Cover story

Recensie Sennheiser AMBEO Soundbar

3D audio hemel uit je TV

Door Ward Maas HVT 07/8, juli/augustus 2019

Op de IFA in augustus hadden we al een glimp kunnen opvangen van de nieuwe Sennheiser AMBEO soundbar. Toen eind afgelopen jaar een uitnodiging kwam om er in Dortmund eens beter naar te luisteren zijn we daar graag op ingegaan. Wat bijgebleven was, was de bijzondere ruimtelijke ervaring en de ongelooflijk diepe bas zonder subwoofer. Snel was duidelijk dat Sennheiser een toch wel heel bijzonder product in handen had. En met de mededeling dat het Fraunhofer instituut bij de ontwikkeling betrokken was, wilden we dit product graag eens in eigen omgeving aan de tand voelen. Alleen dat kon nog wel even duren, werd ons te verstaan gegeven. “We zijn nog niet helemaal klaar met het product.”

Lees verder

Recensie

Audiolab 6000 series

Betaalbare audiokwaliteit met visie

Door Marnix Bosman HVT 07/8, juli/augustus 2019

Topkwaliteit audioweergave met een scherp prijskaartje. Dat is waarmee de Britse audio industrie beroemd is geworden. De introductie van de 6000N streaming speler door Audiolab past in deze traditie en was voor ons aanleiding om meteen naar de hele serie te gaan kijken.

Lees verder

Recensie

dCS Bartók

Het verleden en heden van dCS

Door Sander van der Heide HVT 07/8, juli/augustus 2019

dCS-converters zijn mij niet onbekend, ze worden al jaren in de studio’s gebruikt waar ik werk en door audiogrootheden als mastering-engineer Bob Ludwig en opnametechnicus Tony Faulkner. Kwalitatief lijkt er niets beters te zijn, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan. In zekere mate doorbreekt de dCS Bartók dat prijsniveau in, want voor het bedrag van een Vivaldi masterclock, krijg je nu 5 apparaten in één.

Lees verder

Recensie

Scansonic MB2.5-B

Een warm bad met beter bronwater

Door John van der Veer HVT 07/8, juli/augustus 2019

Het is alweer enige tijd geleden dat de Scansonic MB2.5 vanuit Denemarken de wijde wereld introk. Ik mocht destijds de luidspreker bespreken voor HVT. Mijn indruk was positief, maar er waren ook kritische kanttekeningen. Het is dan ook buitengewoon sportief van René Degens (Dimex) om de nieuwe versie van de MB2.5 op speciaal verzoek van de importeur door ondergetekende te laten testen. Dimex stelt blijkbaar veel vertrouwen in zowel het product als de scribent. De loper kan niet roder met zo’n hernieuwde entree.

Lees verder

Recensie

KEF R11

KEF R11 samen met twee Hegels

Door Ward Maas HVT 07/8, juli/augustus 2019

Het verhaal van de KEF R11 begon voor mij toen een enorme vrachtwagen de straat inreed en voor mijn deur stopte. Nu ben ik wel gewend aan koeriers die een audioproduct ter test komen afleveren, maar dit zette een nieuwe maatstaf. Nadat een pallet(!) met twee grote dozen daarop werd uitgeladen, bleek de chauffeur zo vriendelijk de pallet van z’n plastic wrap te ontdoen en met mij de twee dozen in de huiskamer te zetten. Nadat de goede man de pallet gelukkig weer meegenomen had en mij met twee anderhalve meter hoge, 40 kg zware dozen achterliet, was het direct duidelijk dat ik er een uitdaging bij had.

Lees verder

Recensie

NAIM Mu-so 2nd Generation

Veelzijdigheid op hoog niveau

Door John van der Veer HVT 07/8, juli/augustus 2019

Naim’s Mu-so draadloze luidspreker is de roem rap voorbij gesneld, met als
resultaat de nodige awards die het apparaat inmiddels in de wacht heeft gesleept. Op basis van de illustere voorganger is recentelijk een opvolger gelanceerd, de Mu-so 2nd Generation, Mu-so 2 voor intimi. En uiteraard is HVT weer eens haantje de voorste. Voor een eerlijk vergelijk hebben we beide apparaten
naast elkaar aan de tand gevoeld.

Lees verder

Recensie

Hegel H390

Robin Hood

Door Michel van Meersbergen HVT 07/8, juli/augustus 2019

Dat is het koosnaampje dat Hegel aan de opvolger van de uiterst succesvolle H360 versterker heeft gegeven. “It steals from the rich and gives to the less rich” aldus Anders Ertzeid, salesmanager bij Hegel. Daarmee hint hij overduidelijk op de H590 en de verwantschap met de H390. “In essence it’s a baby 590”, zo besluit hij.

Lees verder

Nabeschouwing

High End München door de ogen van Christiaan

Een persoonlijk hoogtepunt

Door Christiaan Punter HVT 07/8, juli/augustus 2019

De Munich High End beurs blijft groeien. Dit jaar waren er 551 exposanten en 21.180 bezoekers, een toename van 6,5% ten opzichte van vorig jaar. Uit alle landen komt men naar de beurs waarbij Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Japan, Denemarken, Zwitserland, en China deze editie het sterkst vertegenwoordigd waren. Hoewel het een Duitse beurs is, waren de Duitsers slechts verantwoordelijk voor 25% van de bezoekers, de rest kwam van heinde en verre.

Lees verder

Nabeschouwing

High End München door de ogen van Bert

In de Heilige Hallen

Door Bert Oling HVT 07/8, juli/augustus 2019

Mijn bezoek aan de High End München 2019 in het MOC te München bleef vanwege een nakende vakantie in Italië beperkt tot twee dagen. Met ons aller hoofdredacteur Ernst Neve heb ik daarom afgesproken dat ik me zoveel mogelijk zou beperken tot interessante, met name analoge zaken in de vier grote hallen. In de beperking toont zich vaak de Meester, maar het moet gezegd: zelfs als ik alle vier dagen de tijd had gehad zou ik nog tijd tekort hebben gekomen.

Lees verder

HVT Xtra: VINYL

Winkelbezoek Concerto Audio – de Linn Winkel van Amsterdam

Het belang van de constante

Door Ernst Neve HVT 07/8, juli/augustus 2019

De Linn Winkel te Amsterdam in de hoofdstedelijke Utrechtsestraat nummer 40, ook wel Concerto Audio genoemd, kent een aantal constanten. Stille kracht achter de schermen Thierry Schrier is daar één van en Alex Esser, uitbater en Linn liefhebber, is er nog zo een. Hoewel Concerto Audio nog geen drie jaar te boek staat als Linn Winkel, lijkt het merk er al decennia te huizen. Het is een vanzelfsprekendheid dat de mannen alles over het onderwerp weten. Of het nu gaat om de versterkers, streamers, luidsprekers of LP12 van Linn. Het gaat uiteindelijk altijd om muziek en de beleving ervan. Dat is de derde constante.

Lees verder