Cover story

Focal Kanta No. 2

Dubbel en dwars nummer 1

Door Michel van Meersbergen, HVT 9, september 2018

De zomer kondigt zich in vol ornaat aan en zo langzamerhand beginnen mijn gedachten af te dwalen naar die populaire bestemming: Frankrijk. Ha! Frankrijk, eigenwijs land van spagaten, van traditie en futurisme, stad en platteland, Voltaire tegen Rousseau. Maar ook land muzikale ‘mooisten’: Jadis en JC Verdier (om er maar een paar te noemen). Kortom: heerlijk land om naar uit te kijken. Hoe kan de voorpret beter gevoed worden dan met een sessie Franse luidsprekers – en zijdelings een soort van Frans bron- en versterkingsmateriaal? En waar beter dan bij Lexicom in Leidschendam?


De, u raadt het al, Franse luidsprekerbouwer Focal heeft afgelopen november een nieuwe luidspreker gepresenteerd: de vloerstaande ‘Kanta No. 2’. In het gamma van Focal nestelt de ‘Kanta’ zich tussen de ‘Sopra’ en de ‘Aria’, maar helt duidelijk meer naar de ‘Sopra’. Dit niet alleen qua prijsstelling, ook het uiterlijk – en dan vooral de kenmerkende ‘knik’ naar voren, zo kenmerkend voor de Sopra en de Utopia – geven de impressie dat de Kanta niet zozeer bedoeld is als logische stap tussen de Aria en de Sopra, maar meer als ‘sleutel’ naar de hoogste regionen in het gamma van Focal. Of in het kort, als soort van vervanger van de Electra die toch ook wel die functie bekleedde.

Kanta No. 2

De toevoeging No. 2 verraadt al een beetje dat we meer mogen verwachten. Zoals we bij de Sopra deze typenummers al konden zien: No. 1 een monitor, No. 2 een vloerstaander en No. 3 een grote(re) vloerstaander, zo zal de Kanta-lijn ook worden uitgebreid. De verwachting – maar met de nodige reserve – is dat in de loop van dit jaar de lijn verder zal worden uitgerold. Voor nu moeten we het doen met de No. 2 en laat ik alvast schrijven: dat is bepaald geen straf! Maar voordat we de auditieve kwaliteiten gaan behandelen eerst het visuele en het technische…

Visueel weet Focal altijd weer pure meesterwerken af te leveren. De bouw is feilloos en ondanks dat de afmetingen niet bepaald aan de kleine kant zijn straalt de Kanta een zekere charme uit. De modulaire opbouw van de Utopia en de ‘wig’ van de Sopra hebben plaatsgemaakt voor een polymeer front uit één stuk en de eerder genoemde kenmerkende en tijdscorrigerende ‘knik’ is nu een vloeiende lijn waardoor er voorzichtig een sfeer van organische retro ontstaat. De lage en middentoon units, opgebouwd met het, door Focal ontwikkelde, vlas/glasvezel conusmateriaal draagt ook bij aan dat retrogevoel, net als het fineer op de iets afgeronde kast. Ik ontkom niet aan het beeld van Scandinavisch gestoomd en gebogen houtplaatmateriaal uit de jaren ’50 en ’60. Maar… door dezelfde ogen bekeken is het contrast van gebruikte materialen: het polymeer front, het conusmateriaal en de metalen ringen rond de units, en laat ik de glazen plaat op de bovenkant niet vergeten, weer ronduit ‘anno nu’. In combinatie met het draagframe en spikes, die op hun beurt weer uitgesproken technisch en pragmatisch zijn uitgevoerd ontstaat er een mooi afgewogen en harmonieuze luidspreker. Focal is qua styling duidelijk niet over één nachtje ijs gegaan.