Cover story

Ferrum Audio WANDLA

What’s in a Name

Door Bert Oling, HVT 7/8, juli/aug 2023

Ferrum Audio, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het ontwerp en de productie van de ter test staande WANDLA DA-converter, is een initiatief van Marcin Hamerla, de eigenaar van HEM Electronics. Het bedrijf heeft zijn sporen de afgelopen twintig jaar verdiend met het ontwerpen en produceren van hoogwaardige producten voor de audio-industrie, met name in de high end audio waar ze met de komst van de WANDLA een statement maken.


Met de sporen in een heel vroegtijdig stadium verdiend bij de ontwikkeling van HiRes DSD en MQA (de)codering heeft Ferrum Audio nu een aantal interessante producten op de markt gebracht op het snijvlak van streaming en echte high end. Allereerst de Ferrum Audio HYPSOS DC voeding (zie testverslag HVT februari 2021, red.). Daarna volgden nog de OOR hoofdtelefoonversterker, de ERCO DAC/hoofdtelefoonversterker en last but not least het interne Zwitserse zakmes inzake digitale bewerking, de SERCE. De Ferrum Audio WANDLA ofwel The Converter is de laatste loot aan de stam, en wát voor een.

WANDLA, in goed Germaans Wandler of wel omzetter

De WANDLA is compact, zoals alle Ferrum Audio producten. In een mooi gemaakte behuizing met de volgende afmetingen 21,7 x 20,6 x 5 cm, 1800 gram zwaar, gebeuren allerlei zaken die alles te maken hebben met het omzetten van digitale muzikale data naar een analoge signaalstroom die ter versterking wordt aangeboden aan een (voor)versterker.
Op het frontpaneel valt het Ferrum Logo ingebed in een stukje cortenstaal op, kenmerkend voor al hun producten. De belangrijkste component op het front is het display met aanraakfunctie, waarmee op een overzichtelijke manier alle instellingen bediend kunnen worden. Voor een aantal hoofdfuncties – onder andere ingangskeuze en volume – wordt een afstandsbediening bijgeleverd. Naast de volumeregelaar zien we het oogje voor de afstandsbediening.
Op de achterkant zien we een groot aantal aansluitingen. We beginnen bij de voeding want waar zouden we zijn zonder voeding. De voeding kent twee aansluitingen. De eerste is een standaard 2,5mm connector die bedoeld is voor de bijgeleverde industriële SMPS-voeding. Sowieso een stevig exemplaar want de interne schakelingen vragen het een en ander en wat reserve en dus een lagere inwendige weerstand is nooit weg. Maar de belangrijkste voedingsingang zit erboven en dat is de bijzondere 4-polige connector die met een speciale kabel verbonden wordt met de Ferrum Audio HYPSOS voeding. Een unieke voedingscombinatie die die de stroomvraag controleert tot in die connector en zijn verbinding met het voedingsdeel op de print. Voor alle duidelijkheid, we hebben de test uitgevoerd met de HYPSOS als voedingsbron, temeer omdat deze ons in staat stelt een ideaal werkpunt te zoeken voor de optimale voedingsspanning. Vanuit klankmatige overwegingen kozen we uiteindelijk voor 24,5 Volt. Het past allemaal in het totaalconcept van Ferrum, waarbij ook een behoorlijk aantal eigenschappen van de WANDLA kan worden aangepast aan de wensen van de eindgebruiker. Fine Tunen heet dat, ofwel puntjes op de i zetten.
Naast een triggerpoort zien we dan een rij digitale ingangen – USB (via een USB-c poort, passende kabel wordt bijgeleverd). We zien twee HDMI-poorten: één voor I2S gebruik. Ferrum Audio kiest in dezen voor de PS Audio standaard. De tweede HDMI-poort kom je niet vaak op een moderne DAC tegen. Het is een HDMI ARC aansluiting, die in een multimediale omgeving de verbinding maakt met bijvoorbeeld een smart tv. Heel slim. Een AES/EBU XLR, S/PDIF cinch en TOS-link optisch ontbreken natuurlijk niet. Interessant is de analoge cinch ingang, vooral voor muziekliefhebbers die de WANDLA als voorversterker zouden willen gebruiken. Vanzelfsprekend zijn er zowel cinch als XLR analoge uitgangen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS