Compact en volwassen
Door Michel van Meersbergen, HVT 7/8, juli/augustus 2022
Dynaudio heeft onlangs de Focus XD-lijn vervangen door… de Focus. De bewering dat de Scandinavische landen een eigen gevoel voor humor hebben lijkt hiermee zo maar eens te kunnen kloppen. Toch is mij verzekerd dat er in deze nieuwe line-up van actieve systemen een hele hoop is veranderd. Ter impressie hier in de huiskamer: de Dynaudio Focus 10.
Voordat we beginnen aan deze review wil ik eerst eens mijn geweten zuiveren. De Focus 10 is mijn eerste kennismaking met een actief en draadloos systeem van Dynaudio. Ik kan op geen enkele manier een vergelijk maken ten opzichte van de voorgaande Focus XD-lijn. Ergens is dat natuurlijk jammer, van de andere kant misschien juist weer zuiver: ik laat mij graag verrassen. Zeker door systemen die ik in eerste instantie met een lichte argwaan bekijk. Het zal de leeftijd zijn, of anders een vorm van conservatisme dat ik voor het gemak maar eventjes aan de jaartjes laat hangen. Geef ik de uitkomst van deze review nu al een beetje weg? Eigenlijk wel. Met andere woorden: De Focus 10 wist behoorlijk te verrassen en weet je wat? Het was hartstikke leuk! Zo!
Dynaudio Focus
Qua lijn-opbouw is er in de nieuwe Focus-lijn niets veranderd. Denk de XD-lijn, maar dan zonder ‘XD’. Dan hebben dus de compacte tweeweg monitor ‘10’, de vloerstaande tweeëneenhalf-weg ‘30’ en de eveneens vloerstaande drieweg ‘50’. Zoals geschreven, alle actief en (bijna) draadloos: er zijn slechts twee netsnoeren nodig. Via Spotify, Tidal, Chromecast, Roon of anders via AirPlay 2 en Bluetooth is het eindeloos streamen. Wil je een extra analoge bron aansluiten? Dat gaat via een enkele RCA-toegang. Als je een digitale bron wilt koppelen, dan staan een Toslink of cinch tot je beschikking. Onderling communiceren de Focus’ via het WiSA-protocol – waarbij de maximale bandbreedte op 24-bit/96kHz is gezet. Via WiSA kun je de Focus aan een geschikte TV en/of een USB dongle koppelen. Ben je allergisch voor WiFi? Dan ‘hang’ je de Focus middels RJ45 in het netwerk en laat je de onderlinge communicatie bekabeld plaatsvinden via een digitale in- dan wel uitgang middels cinch. Met recht een compleet systeem en ‘almost wireless’. Ja, ja… een beetje flauw dat laatste. We kennen de meest fantastische interieurfoto’s van grote sets waar geen kabel op te ontdekken is. In de situatie thuis wordt zo’n droombeeld plots aangevuld met een kleine kubieke meter bedrading en wat niet. De Focus 10 staat hier keurig op stands met slechts 2 flexibele netsnoeren en komt het meer dan aantrekkelijke sfeerbeeld van die site of uit die folder toch wel heel dichtbij. Mevr. van Meersbergen zat mij, na een korte onderzoekende blik op de Focus 10, ernstig knikkend aan te kijken. Zelf zeer bewust van de absolute geordende kabel chaos achter mijn eigen set begreep ik dat knikken maar al te goed…
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS