Cover story

Fyne Audio F500 en F501

Brutaal, Brits, Betaalbaar & … Beautiful!

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2018

Het ligt voor de hand te veronderstellen dat een goede luidspreker duur is. Je kunt het ook omdraaien en stellen dat een dure luidspreker goed is. Dat laatste zou in ieder geval moeten kloppen. Maar wat als een merk dwars gaat liggen en met een zeer betaalbare luidspreker op de markt komt die verdomd goed klinkt? Dan krabt men zich op het hoofd en herschrijft het verhaal. Fyne Audio is de naam. We testen de F500 boekenplankluidspreker en de F501 vloerstaander.


Ja, Fyne Audio is Brits. Maar de vraag is of het bedrijf dat ook zo ziet, met alle perikelen rond de Brexit. Fyne Audio komt namelijk uit het noordelijk deel van het zo gehavende Verenigd Koninkrijk, of wat daar nog verenigd aan is. U raadt het al, de wortels liggen in Schotland. De eerste aanblik op beide luidsprekers heeft iets vertrouwds. Na een tijdje kan ik het thuisbrengen: Tannoy. En ja hoor, het gloednieuwe Fyne Audio bestaat uit diverse medewerkers met een lange ervaring in de Britse audiowereld. En een belangrijk deel daarvan is gerekruteerd uit het bestand van het legendarische Britse merk, met de morele steun van Michael Fountain nota bene, zoon van Tannoy oprichter Guy Fountain. Voor de jongeren onder ons bij wie geen bel gaat rinkelen: In de clip rond de track ‘When we were young’ van Adele, live opgenomen in the Church Studios, ontwaar je aan weerszijden van de zangeres twee grote Tannoys, met de karakteristieke brede houten kast, de grote concentrische driver en de drie ogen daaronder.

Black Oak

Terug naar Fyne Audio. De Schotse nieuwkomer pakt uit met een zeer breed aanbod. De F300 serie is bedoeld als instap en telt zes modellen. Aan de bovenkant van het spectrum staat de F1 reference, bestaande uit drie vloerstaanders met prijzen in de pentacijferklasse. De 500 serie is veel milder geprijsd dan de F1 en omvat twee vloerstaanders, de 501 en de ruimer bemeten 502, die ook wat duurder is. De diameter van de drivers in de 502 is één inch groter dan die van 501, en van de ‘single-unit’ 500. De 500C is een center luidspreker en samen met de F500FX bedoeld als onderdeel van een surround set-up. Bovendien voert de nieuwkomer drie subwoofers in het programma. De onderwerpen van deze test zijn de F500 boekenplankluidspreker en de F501 vloerstaander. De eerste kost €349 per stuk, de vloerstaander gaat voor €699 over de toonbank. Beide modellen zijn uitgevoerd in wat Fyne Audio ‘black oak’ noemt, oftewel zwart eiken. Andere kleuren zijn zonder meerprijs leverbaar. Op korte termijn komen beide modellen ook in een hoogglans zwarte lak op de markt. Daarvoor zal wel extra worden gerekend.