twee jubilarissen, voor eeuwig verbonden
Door Ernst Neve, HVT 3, maart 2023
Jullie kennen mij allemaal als die aardige, bescheiden hoofdredacteur, die z’n woorden altijd zorgvuldig afweegt voordat hij ze afvuurt. Toch had ik vorig jaar als gast van Edwin en Gabi Rynveld gedurende een copieus maal rond High End München dusdanig de loftrompet geschald over Siltech, Crystal Cable én HVT, dat ik een belofte had in te lossen. De belofte deze twee bedrijven, die beide een jubileum te vieren hebben, de trots van de audiogemeenschap van Nederland te gunnen. Veertig jaar Siltech en (bijna) twintig jaar Crystal Cable. Hulde.
En eerlijk is eerlijk, op geen enkele manier was de belofte loos. Hoewel bedwelmd door enkele topwijnen, had ik ieder woord gemeend. Zowel Siltech als Crystal Cable zijn spelers in het mondiale speelveld van de absolute high end audio. En juist in het land van oorsprong werd onder de radar gespeeld, althans naar mijn mening. Natuurlijk kennen we de kabels van beide merken, maar als we het over elektronica en luidsprekers hebben, wordt de spoeling in Nederland al ras minder. En, gezeten aan de dis waar je struikelde over de internationale royalty van de audiodistributeurs, vond ik dat daar verandering in moest komen. Alle eer wie eer toekomt, dat was het devies. En na mijn interview met deze twee grondleggers van grote audiostatuur is dat idee alleen maar bestendigd. En er is nog eens een besef bijgekomen, die van de inborst van deze twee mensen. Warm, innemend, open, en vol respect. Naar alles en iedereen.
Alles kent een begin
Nu is het zo dat je alleen maar zo in het leven kan staan, als je je zaakjes voor elkaar hebt. Als je weet waar je het over hebt, en als je de klappen van de zweep echt goed kent. Alleen dan ben je in staat vrij naar zaken te kijken. Voor Edwin Rynveld begon het werken daaraan al op jonge leeftijd, toen hij zijn creatieve ik zocht in het tekenen van vliegtuigen, raceauto’s en raketten, zoals vele negenjarigen dat deden. Alleen ging hij verder toen hij gepassioneerd met elektronica bezig was en zijn elektronische brein kon botvieren op een modulaire Philips EE-bouwdoos, waarmee hij zijn eerste kortegolfradio bouwde. Vooral de stimulans van zijn vader zorgde ervoor dat hij dat deel van zijn interesse kon uitdiepen, hetgeen hem uiteindelijk nader tot de techniek bracht. Waar hij ook op negenjarige leeftijd mee begon was het volgen van klarinetlessen, waar hij een zekere aanleg voor muziek bleek te hebben, hetgeen duidelijk werd toen hij het in de jaren daarna zelfs tot televisieoptredens bracht. In zwart/wit, maar dan nog. Combineer de liefde voor muziek en elektronica met die van z’n andere hobby, die van de modelbouw en chemie, dan begint zich toch een bepaald beeld te vormen. Via een studie elektronica aan de HTS en een baan bij Philips is Edwin terechtgekomen in de automatisering, waar hij zijn hobby van het bouwen van luidsprekers en versterkers mee kon bekostigen. Dit deed hij zó verdienstelijk dat het ging opvallen bij de toen gevestigde high end orde waarvoor hij mocht repareren. Door grondige analyse wist hij naast het maken van schakelingen, ze ook verder te verbeteren, hetgeen uiteindelijk leidde tot de oprichting van Audio Service, zijn eerste bedrijf en later Instrument Service, dat zich richtte op reparatie en modificatie van medische apparatuur. Met deze kennis op zak graviteerde hij op organische wijze meer en meer richting het creëren van apparatuur, toen hij ook internationaal klanten om zich heen vergaarde.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS