Centerfold

Sonus faber Homage

Nieuwe sterren aan het Italiaanse firmament

Door John van der Veer, HVT 2, februari 2023

Ten tijde van de test nog onderhevig aan strikte geheimhouding maar bij het ter perse gaan van deze HVT-editie de wijde wereld ingeschoten, als een stralende vuurpijl: Sonus faber heeft vernieuwde modellen uitgebracht in de Homage-serie. In de luisterruimte van het hoofdkantoor van Fine Sounds mocht HVT zich laven aan de nieuwe versies van de Homage Guarneri en de Homage Amati. Een monitor en een vloerstaander, beide van de Italiaanse luidsprekerfabrikant die ons al met zoveel prachtige modellen en innovaties heeft weten te verblijden.


De kennismaking met een nieuwe luidspreker is altijd weer een feest. In het geval van een nieuw merk een feest van het ontginnen van nieuwe inzichten, voor mij althans, en als het gaat om nieuwe modellen van een bekend merk, de vraag in hoeverre dit feest gepaard gaat met het feest van herkenning. Sonus faber is als een welkome gast die vaak over de vloer komt, een vriend naar wie je uitkijkt bij de volgende verjaardag, en voor wie de mooiste fles wijn wordt opengetrokken. Dat dient dan wel een mooie Italiaan te zijn uit de landstreek van Sonus faber: Noord-Italië. In Geldermalsen staan twee modellen klaar die beide aan de nodige innovatie onderhevig zijn geweest en in een vernieuwde versie aan de nieuwsgierige gast worden gepresenteerd. De eerste set is de Homage Guarneri, een zeer bescheiden monitor op een standaard. De tweede is de Homage Amati, een stevige vloerstaander die de drivers van de Guarneri aanvult met twee woofers. Beide modellen zijn bekend maar, nogmaals, in de nieuwe versie sterk geïnnoveerd. Beide luidsprekersets staan in Geldermalsen opgesteld met de McIntosh C8 voorversterker en de McIntosh MC830. De laatste is een mono eindtrap en dus heb je er twee nodig om de beauty’s tot leven te brengen. Even iets over de namen. ‘Homage’ staat uiteraard voor eerbetoon. Guarneri en Amati zijn legendarische namen uit de Italiaanse vioolbouw, waarvan de bloeitijd in de 16e en 17e eeuw is voorbehouden aan families uit Cremona. De ontwerpen van Sonus faber staan op eenzaam niveau en zijn, visueel, gebed in de lange traditie van Italiaans design. Maar ook klankmatig kent Sonus faber haar roots, door diverse modellen te vernoemen naar de grote Cremonese vioolbouwers: Andrea en Niccolò Amati, Andrea en Giuseppe Guarneri (‘del Gesù) en de belangrijkste, Antonio Stradivari.

Vox

Naar de laatste legende verwijst topmodel ‘Il Cremonese’. Even voor ’t idee: violen, altviolen en celli van Stradivarius, de verlatiniseerde naam van Stradivari, gaan voor bedragen tot zeven cijfers over de toonbank. Door omstandigheden heb ik ‘Il Cremonese’ nog niet bij Fine Sounds kunnen beluisteren, maar wél tijdens de Audio Show iEar’ 2022, in het Willem II stadion te Tilburg. Wat een feest. De laatste test die ik met Sonus faber mocht doen betrof de Serafino Tradition, uit voorgaande Homage reeks. Santo Serafino was ook een beroemde Italiaanse vioolbouwer, maar uit de 13e eeuw. En niet woonachtig in Cremona maar – het zij hem vergeven – in het nog mooiere Venetië. De Serafino Tradition uit de Homage collectie past tussen de twee modellen uit dezelfde reeks die het doel zijn van dit bezoek en de namen hebben gekregen van twee illustere families in de geschiedenis van vioolbouwfamilies afkomstig uit Cremona: Guarneri en Amati. Voor deze modellen is het eerbetoon aan twee vioolbouwers in het bijzonder, Andrea Amati en Giuseppe Guarneri. Voor alle duidelijkheid, de hele Homage reeks bestaat uit slechts deze drie modellen. Er komt nog een vierde, de Sonus faber Vox. Aan de hand van het silhouet van het model maak ik op dat het hier om een centre-luidspreker gaat. Voer voor later. We gaan het meemaken. Terug naar de nieuwkomers. Wat is er nieuw aan de – alweer – vijfde generatie Homage luidsprekers van Sonus faber? We verruilen het koude Nederland voor Vicenza, hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Veneto. Vicenza is zo’n zestig kilometer ten westen van Venetië, ligt aan de rivieren Bacchiglione en Retrone en is de geboorte- en woonplaats van de beroemde architect Andrea Palladio uit de XVI-de eeuw. Ach, laat ik maar ophouden. Word zo treurig van de bonuskaart van Albert Heijn en de koude regen tegen de ramen. Gaat u mee? Vergeet vooral uw zonnebril niet! We laten Livio Cucuzza aan het woord, hoofdontwerper bij Sonus faber.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS