Cover story

Aurender S5W

Kijk schat, zonder draden. Maar nu echt.

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2018

Toen ik werd benaderd door More Music of ik een primeur van Aurender wilde hebben en hun laatste product recenseren, dacht ik natuurlijk de zoveelste server/player in huis te krijgen. Nee, het zou om een paar speakers gaan, wireless. “Ja, ja”, dacht ik nog. Maar goed primeur is primeur, en laten we eerlijk zijn, de producten van Aurender zijn over het algemeen zwaar in orde. Het voordeel van de twijfel noemen we dat dan.


We kennen het Zuid-Koreaanse merk Aurender zoals gezegd van hun servers/players/streamers. Collega Bert Oling heeft er al meerdere malen een aan de tand gevoeld, ze zijn in de rubriek Dé hifi oplossing meerdere male ten tonele verschenen, kortom; we zijn best bekend met de Aurender producten. Alleen; ze maken toch servers/players/streamers? Nou, het zit iets ingewikkelder. Het Aurender gamma is behoorlijk compleet als het gaat om het afspelen van digitale muziekbestanden. Ze maken muziekservers zonder DA converters en met DA converters, waarin de muziek intern opgeslagen en in cache afgespeeld wordt, ze maken USB DA converters met ingebouwde versterkers en ze maken enkele format converters (van USB naar optisch S/PDIF en van USB naar elektrisch S/PDIF). Laten we vooral hun eigen App niet vergeten, de Aurender Conductor App, die bijzonder fijn werkt. Deze Aurender apparaten vormen samen de Audiophile lijn. Dan heeft Aurender nog de Premium Audio lijn die bestaat uit een portable USB/DAC en een Chromecast (en meer) compatibele portable AV unit. De laatstgenoemde lijn heeft nu een uitbreiding gekregen met iets dat ze S5W genoemd hebben.

Niet over een nacht ijs

Logischerwijs staat de S voor speaker en de W voor Wireless. Ik denk zomaar dat het de vijfde iteratie van een speakerontwerp is van Aurender, hetgeen erop zou duiden dat deze rakkers niet over een nacht ijs gaan. En dat vermoeden heb ik sterk. Want als je juist nu met een draadloos speakersysteem op de markt komt, geef je denk ik een sterk signaal af. Er is nogal wat concurrentie zullen we maar zeggen. Zeker als je met een product als de S5W komt. Het is namelijk anders dan alle anderen. Als je alleen de specificaties tot je neemt en het systeem van achter bekijkt, loop je het gevaar in de val van de vooronderstellingen te lopen. Ik zeg dan ook nu al: “Overweeg je de S5W? Reken ‘m dan niet af op het uiterlijk. Of, liever gezegd, zijn formaat. Of, als je de achterzijde bekijkt, onorthodoxe oplossingen die Aurender heeft gezocht.” Open your mind.