Centerfold

JBL L75ms Music System

Het geluid van morgen met een toefje retro

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2022

JBL is nu zo’n merk dat je echt iconisch mag noemen. Al was het maar omdat zo goed als iedereen er wel eens van heeft gehoord. 75 jaar geschiedenis in de audio mag gerust baanbrekend worden genoemd. Terwijl de jeugd van tegenwoordig JBL waarschijnlijk kent van de betaalbare hoofdtelefoons, oortjes en de kabaalstaafjes heeft ondergetekende nog kunnen genieten van de gebuikte JBL4208, de klassieke studiomonitor JBL4412 en zelfs de gehoornde duiveltjes met twee 6 inch woofers waarvan ik het typenummer niet meer weet.


JBL heeft zoveel meer op de kerfstok der successen staan, dat het praktisch onmogelijk is ze allemaal te benoemen. Tussen al die snoepjes bevindt zich een aantal modellen dat toch de inspiratie moeten zijn geweest voor de totstandkoming van de JBL L75ms. Een daarvan is de JBL Paragon D44000. Dit was een one-piece stereosysteem dat het bedrijf van 1957 tot 1983 heeft geproduceerd en de geschiedenis in is gegaan als ‘langst in productie geweest’. Met 270 centimeters breedte een gevaarte van jewelste en destijds de duurste speaker verkrijgbaar. Een ander JBL-snoepje moet de L100 serie zijn geweest die in de jaren ’70 het licht gezien heeft. Hussel nu de designelementen van die twee goed door elkaar, dan ontstaat langzaam de basisvorm van de L75ms.

Op de schouders van de oude reuzen

Het is niet voor niets dat JBL juist nu met de L75ms op de proppen komt. Het bedrijf is al enige tijd bezig met een revival van hun klassiekers. Zo zijn recentelijk de JBL L100 Classic, de JBL L82 en de JBL L52 verschenen met de kenmerkend geblokte Quadrex schuimen gril en dachten de knappe JBL koppen het succes van de JBL Paragon D44000 te gaan evenaren. En eerlijk is eerlijk, als je snel kijkt naar beide series, gaat de gelijkenis met de L75ms opvallen. De rondingen en het vakmanschap van de één, gecombineerd met het front van de ander en dat weer vermenigvuldigd met een vleugje van de JBL-bioscoopgeschiedenis. Die uitkomst hebben ze vervolgens belegd met een laag ‘jeugd van tegenwoordig’.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS