Cover story

Audio Research I/50

Een buizenversterker voor iedereen

Door Ernst Neve, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Onlangs (HVT 1/2022) heeft onze Christiaan Punter met verve zijn avonturen met de Audio Research Ref 6SE en Ref 160 beschreven, waarvan we beiden een demonstratie hadden ondergaan ten pande van Reference Sounds, de gewaardeerde importeur van het merk. Christiaan zou de versterkers aanpakken en ik de vriendelijke Director of International Sales & Marketing van Audio Research Brandon Lauer. Het was een memorabele dag.

Lees verder

Recensie

Paradigm Founder 120H

Luidspreker met solide fundering

Door Sander van der Heide, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Het topmodel in de Founder-serie van Paradigm is een hybride luidspreker. De bovenkant is passief en de onderkant, oftewel het laag, heeft een ingebouwde versterker. En je sluit het heel simpel aan, met een luidsprekerkabel en een stroomsnoer.

Lees verder

Recensie

Heed Lagrange geïntegreerde versterker

Hongaarse delicatesse

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Nog niet zo bekend in de Lage Landen, maar daar gaat ongetwijfeld verandering in komen. Heed Audio is het geesteskind van een bevlogen Hifi-team dat opereert vanuit Hongarije. ‘Hand made in the EU’, staat vol trots te lezen op de achterkant van het eerste Heed-apparaat dat ik onder handen mag nemen. Het pakket omvat, onder meer, diverse versterkers en DA-omzetters. Stralend middelpunt in dit verhaal is de LaGrange, een geïntegreerde versterker met ingebouwde DAC. Verrassend, veelzijdig, maar vooral verfrissend. Wat een ontwerp, wat een klank.

Lees verder

Recensie

KEF Reference 3 Meta

Meta-Referentie

Door Michel van Meersbergen, HVT 7/8, juli/augustus 2022

In 2020 introduceerde KEF haar eerste ‘Meta’-luidspreker: de LS50 Meta. Revolutionair, maar vooral geheimzinnig, was het schijfje metamateriaal dat mij, qua uiterlijk, nog het meest deed denken aan het spelletje waarbij je een kogeltje door behendig manoeuvreren met de handjes door een doolhof moest laten gaan. U kunt het zich vast nog wel herinneren. De eerste berichten over de resultaten van dit materiaal maakten duidelijk dat KEF bepaald geen spelletjes aan het spelen is. Integendeel…

Lees verder

Achtergrond

Dynaudio bij The Hifi Studio

Vijfendertig jaar Dynaudio, de verbinding tussen toen en nu

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Een bezoek aan The Hifi Studio voelt inmiddels bijna zo vertrouwd onder de voeten als de drempel van mijn favoriete kroeg. De laatste plek is ook favoriet omdat er geen muziek wordt gedraaid; heerlijk voor de conversatie. Zo niet aan de Korevaarstraat te Leiden. Altijd prachtige muziek, met een weergaloze weergave, en ik word er stil van, zowel letterlijk als figuurlijk. Vertrouwd is ook de aanleiding van het bezoek: Dynaudio, in dit geval de Special Forty. Over het feest van herkenning, dat gepaard gaat met een lange geschiedenis en – al even lang – genuanceerd luisteren.

Lees verder

Nabeschouwing

De High End München 2022

Connection to the Music

Door Ernst Neve en Ward Maas, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Als hoofdredacteur van dit fraaie blad dat inmiddels een halve eeuw in gedrukte vorm tot jullie komt, heb ik op shows als deze in München minimaal twee petten op. Eentje als uithangbord voor HVT (en nee, dat bord hangt niet voor mijn kop) en eentje als auteur. Beide petten zaten deze keer bijzonder comfortabel omdat deze editie van de High End München wel een heel speciaal karakter had. Het was voor velen de eerste keer sinds het uitbreken van de coronapandemie dat we elkaar weer in levenden lijve mochten ontmoeten! De foto hieronder spreekt wat mij betreft boekdelen.

Lees verder

Centerfold

Dynaudio Focus 10

Compact en volwassen

Door Michel van Meersbergen, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Dynaudio heeft onlangs de Focus XD-lijn vervangen door… de Focus. De bewering dat de Scandinavische landen een eigen gevoel voor humor hebben lijkt hiermee zo maar eens te kunnen kloppen. Toch is mij verzekerd dat er in deze nieuwe line-up van actieve systemen een hele hoop is veranderd. Ter impressie hier in de huiskamer: de Dynaudio Focus 10.

Lees verder

Recensie

MoFi StudioDeck met StudioTracker en UltraPhono

Strakke Eenvoud

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2022

De achtergrond van de Amerikaanse fabrikant MoFi – Mobile Fidelity – is her en der al uitvoerig belicht. Toch even heel kort voor de nieuwkomers in de wereld van vinyl. Mobile Fidelity kennen de rechtgeaarde vinylisten al vanaf 1977 toen ze naam maakten met persingen van hoge kwaliteit. Een bekende zwarte schijf als Pink Floyd’s Dark Side of the Moon in de Mobile Fidelity persing uit 1979 is een verzamelaarsobject met een bijbehorend prijsplaatje.

Lees verder

Recensie

Thorens TD1500

57 jaar na de TD150

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2022

De nieuwe eigenaar van het merk Thorens – Günther Kurten – pakt de traditie van het merk voortvarend op. Met name aan de bovenkant van het assortiment is er een aantal verrassende nieuwkomers zoals de TD124DD en de TD1600/1601 broertjes. Geen bloedeloze remakes, maar volstrekt nieuw ontwikkelde draaitafels waarbij het typenummer hoogstens wat reminiscenties oproept aan Thorens modellen uit het roemruchte Thorens verleden. Zo ook de Thorens TD1500 die onderwerp van dit testverslag is.

Lees verder

Recensie

Transrotor Max Nero

Black Magic

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Van de High-End show in München doen Ernst Neve en Ward Maas elders in dit blad verslag. Het event heeft nog maar net de poorten gesloten, of de eerste exclusieve juweeltjes van het gebeuren snellen al onze kant op. Exclusief is ook Transrotor, in de overtreffende trap. Dat het merk niet alleen draaitafels in de sky-high klasse maakt komt, onder meer, aan bod in een verhaal dat ondergetekende over Transrotor heeft mogen schrijven, ook elders in dit blad. En het onderwerp van de komende zinnen is daarvan het levende bewijs: de Transrotor Max Nero.

Lees verder