Beursverslag

Beursverslag CES 2019

Één hotel maakt nog geen hifishow

Door Sander van der Heide, HVT 02, februari 2019

Ik was gewaarschuwd voordat ik de reis naar Las Vegas aanving voor mijn allereerste CES. Door fabrikanten, door bezoekers, door medejournalisten en door de hoofdredacteur: CES is niet meer wat het geweest is. Wat betreft hifi dan. Waar vroeger rijen mensen voor de hotelkamers van The Venetian stonden te wachten om een paar klanken van deze of gene luidspreker te horen, kon ik nu overal als eerste binnenlopen. Een beetje beklemmend is dat wel. Een fabrikant als Kimber Cable, die je met 5 man aanstaart als je hun ruimte binnenloopt. Je hoort ze haast roepen “we hebben een klant!”. De grootste beurs op gebied van consumentenelektronica, met maar liefst 4400 exposanten, moet toch wel iets op gebied van audio en video kunnen tonen?


Gelukkig wel, misschien in groot contrast met sommige high-end merken, maar verspreid over voetbalvelden vol met stands, kwam ik paar heel interessante dingen tegen. Speciaal voor hoofdtelefoons en portable USB-DACs, introduceerde ESS Technology een nieuwe lijn aan DAC-chips met als topmodel de SABRE ES9281PRO. Deze heeft een indrukwekkende signaal/ruisverhouding van 124dB en een totale harmonische vervorming met ruis (THD+N) van -112. Uniek aan deze chip is de integratie van MQA. Beide stappen van het MQA-proces, core-decoding en rendering, kunnen op de chip worden uitgevoerd. Het is aan de fabrikant die de processor gebruikt, om een licentie met MQA af te sluiten en zo het voordeel van de chip te gebruiken. MQA toonde overigens zelf Tidal Masters op Android. Het is nu mogelijk om tot aan 384kHz/24-bits Masters rechtstreeks vanaf een Android-telefoon af te spelen. Dan dien je natuurlijk wel een smartphone te hebben die dit ook daadwerkelijk kan weergeven.

De Sennheiser Ambeo Soundbar is nu het prototype voorbij en zal in mei beschikbaar zijn voor €2.499. Aan deze prijs is wel af te lezen dat het hier niet om een standaard soundbar gaat. Hij is dan ook een stuk groter en zwaarder: 126 x 17 x 13 cm met een gewicht van 18,5 kilo. Hier krijg je dan een soundbar voor die niet alleen een 5.1.4.-signaal kan weergeven, maar ook daadwerklijk via verschillende kanalen kan uitvoeren. Samen met Fraunhofer is een virtualisatietechniek ontwikkelt die de ruimte meet (grootte en oppervlakte) en door middel van 13 onafhankelijke drivers je het idee kan geven alsof je naar 9 onafhankelijke luidsprekers aan het luisteren bent, inclusief een subwoofer. Voor de tweede keer heb ik een demo beluisterd en stond werkelijk versteld van het resultaat. Dit is er echt eentje die je moet hebben gehoord om het te geloven.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.