Centerfold

Thuisrecensie PMC fact fenestria

Gewoon, thuis

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2023

Als je sommige advertenties ziet van grote luidsprekersystemen, of sommige luisterzalen waar diezelfde joekels aan geïnteresseerden getoond en gedemonstreerd worden, dan bekruipt je wel eens het gevoel dat je in een gemiddelde huiskamer bedrogen uit zult komen. Ook ondergetekende vraagt zich dat geregeld af als hij merkt dat luisterkamers ook nog eens behandeld zijn, om problemen die de kamerakoestiek opleveren, ongedaan te maken. Voor het zicht vaak al niet te aantrekkelijk en soms voor geluid ook niet.


Wat je het liefst zou willen, is dat je zo min mogelijk ingrepen hoeft uit te voeren om tot het gewenste resultaat te komen. En los van akoestische ingrepen, kunnen we daar diverse kabels en andere accessoires ook gelijk aan toevoegen. En niet te vergeten de exorbitante prijzen die hier doorgaans mee gepaard gaan. Er zit dan maar één ding op: een stel topluidsprekers gaan beluisteren in de huiskamer van iemand die weet waar hij het over heeft. In dit geval ben ik te gast in de huiskamer van Bert Bazuin, jazzliefhebber én importeur van bijzondere hifimerken zoals onder andere Arcam, Audeze, Grimm Audio, Halcro, Mola Mola, PMC en Vivid Audio. Bert had een punt te maken. Of eigenlijk meerdere. Ten eerste dat je goede luidsprekers niet per se midden in de kamer hoeft te zetten, of je hele huis met schuim, hout en aluminium hoeft te beplakken (dat laatste voor de hoedjes tegen de G5 straling) om ze goed te laten klinken. Ten tweede om mij te laten horen waartoe de PMC fact fenestria’s toe in staat zijn, als ze worden gekieteld door een stel Halcro Eclipse monoblokken en van muziek worden voorzien door een MU-1 van Grimm Audio en een Mola Mola Makua met DAC-module. Maar vooral de belangrijkste factor van al het voorgaande, de muziek. Dat en een goede bak koffie zouden de belangrijkste ingrediënten van de namiddag vormen.

Niet zomaar bij iemand thuis

Het toeval wil dat wij van HVT niet alleen HVT aanraden, maar ook nog eens plannen in een vergevorderd stadium hadden om hifisets van echte mensen in een echte leefomgeving te gaan recenseren. Bij wie kan je dan beter beginnen dan bij Bert Bazuin, hifi-ondernemer pur sang met meer dan vijftig jaar ervaring onder de riem. Niet alleen was hij de gedeelde naamgever van Hifi Studio Wilbert, later eigenaar van Audiac en tegenwoordig van Terrason Audio, de man heeft samen met een aantal anderen aan de wieg gestaan van het fenomeen high end audio in Nederland. De meeste grootheden, of iconen zoals ik ze wel eens noem, uit binnen- en buitenland kent hij persoonlijk en als hij verhalen uit de oude doos opdist, nou maak dan de agenda van de dag maar vrij. Echter, de kennis van Bert gaat verder dan verhalen over grootheden uit de audio. Hij heeft zo ongans veel high end audio gehoord dat hij zijn pappenheimers inmiddels van binnen en buiten kent. Het is dan ook niet zomaar dat de merken PMC en Vivid Audio in de portfolio heeft. En natuurlijk kent hij Laurence Dickie (van Vivid) en Peter Thomas (van PMC) persoonlijk, mannen die we met een gerust hart in de Hall of High End Audio Fame terug zouden zien, als die er zou zijn.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS