Bowers & Wilkins en de handtekening van Tilburg
Door John van der Veer, HVT 6, juni 2024
In de vorige HVT is een overzichtsverhaal gepubliceerd van de drie modellen in de populaire 700-serie van Bowers & Wilkins die het gewilde predicaat ‘Signature’ hebben verkregen. Van dit drietal mochten we als eerste de 705 S3 Signature, de monitor, testen. Voor dat doel is afgereisd naar de vestiging van iEar’ in Tilburg. Over geluid en habitat. Een trip naar muziek en verbreding van het geluidsbeeld, in meerdere opzichten.
Als een stoffige hond die hardnekkig vasthoudt aan de zegeningen van de hoofdstad zet ik de wandeling in vanaf station Tilburg naar iEar’ aan de Sint Ceciliastraat. Die wandeling is kort genoeg om blij te kijken, maar te kort om van ieder vooroordeel af te komen. Geen nood, een warm onthaal, een fijne luistersessie en een lange terugreis voor het overdenken van zonden liggen in het verschiet. Om te beginnen de wandeling. Binnen 8 minuten zicht op de reflectie in iEar’s glazen toegangsdeur, nummer 28. Wat een zegen. Om maar te zwijgen over de ruime parkeergelegenheid. Bram ontvangt de wandelaar en bedrijfsleider Ron leidt hem rond. Alles op begane grond, dat wel, maar het oppervlak van de winkel strekt zich enorm uit, van de ene straathoek naar de andere. Naast de vele luister- en kijkruimtes die iEar’ Tilburg biedt is er de nodige ruimte voor opslag, een voorwaarde om snel te leveren aan de klant. “Yamaha was hier laatst met een delegatie en ze keken blij verrast naar de voorraad die we hier kunnen houden. De expertise van iEar’ snelt haar roem vooruit. Het Japanse team wilde graag weten wat onze wensen zijn met betrekking tot nieuwe ontwerpen van Yamaha. En die hebben we kenbaar gemaakt.”
Niet alleen de winkel, de expertise en de vele mogelijkheden maken deze vestiging van iEar’ buitengewoon aantrekkelijk. De stad zelf is gebed in een lange muziektraditie en het bedrijf daarmee ook. O13 is sinds jaar en dag een van de belangrijkste poppodia van Nederland. De Rockacademie Tilburg is de eerste in zijn soort. Ken de instelling vrij goed; heb er enige jaren mogen werken als gastdocent. Het instituut heeft illustere namen voortgebracht zoals Krezip, met zangeres en uitstekend songwriter Jacqueline Govaert als indrukwekkende frontvrouw, later gevolgd door Danny Vera, Floor Jansen van Nightwish, Cilvaringz van de Wu-Tang Clan, DJ Hardwell en Duncan Laurence, om enkele BN’ers in de muziekwereld te noemen. Geen HVT-lezer die de jaarlijkse Audio Show iEar’ in het Willem II stadion niet kent, om over de straatnaam van de vestiging in Tilburg maar te zwijgen. Sint Cecilia is de beschermheilige van muziek. Hoe mooi wil je het hebben.
Stobberkoei
De winkel is al op afstand herkenbaar aan de markante, fraaie schoorsteen die hoog boven de laagbouw in de wijk uitsteekt. De oudste gegevens van het pand dateren van 1907 als de firma Dohle en Co. op de locatie een ‘Schoen en Cartonnagefabriek’ laat bouwen. Volgens Ron is de schoorsteen ook gebruikt door een slager of slachter voor het roken van vlees. Maar tegenwoordig klinkt uitsluitend muziek op de Sint Ceciliastraat. Vanuit de centrale ontvangsthal hoor ik ‘Kayleigh’ van Marillion uit de ene ruimte komen en Mozarts ‘Eine kleine Nachtmusik’ uit een andere. ‘Nachtmusik’ staat voor serenade’, een vorm – vocaal of instrumentaal – ontstaan in de zestiende eeuw als muzikale groet aan een geliefde. Vanaf de achttiende eeuw is de serenade uitsluitend instrumentaal en meerdelig, licht van stijl en bedoeld als avondmuziek, voorgedragen als eerbetoon. Het tijdstip van die dag in Tilburg, iets na koffietijd, is niet echt toepasselijk. Het eerbetoon van én aan iEar’ wel. De combinatie met de enorme hit van Marillion zegt veel over de veelzijdigheid en het aanbod van het bedrijf.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle