Cover story

Dynaudio Evoke 20

Evoke roept op

Door Bert Oling, HVT 04, april 2019

Bij de introductie van de Dynaudio Special Forty in 2017 schreven we: dat Dynaudio al weer zo’n 40 jaar actief is als luidsprekerfabrikant mag best in de krant, pardon in HVT. Daarnaast is Dynaudio niet zomaar een fabrikant die her en der wat chassis inkoopt, wat kastjes laat maken, een handige marketingafdeling wat pakkende teksten laat bedenken en klaar is Kees.


Integendeel, in het najaar van 2017 bezochten ondergetekende en een aantal collega’s Dynaudio thuisbasis in Skanderborg (DK). Fabrieksbezoeken behoren nu eenmaal tot de vaste exercities van onze tak van sport en enige verzadiging – déjà vue – is na al die jaren wel bereikt. Maar soms zijn er uitzonderingen zoals dit bezoek aan Dynaudio, want dit bezoek gaf ons niet alleen een perfect inzicht wat Dynaudio allemaal in eigen huis ontwikkelt en produceert. De grote verrassing was met name het nieuwe Jupiter ontwikkelings- en testcentrum dat om de grote centrale meethal heen was gebouwd. In deze hal (foto) is men in staat om alle parameters van een luidsprekerontwerp in real time te variëren, te meten en eventueel te corrigeren. Natuurlijk kennen we dode kamers met allerlei meetprogramma’s, maar wat Dynaudio hier heeft gewrocht is tot nu toe nog niet eerder vertoond. De Dynaudio Evoke 20 heeft duidelijk zijn kwaliteiten te danken aan deze nieuwe faciliteiten. Dat hebben we al luisterend wel kunnen vaststellen.

Dynaudio Evoke 20 – een allround luidspreker

In het huidige Dynaudio assortiment zouden we de nieuwe Evoke serie kunnen zien als de opvolger van de Focus lijn. De Evoke lijn zit qua prijs tussen de Excite en de Contour serie in. De hier ter test staande Dynaudio Evoke 20 – afmetingen 215x380x307mm, gewicht een kleine 10 kilo – kunnen we beschouwen als een wat groter model monitor, hoewel ik de kwalificatie ‘monitor’ geen recht vindt doen aan deze luidspreker. In de gehoormatige kant van het verslag kom ik daar nog op terug. De Evoke lijn is ontworpen door hetzelfde team technici als de Contour, de Special Forty en de vernieuwde Confidence serie. De gebruikte units zijn nieuw ontworpen evenals de filters. De kastafwerking is hoogwaardig. De baffle waarin de chassis zijn gemonteerd laat geen onregelmatige randjes en schroeven zien, waardoor er in het afstraalvlak onregelmatigheden zouden kunnen ontstaan. De stevige MDF kast – leverbaar in vier mooie afwerkingen – heeft een bij Dynaudio vaker voorkomende taps toelopende vorm, om staande golven intern tegen te gaan. Zoals gebruikelijk bij Dynaudio is er één set aansluitingen van uitstekende kwaliteit aanwezig – aan biwiring doen ze bij Dynaudio niet. Verstandig….De basreflexpoort zit ook op de achterkant en kan eventueel gedempt worden met bijgeleverde dempers. Voor de liefhebbers worden er bijpassende frontdoeken bijgeleverd die keurig via magneetjes op het voorfront worden vastgemaakt. Een van de innovaties is de nieuwe 28mm Cerotar tweeter, een ontwerp dat zijn oorsprong heeft in de Esotar 3 tweeter van de nieuwe Confidence serie. Bijzonder is dat de luchtstroom achter de dome wordt gereguleerd met een zgn. Hexis Inner dome om een gelijkmatiger frequentieverloop te verkrijgen, waardoor ook partiële resonanties beter worden onderdrukt. Ook op het gebied van magneetmaterialen zit men bij Dynaudio niet stil: de motor van de tweeter is een ‘strontium carbon ferriet keramische’ magneet, waardoor het rendement nog weer wat verbeterd is. Bij de 18cm Esotec+ lange slag woofer wordt het bij Dynaudio traditionele conusmateriaal MSP (magnesium silicaat polymeer) gebruikt. De uit één stuk gemaakte conus is licht, maar vooral heel stijf, waardoor binnen het werkgebied van de luidspreker geen verschijnselen als conus break-up kunnen ontstaan. Grote voordeel van deze nieuwe opzet is de grote dynamiek, de weergave is erg snel en dynamisch. Nieuw is ook de rolrand, de ophanging van de conus,evenals de Ferriet+ magneet, die van binnenuit de grote aluminium spreekspoel aandrijft. De gebruikte 6 dB/octaaf filtering is van zeer goede kwaliteit evenals de interne bedrading.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.