Centerfold

Vitus Audio Signature Series

Een echte Masterclass A

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2022

Als je Vitus Audio zegt, dan moet je daar ontegenzeglijk in één ademtocht Hans-Ole Vitus, Actual HiFi en Alchemy of Sounds bij noemen. Waarom? 1. Hans-Ole is naast naamgever van het merk, de visionaire ontwikkelaar van een van ’s werelds meest serieuze high end audio-merken. 2. Actual HiFi is met Manuel Lopes aan het roer dé drijvende kracht achter Vitus Audio in West-Europa en 3. Alchemy of Sound is met Thierry Guion dé meest vooraanstaande Vitus Audio wederverkoper en gelegerd in hartje Brussel.


Nu zijn de drie bovengenoemde namen op zichzelf al van enige betekenis voor ons vakgebied van de high end audio, maar in combinatie wordt het wel een erg sterk samenspel. En nu nog sterker, want Hans-Ole Vitus heeft besloten zich minder met het management en meer met zijn passie, elektronica en muziek, bezig te houden, toen hij in mei 2022 zijn bestuurdersstokje overgaf aan zijn ‘familieleden’ Alexander Vitus Mogensen (zoon) en Lukas Birk Eriksen (voelt aan als zoon). De goede man wordt overigens niet voor niets visionair ontwikkelaar genoemd, want de line-up van Vitus Audio is niet misselijk. Hij begon zijn Vitus Audio-reis overigens in 1995 om acht jaar later zijn eerste drieling te presenteren, de RL-100 (voorversterker), de SM-100 (monoblokken) en de RP-100 (phonostage). Laten we dit begin maar indrukwekkend noemen.

De Wagyu onder de elektronica

Anno 2022 is er behoorlijk meer keus en is het niveau ongebruikelijk hoog. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: als de prijs van een systeemafstandsbediening 1.300 euries bedraagt, dan krijg je een idee wat voor vlees je in de kuip hebt. Wagyu en dan van het ras Kuroge Washu. Ik zal over dit high end vlees in een toekomstige Off-Topic nader aandacht besteden, zodat mijn opmerking voor degenen die het nog niet weten, in het juiste kader gezet kan worden. Hoe dan ook, met Vitus Audio bevind je je ruimschoots op de goede weg op het pad van de betere muziek(weergave). Inderdaad staat ‘weergave’ tussen haakjes, en dat is zeker niet per ongeluk.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS