Cover story

CANVAS, next leveL HiFi

Alles-in-een Hifi, maar dan écht

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2024

Er is veel gebeurd met CANVAS HiFi tussen juli 2019 en nu. Destijds werd ik door mijn Princeton professor-vriend (PPV) dr. Edgar Choueiri, bedenker van de BACCH 3D Sound-technologie, geattendeerd op wat op het eerste gezicht een soundbar leek. De CANVAS zou het eerste product worden met zijn tech aan boord, hetgeen ervoor zorgde dat ik op slag verliefd raakte zonder het gehoord te hebben. De ultieme audio-LAT-relatie was geboren. Het zou tot september van dat jaar duren voordat ik kennismaakte met CANVAS en haar bedenker.


Kim Neeper Rasmussen is zijn naam, de bedenker van de ultieme soundbar met de naam CANVAS. Waarom ultiem? Ten eerste omdat de introductie van het BACCH-filter in deze soundbar het product unieke geluidseigenschappen beloofde te bezorgen én omdat de CANVAS een naadloos geheel vormde met de tv die er juist boven gemonteerd kon worden. Toen ik uiteindelijk tijdens de IFA van dat jaar kennis mocht maken met Kim, was ik terstond overtuigd. Dit was dé soundbar. Bij thuiskomst ontving ik de perskit van het in Frederikshavn, Denemarken gevestigde bedrijf waarin uitgebreide en zorgvuldig uitgewerkte informatie zat. Na intensief e-mailverkeer was het wachten alleen nog maar op een proefexemplaar. De bijpassende LG-televisie lag al in het winkelmandje, zullen we maar zeggen. En daarna werd het stil.

Een wedergeboorte

Tot ik half februari van dit jaar een e-mail van Kim ontving, waarin hij vol trots aankondigde dat zijn CANVAS in productie genomen was. Wederom kreeg ik van hem uitgebreide en bijzonder goed verzorgde informatie over het product en het duurde niet heel lang voordat ik besefte dat deze versie van de CANVAS veel verder ging dan het product waar ik aanvankelijk verliefd op was geworden. Dit was de CANVAS die het altijd had moeten zijn, maar in den beginne uiteindelijk niet was. Hoewel het om een bijzonder uitgekiend product ging, zaten er nog wat haken en ogen aan. Welnu, laat me je vertellen, die zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. De huidige CANVAS is een wolf in schaapskleren, en van een handigheid en pracht die z’n weerga niet kent. Je mag gerust spreken van een wedergeboorte of misschien zelfs wel een wederopstanding. The second coming of hifi?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle