Centerfold

DALI Rubikore 8

Akoestiek, warmte, rust en schoonheid

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/aug 2024

Luidsprekermaker DALI deed de naam eer aan en liet tijdens de afgelopen High End München vriend en vijand opveren toen ze er hun laatste audiofiele wonderen aan het publiek presenteerden. Er werd toen verzekerd dat de eerste reviewmodellen van deze Rubikore serie al in juni beschikbaar zouden zijn. Een belletje van de DALI mannen leerde mij dat ik een stel Rubikore 8 mocht verwachten, de grootste vloerstaanders uit de serie.


Rubikore, waar hebben we het over? Danish furniture design and high-end finishes, hand-crafted by DALI. Met deze aanhef van de advertenties over de nieuwe serie valt DALI al met de bekende deur in huis, maar daarmee is bepaald niet alles gezegd. De hele serie omvat vijf modellen. De toegepaste technologieën zijn geïnspireerd door en gebaseerd op het DALI KORE-fenomeen, technieken en componenten uit het hoogste segment dus. Een korte blik op de prijzen verraadt dat DALI bepaald niet mikt op het onderste deel van het prijssegment, ook niet van het eigen repertoire. Kortom, voordat we gaan testen eerst wat introductie en toelichting.

De Rubikore serie

De serie is opgebouwd uit vijf modellen, twee vloerstaanders, een monitor, een full-range luidspreker die DALI omschrijft als Rubikore On-Wall en het topmodel van de thuisbioscoop luidsprekers, de Rubikore Cinema. Op alle modellen zijn nieuwe, geavanceerde technologieën toegepast die direct zijn ontleend aan, dan wel geïnspireerd door de top-range van de DALI KORE-serie. Dat geldt voor de 6,5 inch drivers en de combinatie van planar en dometweeters op het model Rubikore 2 na, die zich alleen op de softdome tweeter verlaat. Met de Rubikore 6 en 8 vloerstaande modellen, en de Rubikore 2 monitor kan DALI zowel de liefhebbers van een klassieke stereopstelling als die van serieuze homecinema ruim bedienen en in combinatie met de center speaker en het on-wall model kan een luxe thuisbioscoop gecreëerd worden. Deze 6,5 inch drivers zijn nieuw. De SMC-dubbelmagneet drivers met papier- plus houtvezel membranen die de naam Clarity Cone hebben gekregen staan centraal, samen met de SMC KORE-kernen in de cross-over circuits. Dankzij de DALI SMC-aandrijvingen worden zowel vervorming als verlies geminimaliseerd, naast de voordelen die straks auditief aan bod komen.

Flare en flair

Zowel de SMC KORE kern als de Continuous-Flare reflexpoorten die de efficiëntie maximaliseren en tegelijkertijd turbulentie en geluid maximaliseren, zijn gepatenteerde DALI innovaties. Beide vloerstaanders maken er gebruik van. De gehele serie bevat de nieuwe Low-Loss-Dome tweeter, geïnspireerd door de EVO-K hybride tweeter van de DALI KORE, die zonder ferrofluid werkt voor een ultieme resolutie in hoge frequenties. De Rubikore 8 is uitgerust met drie van de genoemde 6,5” drivers terwijl de Rubikore 6 er twee telt. De Clarity Cone-membranen leveren een natuurlijke helderheid in het middentonenbereik zonder enige kleuring. De Rubikore 8 biedt een ontspannen, breed verspreidend geluid dat ideaal is voor grote ruimtes, terwijl de Rubikore 6 perfect past in middelgrote tot grote kamers, met een compact design dat grote flexibiliteit in opstelling biedt voor zowel stereo- als thuisbioscoop-systemen, zo valt te lezen in de diverse beschrijvingen. Nou, dat belooft de nodige flair voor onze gast met rugnummer acht.

Maar eerst nog even iets over de twee modellen die zich meer richten op het fenomeen homecinema. De Rubikore On-Wall excelleert in het leveren van achtergrondgeluiden én het onderdompelen van luisteraars in hun favoriete muziek of films. De On-Wall is uitgerust met één exemplaar van de genoemde 6,5 inch driver plus een bijzondere, draaibare ‘Hybrid-tweeter’ van DALI. Deze tweeter-module, die we in alle Rubikore modellen behalve de monitors terugvinden, combineert een 29 mm, lichte soft-dome met een 17 x 45 mm planar tweeter voor een opmerkelijke weergave van details in de hoge frequenties. De lichte en wendbare spreekspoel en het membraan van de dome-tweeter zorgen voor een uitzonderlijke helderheid, zelfs bij lage frequenties. De documentatie rept bovendien van een brede verspreiding’ Naar eigen zeggen levert de Rubikore On-Wall een opmerkelijk verliesarm en breed verspreidend geluid voor een breed scala aan toepassingen, waaronder stereo-, center- en surroundkanalen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of koop dit artikel op Blendle