Centerfold

Monitor Audio Platinum 300 3G

Plein, Parel en Platinum

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2023

De 300 3G is het nieuwe topmodel van Monitor Audio’s Platinum serie. De eerste kennismaking met de luidspreker, kortweg PL 300 3G, dateert van de Audio Show iEar’ 2022, in het Willem II-stadion. Sindsdien staat het vlaggenschip hoog op het verlanglijstje van deze hebberige hond. Voor een uitgebreide test is wederom – vanuit de optiek van 020 dan – naar het zuiden afgereisd. Bij 010hifi staat een prachtige set vol zelfvertrouwen te wachten. Een impressie uit Rotterdam, in alle rust.


Het liep tegen sluitingstijd. Marja Hoogendoorn van Monitor Audio (ik mag Marja zeggen!) deelde rond met een blad vol glazen (“John, biertje?”). Cast & crew van de Audio Show iEar’ maakte zich op voor het diner elders in Tilburg, gevolgd door de heren van de beveiliging. En ik piepte stiekem in de stand van Monitor Audio, om me nog snel even te laven aan een demomodel van de nieuwe Platinum-lijn, in gezelschap van Lex van ’t Hoenderdaal van Monitor Audio Nederland en Jeremy Brown van Monitor Audio UK, die voor de presentatie van de nieuwe toplijn was komen overvliegen. Het bezoek duurde niet langer dan het biertje, maar was voldoende om reikhalzend uit te kijken naar een lange luistersessie. En die kwam. Bij 010hifi is een set PL300 3G uitgemeten opgesteld en ik mag op audiëntie. Hup de trein in, vanaf Amsterdam Centraal wederom naar het zuiden. Even overstappen op de metro (waarin Rotjeknor ver vooruitloopt op Mokum), om uit te stappen bij halte Zuidplein. Vaak gedaan, zowel voor concerten in Ahoy als de vele clinics die ik er heb mogen geven voor Music Maker. Maar deze keer is de bestemming 010hifi, Pleinweg 136, vrijwel om de hoek van het metrostation, nog geen 10 minuten lopen. Maar ook als je met de auto komt, vind je eenvoudig weg en plek. ‘Parkeren voor de deur’, vermeldt de website, en dat klopt. Wat een weelde, in vergelijking met het drama op vier wielen in de Amsterdamse binnenstad. In meerdere opzichten is de timing opmerkelijk. Het is de dag na Koningsdag, dit jaar in Rotterdam opgeluisterd met het bezoek van de jarige Willem Alexander, in gezelschap van Máxima, twee van hun dochters, wat familie en een legioen beveiligers.

Eredivisie

De eerste heeft erkend in alles neutraal te zijn, behalve zijn liefde voor Ajax, en de koningin verschijnt ongegeneerd gedrapeerd met een Feyenoord sjaal om de hals, geflankeerd door haar man, die zijn voorkeur wijselijk beperkt tot het verbale en – al even wijselijk – niet op zijn verjaardag. Voeg daarbij dat Feyenoord het landskampioenschap niet meer kan ontgaan en ik vraag me af, met de klink van de winkeldeur in de hand, hoe ik binnen word ontvangen. Loopgraven? Leedvermaak? Niets van dat alles. Eigenaar Goos Feenstra verwelkomt hartelijk met uitgestrekte hand, kopje koffie en verwijzing naar productspecialist Rogier Polman in de luxe luisterruimte. De deur gaat dicht, het feest kan beginnen. Een hele mond vol: Monitor Audio Platinum 300 3G. Het model is de laatste (derde) versie van Monitor Audio’s Platinum reeks. Edelmetalen in de overtreffende trap, en na brons, zilver en goud volgt platina. De 300 is de grootste vloerstaander in de nieuwe 3G reeks, aangevuld met een kleinere vloerstaander, een monitor en een center-luidspreker. De 300 3G is de opvolger van de veelgeprezen 300 II. Uiteraard schermt Monitor Audio met, auditief, nóg meer dit en nóg meer dat, maar visueel is de nieuwe versie aan de buitenkant al verfijnder door de afwerking in één lakkleur, in plaats van leer. Het ontwerp van de kast is überhaupt vernieuwd. De behuizing bestaat uit diverse lagen mdf, tussen de 18 en 21 mm voor achter/zijkant en 36 mm voor het frontpaneel, zodat de curve aan de voorzijde niet ten koste gaat van de geluidskwaliteit. De kasten zijn vervolgens afgewerkt met zestien laklagen, voor een schitterende piano-gloss. In de nieuwe serie is naast hoogglans zwart en hoogglans ebony (mijn ogen menen toch echt palissander te zien, maar ’t is, hoe dan ook, heel fraai) tevens leverbaar in satijn wit.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS