Cover story

Fyne Audio F500 SP

Niet voor één gat te vangen

Door Ernst Neve, HVT 2, februari 2022

Fyne Audio. In 2018 als een Fenix herrezen uit de as van het oude Tannoy. Het verhaal mag als bekend verondersteld worden, maar voor degenen die het gemist hebben zal het hieronder nog even kort worden uiteengezet. Hoe dan ook, de eerste producten uit de nog steeds Schotse stal van Fyne Audio waren de F500 en de F1.12. Deze luidsprekers, de kleinste uit de F500 serie en bij introductie net geen 700 euro per paar, moesten hét visitekaartje vormen, samen met de F1.12, het vlaggenschipmodel met een prijskaartje destijds van een slordige 30.000 euro. Immers, een eerste indruk maak je maar één keer.


Op en top Brits, en zo tegendraads als een Schotse zalm die naar huis probeert te zwemmen. Allemaal eigenschappen die ongetwijfeld zullen hebben geleid tot het vertrek van het kloppend hart van wat ooit Tannoy was, maar verwaterd tot een bedrijf dat nog maar door één ding werd gedreven: het maken van meer winst. Zelfs de zoon van de oprichter Guy Fountain, Michael, en hoofdontwerper Paul Mills schaarden zich achter de dissonante groep, die zich zou afscheiden om in de loop van 2017 Fyne Audio op te richten. Meer dan 200 jaar aan ervaring zou aan de wieg van deze kersverse luidsprekerbouwer komen te staan.

Bewezen resultaat

Die enorme schat aan ervaring werd onmiddellijk gekanaliseerd in de ontwikkeling van een drietal kenmerkende Fyne Audio technologieën, te weten de IsoFlare, BassTrax/Tractrix en FyneFlute technologie. Het zal niet verbazen dat één van de eerste troeven die Fyne speelde een verbeterde puntbronweergever betrof. Onder de naam IsoFlare werd een geheel nieuw systeem bedacht waar de tweeter in het akoestisch centrum van de woofer werd gemonteerd. Het bewezen resultaat van dit coaxiale principe dat door Fyne Audio nog eens is verbeterd, is een driedimensionale stereoafbeelding, ook buiten de zogenaamde sweetspot. De FyneFlute technologie bestaat uit een nieuwe rand van conus van zowel woofer van de puntbron als de normale Fyne woofers die voor minder vervorming moet zorgen. Over woofers gesproken, de BassTrax technologie bestaat uit een neerwaarts gerichte poort in samenspel met een kegeldiffuser die ervoor zorgt dat de luidsprekers veel minder gevoelig zijn voor plaatsing in de buurt van een wand.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS