Cover story

DALI Callisto 2C

De Deense oplossing

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2018

Zoals iedere Deense bouwer van luidsprekers betaamt, is ook DALI een volstrekt eigenwijs merk. De Callisto/Sound Hub combinatie beoogt kwaliteit en modern bedieningsgemak te verenigen in een ‘best of both worlds’ set-up. We testen het boekenplankmodel Callisto 2C en de Sound Hub, voorzien van de optionele BluOS NPM-1, een module die de Callisto omtovert tot een krachtig Hifi-systeem met audiostreaming als basis.


Nørager is een voormalig zelfstandige gemeente in het midden van Jylland, bij ons beter bekend als Jutland, het vasteland van Denemarken. Ben er ooit doorheengereden, op weg van het aan de Oostzee gelegen Åarhus (Aarhus) in de richting van het noordelijke Aalborg, bekend van de uitmuntende aquavit. Had weinig oog voor Nørager, zat namelijk dolverliefd naast de mooie blonde Åase (Aase dus), op weg naar de boerderij van haar ouders, waar we de kerst zouden doorbrengen en, heel romantisch, omringd en van de buitenwereld afgesloten door twee meter sneeuw wekenlang niet meer konden vertrekken. Binnenkort volgt een ‘Nørager revisited’ nieuwe kans, bovendien nieuwe stijl, dan niet in ‘t gezelschap van een jonge Deense blonde blom, maar van olijk grij(n)zende Ernst uit Almere Parkwijk. Ook leuk. We zullen een bezoek brengen aan de fabriek van DALI, gehuisvest in een voormalige meubelfabriek nabij Nørager. Ben benieuwd wat het bezoek aan informatie oplevert, ongetwijfeld heel veel. Als binnenkomer deze test van een DALI set. Het luidsprekerprogramma van de DALI Callisto serie behelst de vloerstaander 6C en het onderwerp van deze recentie, de boekenplankvariant Callisto 2C.

Hout

Mijn tijdelijke huisgenoot is de zeer fraaie, licht ‘off white’ versie, voorzien van de al even fraaie witte luidsprekergrill. De 2C is, evenals de vloerstaander 6C, ook in het zwart leverbaar. Het eerste dat in het oog springt is het materiaal waarvan de 6,5” woofer is gemaakt, houtvezel. De woofer oogt daardoor als een rondhouten minimeubel, erg mooi in combinatie met het gebroken wit. DALI gaat prat op het hoge rendement van de woofer, de snelle response en de detaillering, waarin de bas/mid weergave naar eigen zeggen vergelijkbaar is met woofers van veel duurder materiaal. Het handelsmerk van DALI is de hybride tweeter, een combinatie van een dome tweeter en een ribbon tweeter, toegepast in zowel de vloerstaander als ons boekenplankmodel. Het membraan van de dome tweeter is zo dun dat een extra coating is toegepast ter noodzakelijke versteviging. De combinatie van beide tweeters levert een extreme bandbreedte op in dit segment van het frequentiespectrum dat al begint bij 2kHz en doorloopt tot hoger dan 30kHz. Het geluidsbeeld van de Callisto wordt in belangrijke mate bepaald door de hybride tweeter, zoals ik heb mogen waarnemen. De 2C is actief en daartoe voorzien van een stevige Klasse-D eindversterker. Het hart van de signaalbewerking bestaat uit een 50MIPS D(igital)S(ignal)P(rocessor) en een 24bit (‘audiophile’) DA converter. De output van de versterker is direct gekoppeld aan de driver, alle crossover filtering geschiedt strikt binnen het domein van de DSP.