Cover story

Cambridge CXA81

Aangepast voor de toekomst

Door Marnix Bosman HVT 3, maart 2020

Na 5 succesvolle productiejaren heeft Cambridge audio eind 2019 de nieuwe generatie van de CX-serie gelanceerd. Grote vraag is natuurlijk: Wat is er gebleven maar vooral ook, wat is er nieuw?


De geïntegreerde versterkers uit de 1e CX serie hebben internationaal veel goede kritieken ontvangen. Het is dus niet zo vreemd dat Cambridge Audio nu op basis van de 1e generatie een vernieuwde versie lanceert. De CXA81 is de zwaarste van de twee geïntegreerde versterkers uit de lijn en lijkt qua uiterlijk veel op zijn voorganger. Met deze reeks introduceert Cambridge de lijn in een nieuwe kleur (Luna Grey) die de apparatuur een strak maar uiterst chique uiterlijk meegeeft. De CXA81 heeft net als zijn voorganger een DAC aan boord en is voorzien van een uitgebreide set analoge en digitale in- en uitgangen. Het rustige front is gebleven maar een duidelijke verandering is het verdwijnen van de balans- en toonregelingknoppen. Die keuze ondersteun ik wel, want een goede versterker in combinatie met een goede luidspreker heeft deze functionaliteit in mijn optiek helemaal niet nodig. Qua uiterlijk zijn de verschillen dus niet zo groot, dus dan zit de vernieuwing ongetwijfeld onder de kap.

CXA81

Nieuw bij de CXA81 is de ingebouwde Bluetooth ontvanger met aptX functionaliteit. In de oude CXA80 moest je daar nog een losse BT100 dongle (à €100) voor aanschaffen. Die Bluetooth ontvanger is samen met een hele serie digitale ingangen gekoppeld aan een eveneens nieuwe converter. Cambridge heeft de oude Wolfson DAC in deze 2e serie vervangen door een moderne ESS Sabre ES9010K2M converter chip. Deze converter ESS technology ondersteunt alle moderne hi-res audioformaten en dat betekent dat je nu PCM data tot maar liefst 24-bit/384kHz en DSD tracks tot DSD256. Deze hoge samplerates zijn normaal gesproken alleen voorbehouden aan de duurste apparatuur. De hoge samplerates zijn uiteraard alleen beschikbaar via de asynchrone USB aansluiting. De TOSlink en coaxiale aansluitingen zijn beperkt tot wat er binnen de respectievelijke normen is gespecificeerd (respectievelijk 24/96 en 24/192).

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.