Cover story

Empyrean van Meze Audio

Now this is disruptive

Door Ernst Neve, HVT 01, januari 2019

Meze Audio had met hun succesnummer 99 Classics al een bijzondere indruk op mij gemaakt. Zelden viel een hoofdtelefoon in deze prijsklasse bij mij zó in de smaak. Het is dat ik daarna op het pad van de Planar Magnetics terecht ben gekomen. Inmiddels heb ik op dat vlak in een betrekkelijk korte tijd een behoorlijke dosis ervaring mogen opdoen. Het is een prachtige ontdekkingsreis, waarvan ik, gezien de populariteit, het vermoeden heb dat ‘ie nog wel even doorgaat.


Mijn conclusie was dat het magnetostatengeluid je sound moet zijn ten opzichte van de elektrostatische en dynamische varianten, echter nu weet ik dat er ook binnen deze iso- of orthodynamische wereldbehoorlijke klankmatige verschillen zijn tussen de diverse merken. Ook hier geldt dus weer dat je op zoek moet naar ‘jouw’ geluid, even in het midden latend of dat dan ‘echt’ is. Tja, er lijkt maar geen eind te komen aan het high end verhaal. En als we naar onze buren in het Verre Oosten kijken, zitten we nog maar aan het begin. Daar is de boot pas echt los.

Ambitieus?

En niet alleen daar. Want als we bijvoorbeeld naar Meze Audio kijken, kunnen we zien dat deze lieden de pers over de gehele wereld al enige tijd zijn opgevallen. Door de eerdergenoemde 99 Classics en sinds enige tijd door het gerucht dat Meze Audio met een Planar Magnetic ontwerp zou komen. Het gerucht gonsde van Boulder tot New York, van Hong Kong tot Singapore en van München tot Den Haag. Ze gingen ook niet over één nacht ijs, getuige het feit dat ze mij tijdens de laatste High End in München toch wel bijzonder in het ongewis hielden. Inmiddels weet ik waarom. Hij had nog geen finale stempel van goedkeuring. De naam stond echter wel vast. Empyrean, ofwel de hoogste hemel, huis van het element vuur. Hoezo ambitieus?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.