Cover story

Audio Research I/50

Een buizenversterker voor iedereen

Door Ernst Neve, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Onlangs (HVT 1/2022) heeft onze Christiaan Punter met verve zijn avonturen met de Audio Research Ref 6SE en Ref 160 beschreven, waarvan we beiden een demonstratie hadden ondergaan ten pande van Reference Sounds, de gewaardeerde importeur van het merk. Christiaan zou de versterkers aanpakken en ik de vriendelijke Director of International Sales & Marketing van Audio Research Brandon Lauer. Het was een memorabele dag.


Aan het eind van die dag was er een “one more thing” moment, toen Brandon de gloednieuwe I/50 aan ons toonde. Hij glom van enthousiasme, haast nog meer dan de buizen op de 160M. Dit moesten we gewoon eens goed horen, we zouden verbaasd staan, beloofde hij ons. Toen Michael Huigen en nieuw Reference Sounds teamlid Nick Spier Brandon’s beloftes kracht bijzetten met een geheimzinnig glimlachen was het lot van de I/50 al snel bezegeld. Hij zou en moest eindigen in mijn huiskamer!

De nieuwe waanzinnigheid

Want wat moet je anders als een vriendelijke hipster die languit voor zijn topset à 60 duizend euries heeft geposeerd met droge ogen beweert dat de I/50 die de onderkant van het merk vertegenwoordigt, wel degelijk het DNA en de klanksignatuur van het merk in zich draagt? En eerlijk is eerlijk, de I/50 ziet er ook nog eens waanzinnig uit, ongeacht de kleur waarin hij tot je komt. Je kunt overigens kiezen uit zes kleuren voor de metalen rand om de bovenkant van het chassis, met uitzondering van de zilveren versie, die ook het chassis en de kap om het trafogedeelte in dezelfde kleur heeft. De overige kleurstellingen, rood, zwart, blauw, wit en goud delen een zwarte behuizing.

In vogelvlucht

Een snel overzicht van de geschiedenis van het Amerikaanse merk buizenversterkers van formaat leert dat het in 1970 werd opgericht door William Z. Johnson, met als enige doel de state-of-the-art in muziekreproductie op het hoogst denkbare niveau. In 2014 kwam het bedrijf in handen van de McIntosh Group en raakte het modernere industriële ontwerp zoals we dat nu kennen in zwang. Eind 2020 verscheen TWS Enterprises ten tonele, een bedrijf dat volledig eigendom is van Trent Suggs, de voormalige verkoopdirecteur van Audio Research. Audio Research was nu weer volledig Amerikaans, net zoals het meer dan vijf decennia geleden begon en de Amerikanen zelf ook zo belangrijk vinden, getuige de vele vlaggen die fier aan, zeg maar, alle huizen wapperen en zelfs tegen de muur gehangen worden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS