij allemaal kán, dat is aan de buitenkant niet te zien.

Lees verder

Recensie

Focal Vestia No 1

Voor huis en haard

Door Ward Maas , HVT 5, mei 2023

Wanneer je als hifi-recensent een grote audioshow goed wil verslaan, maak je eerst een rondje om te kijken wie er allemaal zijn en deel je alle stands in categorieën in. ‘Bezoeken’, ‘niet interessant’, ‘hé wat hebben die daar nou’ en zoiets als ‘bezoeken als ik nog tijd heb’. Dat indelen is natuurlijk volslagen subjectief. Ja, er zijn stands waar je niet omheen kunt om ze te bezoeken. En dan hou je stands, merken, producten over die om wat voor reden dan ook je aandacht trekken. In dit geval ging mijn eerste interesse uit naar Naim, vanwege de vormgeving.

Lees verder

Centerfold

Thuisrecensie PMC fact fenestria

Gewoon, thuis

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2023

Als je sommige advertenties ziet van grote luidsprekersystemen, of sommige luisterzalen waar diezelfde joekels aan geïnteresseerden getoond en gedemonstreerd worden, dan bekruipt je wel eens het gevoel dat je in een gemiddelde huiskamer bedrogen uit zult komen. Ook ondergetekende vraagt zich dat geregeld af als hij merkt dat luisterkamers ook nog eens behandeld zijn, om problemen die de kamerakoestiek opleveren, ongedaan te maken. Voor het zicht vaak al niet te aantrekkelijk en soms voor geluid ook niet.

Lees verder

Recensie

Sennheiser HD 660S2

Pantoffels voor de oren

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2023

De laatste hoofdtelefoonparels van Sennheiser waren de draadloze modellen uit de Momentum-lijn, te weten de Momentum 4 Wireless en True Wireless 3, en richtten zich toch vooral, zoals de meeste andere merken, op de zo populaire Bluetooth-modellen. Ik was dan ook prettig verrast toen de HD 660S2 mijn kant op kwam. Met een prijskaartje van net geen 600 euro moeten dit toch na de introductie van de IE900 en IE600 de volgende voorzichtige treden zijn op de audiofiele hoofdtelefoonmarkt sinds de overname van Sennheiser door Sonova, nu bijna twee jaar geleden.

Lees verder

Recensie

KEF R3 Meta

Mijn nieuwe matties!

Door John van der Veer, HVT 4, april 2023

Onlangs is de nieuwste generatie van de KEF R Serie gepresenteerd, met als noviteit dat alle luidsprekers voorzien zijn van het baanbrekende M(etamaterial) A(bsorption) T(echnology), kortweg MAT. Onder de naam ‘Meta is de hele serie van zeven modellen uitgebracht. Hoofdredacteur Ernst Neve heeft in HVT 3 de aftrap verricht, met zijn verslag van de officiële lancering van de R-Meta. In de komende edities van HVT staat een aantal modellen uit deze reeks in de schijnwerpers. We beginnen met de kleinste, de R3 Meta, een monitor met een geluidsbeeld dat veel groter is dan de luidspreker doet vermoeden. Een eerste kennismaking, in veel opzichten.

Lees verder

Recensie

Hegel H30A en P30A

Audiofiel!

Door Michel van Meersbergen, HVT 3, maart 2023

Lekker beginnen met een statement en ook nog eens voorzien van een bevestigend uitroepteken. Boze tongen beweren wel eens dat de verschillen in geluidskwaliteit tussen vinyl en cd niet waarneembaar zijn en dat ‘de audiofiel’ een domme sukkel is die zich in de luren laat leggen door de drift middels een uniek en vooral duur audiosysteem te transfigureren in een uniek wezen. Ik weet nog steeds niet of ik moet lachen dan wel huilen om dit soort beweringen, maar ze zijn er echt!

Lees verder