Centerfold

Atoll ST300 & AM300

Liberté, Egalité, Haute Fidélité

Door John van der Veer, HVT 1, januari 2023

Het Franse Atoll Electronique vertoeft al jaren in audioland met hoogwaardige hifi-apparatuur. Het doel van het bedrijf is van meet af aan geweest om een, naar hun idee, gat in de markt te vullen: redelijke geprijsde high-end elektronica voor veeleisende audiofielen. Innovatie staat daarbij hoog in het vaandel, getuige de omarming van streaming en de nauwe samenwerking met enkele van de bekende diensten. De twee apparaten die als schijnbaar onafscheidelijk koppel het stralend middelpunt vormen van deze HVT zijn daarvan een goed voorbeeld. Nous vous présentons: de Atoll ST300 Signature Streamer en de AM300 Stereo Power Amplifier.


Brécey is een plaats in het uiterste westen van Normandië, schurkt tegen Bretagne aan en ligt op zo’n 30 kilometer afstand van de Mont St-Michel. Voor de liefhebbers van de streek is met name de laatste locatie een hartverwarmende eye-opener. Onze hoofdredacteur Ernst Neve is er geweest, voor een bezoek aan Atoll Electronique, het elektronicaconcern dat al zoveel mooie producten op de naam heeft staan. Ernst zou ook de bespreking op deze pagina’s voor zijn rekening nemen maar, door ziekte geveld, kreeg ik die eer. Dat van die ‘hartverwarmende eye-opener’ geldt ook voor ondergetekende; heb echter (nog) meer met Franse muziek. Vooral het oeuvre rond de eeuwwisseling, zo tot 1920 behoort naar mijn idee tot de mooiste muziek ooit gemaakt. Een aantal van de componisten uit die tijd, waaronder genie Erik Satie is van Normandische afkomst, vandaar de associatie met muziek. Maar er is veel meer dat Frankrijk te bieden heeft. Parijs is al eeuwenlang een zowel Europees als mondiaal muzikaal zenuwcentrum. Niet alleen op het gebied van kerkmuziek, barok, renaissance en de impressionistische periode in klassieke muziek, maar ook met diverse vormen van jazz, waarin de invloed van de zigeunercultuur een grote rol speelt. Django Reinhardt en Stéphane Grappelli zijn daarvan de belangrijkste exponenten. Niet voor niets was Parijs het toevluchtsoord voor veel jazzmusici waar ons audiofielenhart van overslaat: John Coltrane, Charlie Parker, Miles Davis. Als ik ‘iets’ met audio-apparatuur uit Frankrijk mag doen, heeft dat dan ook altijd een streepje voor. Dat gold destijds voor de glazen luidsprekers van Waterfall, voor de fraaie Diptyque panelen en nu voor Atoll Electronique. Dit is de eerste kennismaking met het Normandische merk. Ik struin wat op het internet en stuit op apparatuur met prijzen die lijken te stroken met de aanhef. Gaat dat ook op voor het tweetal dat voor me staat?

Gebakje

De Atoll ST300 is de tegenwoordig veel toegepaste combinatie van een voorversterker, een dac en een streamer. Alleen een eindversterker ontbreekt. In die zin is het geen alles-in-een-apparaat. Maar geen nood, Renato Sahadat van importeur Viertron (die ‘U’ is er maar niet uit te branden met z’n “goedemorgen meneer John, hoe maakt u het nu?”) heeft tevens eindtrap AM300 meegenomen. De ST300 Signature is het topmodel van Atoll. De AM300 wordt alleen ‘overvleugeld’ door de AM400, een krachtige joekel met een vermogen van twee maal 160 W (8 Ohm) of twee maal 300 W (4 Ohm). De versterker is ook als monoblok inzetbaar, wat een vermogen van 600 W (8Ohm) oplevert. De acht power transistoren (per kanaal!) zijn op basis van MOS-FET techniek. Onze gast, de AM300, is wat betreft deze weinig zeggende cijfers iets bescheidener, maar nog steeds een stevig gebakje. Terug naar de ST300. Atoll Electronique is begonnen met de fabricage van versterkers en later met hoogwaardige cd-spelers. Vanaf de opkomst van digitale audiocomponenten als da-converters en streamers is Atoll zich volledig gaan concentreren op het perfectioneren van de technieken achter deze componenten. Eind 2009 werd de eerste da-converter uitgebracht onder de naam DAC100. Zo’n tien jaar later volgde de MS120, de goedkoopste streamer van Atoll. De ST300, die in combinatie met de AM300 de hele dag al ongelooflijk mooi staat te klinken over de PMC fact.12 Signature, is in ieder opzicht het vlaggenschip van Atoll, in ieder geval de culminatie van wat het Franse bedrijf tot nu heeft bereikt op het gebied van streaming en DAC-omzetting.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan