Cover story

Ferrum OOR hoofdtelefoonversterker

Na de revolutie gaat de zon pas echt schijnen

Door Ernst Neve, HVT 10, oktober 2021

Mijn avontuur met het Poolse bedrijf HEM nam z’n aanvang in 2017, het jaar dat
ik gepakt werd door de Mytek Brooklyn DAC. Het duurde niet lang eer ik te gast was in Pruszków, gelegen op een steenworp afstand van hoofdstad Warschau, en voor het eerst met het team mocht kennismaken. Twee dingen vielen gelijk op.
De werkethos en het vakmanschap. Nee eigenlijk drie, als ik de zelfgestookte alcoholische versnapering meereken, waar naar eigen bewering ook de grasmaaier naar behoren op liep.


Marcin Hamerla, de CEO van HEM, had mij toen uitgenodigd voor hun kerstviering, zodat mijn verhaal over zijn bedrijf meer gestoeld zou zijn in het menselijke. En dat laatste was ook wel nodig, omdat ik er tot dan toe nooit precies achter was gekomen hoe het zat met de samenwerking tussen Mytek in New York en Mytek in Polen. In retrospectief kan ik vertellen dat ze dat zelf ook niet goed wisten, getuige de beslissing vanuit Amerika om de nieuwe lichting Mytek producten niet meer door HEM te laten produceren. Dit zou het einde betekenen van een samenwerking die meer dan twee decennia heeft geduurd. Hoe je het ook wendt of keert, het zou ook het begin van een nieuw HEM markeren. Een wedergeboorte, zo je wilt.

Begonnen aan het begin

Terwijl de scheidingspapieren nog niet getekend waren, werkte HEM aan de ontwikkeling van een nieuw merk. Het mocht geen kopie van Mytek zijn, zoveel was duidelijk, maar toch voelde het intern aan als een soort revolutie, terwijl zij zich van het Amerikaanse juk bevrijdden. Ik durf eigenlijk niet stil te staan bij de onganse hoeveelheid tijd die de mannen van HEM met elkaar hebben doorgebracht om de nieuwe strategie te bepalen, maar ik denk dat zij het licht hebben gezien, toen het idee voor hun eerste product op de tekentafel terechtkwam. Ze zouden beginnen met het begin van iedere hifiketen: de voeding. Deze schakel moest echter zó sterk zijn dat ze een onuitwisbare eerste indruk zou maken. Niets minder dan ‘disruptive’ en ‘revolutionairy’ zou het eerste product moeten zijn.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS