Column

Kooptips 2e hands draaitafels

Vintage draaitafels: een hype met valkuilen?

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/augustus 2021

Draaitafels zijn hot, niet in de laatste plaats door COVID. We zitten veel thuis en boven op zolder staan nog steeds zes verhuisdozen met vinyl van wijlen Oom Henk, eens een trotse verzamelaar van 70 jaren pop – Bob Dylan, Neil Young, Santana, Rollende Stenen.


Tja, en dan word je in de populaire bladen doodgegooid met advertenties voor nostalgische draaitafels met ingebouwde BlauwTand functie en 50Watt PMPO vermogen. Alles geheel speelklaar bij u achter de deur geschoven voor € 49,95. Waar kocht Oom Henk zijn mooi spullen ook maar weer? Oh ja, een audiospeciaalzaak, maar die is er niet meer. Wie koopt er nou nog in een winkel? Arie van het werk maar eens vragen, want dat is een audiofiel met zijn geneuzel over kabeltjes enzo. Arie verwijst me naar Marktplaats. Hemeltjelief, help, iets met bomen en bos…hoe moet ik kiezen, wat moet ik kiezen? Troost je, je bent niet de enige met deze prangende vragen.

Voordat je de queeste begint, moet je jezelf de vraag stellen: waar sluit ik zo’n draaitafel op aan? Op mijn historische Dolby 5.1. set die bij de TV staat? Op mijn Sonos installatie? Op die oude Yamaha versterker van pa die samen met zijn luidsprekers ook nog ergens op zolder staat? Je hebt je wat georiënteerd, de Yamaha versterker, een A1, blijkt een volgens kenners bloedmooi juweeltje te zijn en ook nog eens voorzien van een zeer hoogwaardige phonovoorversterker. De bij de set horende Spendor BC1 luidsprekers lijken ook het neusje van de zalm te zijn. Onvermoede schatten op zolder. Tot je grote verbazing blijkt echtgenote Annelie ook verrukt van het uiterlijk. Het pas helemaal in jullie recente vintage interieur, ’t kan verkeren. Intussen ben je door deze en gene bijgepraat over het aanbod van draaitafels van illustere merken als CEC, Pioneer, Micro, Sansui en natuurlijk Thorens. Marktplaats is je vriend, maar in hoeverre kun je vertrouwen op de omschrijving: geheel nagezien, gemodificeerd door kenner/liefhebber, doorhalen wat niet gewenst is. Kun je afgaan op een mooi gepoetst uiterlijk, een glimmende plateau? Zorg in ieder geval dat je het apparaat met eigen en oren kunt bekijken en eventueel beluisteren. Dus koop enigszins bij je in de buurt of kijk of een goed gesorteerde plaatselijke audiowinkel ook niet wat mooi tweedehands heeft staan. In het laatste geval heb je de meeste kans op succes en ook nog meestal garantie. In geval van twijfel, koop dan nieuw. Vanaf 300 euro heb je heel aardige draaitafels van merken als o.a. Elipson, Pro-ject, Rega.

Maar waar let je op als je bij een particulier een aardige draaitafel denkt te kunnen scoren? De kenners adviseren je om te kijken naar een Thorens. Als het om een Thorens uit de TD14X/150/16X familie gaat, vraag dan of de verkoper even het plateau eraf wil halen en de snaar verwijderen. Luister met je oor dichtbij de motor: zijn er tik en klopgeluiden te horen dan is onderhoud nodig. Laat hem het plateau op het binnenplateau leggen zonder de snaar. Geef het plateau een stevig setje en controleer of er uit het middenlager geen schurende geluiden hoorbaar zijn. Snaar er weer op, plateau en mat omgekeerd op het binnenplateau, draaitafel starten op 33 toeren. Kijk wat er met de snaar gebeurt, loopt die aan? Omschakelen naar 45 toeren, lukt dat? Controleer of er geen speling in de lagering van de arm zit, breng de arm in balans en kijk of de horizontale en verticale lagering mooi vrij zweeft. Controleer de lift. Hopelijk staat die even aangesloten zodat je met een piano – of orgelplaat kunt vaststellen of de lange tonen strak blijven.
Allemaal belangrijke punten, die op zich verholpen kunnen worden, maar dat vraagt wel om een vakman met een prijskaartje.

Dan komt natuurlijk meteen de vraag op: wat mag zoiets kosten? De Nederlands audiopraktijk is te vaak: de klant wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Het is vaak te duur. Dus even een rekensommetje. De op Marktplaats gesignaleerde Thorens TD160 bij u in de buurt heeft een vraagprijs van zo rond de € 300. Keurig gepoetst weliswaar, maar de aansluitpluggen zien er niet helemaal fris meer uit. U krijgt de gelegenheid om ter plaatse de hierboven genoemde punten na te lopen. Er is onderhoud nodig. Dus met uw fantastische onderhandelingstechnieken kun je hem misschien voor € 275 meenemen. Maar dan; een onderhoudsbeurt, misschien een nieuw element – het gemonteerde Ortofon F15S element is echt onder de maat voor uw Yamaha/Spendor combi. Wees verstandig, doe u zelf niet te kort. Trek maar rustig rond de € 275 voor een onderhoudsbeurt uit inclusief nieuwe armbedrading – want die is ook al 45 jaar oud – en aansluitkabels inclusief een losse aardverbinding. Een ander element: jazeker. Zo tussen de € 150 en € 200 vindt u bij fabrikanten als Audio Technica, Nagaoka en Ortofon heel mooie exemplaren die recht doen aan de rest van de set. Boelebende geldjes, inderdaad met vintage zit je niet voor dat befaamde dubbeltje op de eerste rij. Maar je weet toch hoeveel vriend Bart-Erik kwijt was aan de restauratie van zijn Austin Healy. Je hebt voor zo’n € 750 een dijk van een draaitafel die mits regelmatig gebruikt jaren meegaat. Doen dus…

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS