Centerfold

Yamaha TRUE X Systeem

Van de allerkleinste tot de allergrootste

Door Mabel Neve, HVT 12, december 2023

Er zijn mensen om mij heen die al het gedoe met speakers en apparatuur overdreven vinden. Mijn goede vrienden zeggen het alleen niet al te vaak tegen me. Laat haar maar lekker. Ondertussen probeer ik met steeds meer leeftijdsgenoten mijn liefde voor kwaliteit te delen. Dit gaat niet alleen over muziek, maar ook over lekker eten, lekker zitten, zogezegd het goede leven. Daar kan je niet jong genoeg mee beginnen, en toen ik op het verlanglijstje van het toekomstige kindje van mijn beste vrienden een muziekmobiel zag staan wist ik genoeg. Een True X satellietje. Dat is natuurlijk hét cadeau dat tante Mabel (mede mogelijk gemaakt door Ome Ernst) moet geven.


Sommige mensen vinden het misschien overdreven, de ouders in spe konden er gelukkig om lachen dat hun kleine jongetje al voor zijn geboorte een speaker in bezit heeft. Het is ook niet de eerste keer dat het voorkomt binnen mijn familie, mijn jongste nichtje had van Senior ook een kinderwagen-speaker gekregen. Ik kon het simpelweg niet over m’n hart verkrijgen om een of ander voorgeprogrammeerd mobiel-speakertje te kopen met twee slaapliedjes erin. Dat kan natuurlijk nooit ergens naar klinken. Kwaliteit is dus geboden. En net zoals mijn vrienden hun kind klaarstomen voor kwaliteit in de ruimste zin, is dat precies wat Yamaha met het True X systeem doet. Natuurlijk kan je alles in één keer aanschaffen, dan ben je gelijk klaar. Maar het mooie van deze set is dat het niet nodig is, je kan het eigenlijk aanpakken en verzamelen hoe je zelf wil. Dat verzamelen is ook zeker een optie voor echte liefhebbers, want hoewel je al vanaf een klein prijsje (169 euro) met een eerste onderdeel kunt beginnen, is het als set zeker niet bescheiden. Om een goed idee te krijgen van de hele set test ik alle onderdelen los, en maak ik verschillende combinaties. In het geval van Yamaha True X hebben we het over een soundbar, een subwoofer, en satelliet speakers. We beginnen bij het begin, het neerzetten.

Easy setup

De set-up van een volledige surround sound zou ongekend makkelijk moeten zijn, en dit is eigenlijk voor het eerst dat dat ook bij mij daadwerkelijk het geval is. Voor enkel surround is geen applicatie nodig, om de soundbar op het netwerk aan te sluiten wel. Eerst zonder de app aan de gang, want hoe makkelijker hoe beter. De soundbar en de subwoofer lijken elkaar direct te vinden, easy does it. Vier keer op de knop klikken en ook de twee satellietjes staan. Het toevoegen via de app gaat eigenlijk heel makkelijk. Nu voel je misschien een “maar” aankomen. Maar… soms denk ik bijna dat er een vloek op mij rust wat apparatuur betreft. Alles wat ik aanraak werkt niet meer. Gelukkig is mijn lieftallige vent thuis precies het tegenovergestelde wat dat betreft. Alles wat hij aanraakt is spontaan gefixt. De wissel tussen surround sound en muziek ging bij mij niet zo soepel, en ik volg dan natuurlijk de manuals online, en reset alles precies zoals genoemd, toch werkt het niet. Casper doet hetzelfde, en het werkt meteen, waarna ik na uren prutsen de opmerking krijg “had je hem wel uit en aangezet?”. Een kleine ruzie later is in ieder geval de set weer als surround ingesteld, halleluja! Trouwens ook een mooi nummer, in z’n vele uitvoeringen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS