Centerfold

Yamaha R-N2000A

Het Beest is los!

Door John van der Veer, HVT 11, november 2022

Na de 5000 en de 3000-serie is reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe 2000-serie van Yamaha. De echte review laat nog even op zich wachten (briesend in de startblokken, met scherp geslepen oren), maar op deze onweerstaanbare pagina’s alvast de visuele victorie van de R-N2000A, een ongekend veelzijdige network receiver barstensbol spectaculaire specialiteiten en spetterende specs. Een voorproefje, inkoppertje, lekkermakerdje: zie er maar eens weerstand tegen te bieden.


Ik heb het al vaker gezegd, het testen van Hifi-componenten is een (vrijwel) dagelijks graaien in de bakken van een snoepwinkel. Dat geldt zeker voor de producten van Yamaha. Van dit sublieme Japanse merk heb ik al de nodige wereldwonderen thuis mogen ontvangen. De Yamaha NS-5000 (drieweg monitor, 12” woofer) is lange tijd onwrikbaar onderdeel van het huishouden geweest. De NS-3000 (tweeweg monitor, 6,5” woofer) mocht deze geweldenaar enige tijd gezelschap houden. Beide luidsprekers heb ik bestookt met een keur aan versterkers, om te beginnen de C5000 voorversterker in combinatie met de M5000 eindversterker. De typenummers verwijzen uiteraard naar de 5000-serie van Yamaha, waarvan de NS5000 deel uitmaakt. Even los van het feit dat deze componenten voor elkaar zijn geschapen, fietsten twee zaken direct het oor binnen. Ten eerste is de phono-voortrap van de C5000 ongekend goed (let wel, als onderdeel van…) en scoorde de eindtrap M5000 vanaf de middellijn direct de hoogste regio’s van de Champions League in. Beide high-lights zijn terug te vinden in de A-S3200 geïntegreerde versterker, die past in de uitgave van de 3000-serie. De A-S3200 is de duurste van drie varianten (samen met de A-S2100 en de A-S1100). Van dit drietal heeft de A-S3200 de meeste eigenschappen die zijn afgeleid van de duurdere componenten uit de C/M5000. Kritiek op al deze modellen is geweest dat ze analoog ongelooflijk goed scoorden, maar door het ontbreken van zowel een digitale sectie (met onmisbare DA-omzetter) als een netwerkvoorziening (onder meer voor streaming) slechts een beperkt publiek bestreken. Met de R-N2000A zijn deze beperkingen als Fuji-sneeuw voor de Rijzende Zon verdwenen, want man-o-man (sorry dames), wat is dit monster het absolute toonbeeld van veelzijdigheid, zoals uit de komende woorden moge blijken.

2000

De andere component in de nieuwe 2000-serie is de NS-2000A. Deze vloerstaander borduurt voort op de NS-5000 en de NS-3000, in ieder geval in die zin dat de afwerking van de behuizing op hetzelfde eenzaam hoge niveau staat. Zoals wellicht bekend, Yamaha behoort tot de top drie van de beste concertvleugels ter wereld, samen met Steinway en Bösendorfer (dat overigens ook het eigendom is van Yamaha). Traditioneel worden topvleugels geleverd in de spreekwoordelijke ‘piano-lak’. Het aanbrengen en bewerken van deze lak is een intensieve, tijdrovende aangelegenheid die slechts aan een select groepje vakmensen wordt toevertrouwd. Door de lange traditie en expertise van Yamaha, staat dit proces bij hen op zeer hoog niveau en kan het ook als zodanig op de luidsprekers van Yamaha worden toegepast. De NS-5000 en de NS-3000 gingen voor, de nieuwe NS-2000A volgt. Twee 6,5” woofers verkeren in het gezelschap van een 3-1/3” midden-toner en een 1-1/4” dome-tweeter: een driewegsysteem. Ook deze luidspreker ontsnapt nog even aan mijn grijpgrage klauwen, maar daar komt z.s.m. verandering in.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS