Met verfyning in het raffinement gaat Fyne Audio in de overtreffende trap
Door John van der Veer, HVT 06, juni 2019
Na de sensationele F500 serie, in HVT uitgebreid aan bod gekomen, is het nu de beurt aan de Fyne Audio F700. Nagelnieuw en reikhalzend naar uitgekeken. Er is (nog) slechts één telg in deze kersverse familietak: de F702, binnenkort volgen er meer. De nieuwkomer van Fyne Audio slaat de brug tussen de onvolprezen, zeer betaalbare F500 serie en het topmodel F1 met navenant prijskaartje. ‘Brug’ is relatief. Er wordt vanaf beide kanten van de kloof een megasprong gemaakt in prijs. De consequenties? Lees en huiver.
In HVT nummer 2 van dit jaar is de F502 besproken, door collega Michel van Meersbergen. Ik heb vorig jaar de F500 en de F501 enige tijd in huis mogen beleven. Zowel bij Michel als bij mij overheerste het gevoel: ‘hoe doen ze dat voor die prijs?’ Ik was al zeer gecharmeerd van de vloerstaander, maar de kleine 500 sloeg werkelijk alles in prijs/kwaliteit verhouding. Wat een geweldige luidspreker voor zo weinig geld! Altijd fijn als je merkt dat je werk serieus wordt genomen door collega’s. Nog fijner als het om je vrienden gaat. En als beiden in één persoon verenigd zijn die zich ook eens hoofdredacteur van HVT mag noemen kan je dag niet meer stuk. Dat gevoel bekroop me toen ik in huize Neve mocht aanschuiven, kort na de review, en de F500 ontwaarde. Die keer daarop trouwens ook. Daarna weer. En weer. En nog steeds, trouwens. En uiteraard doet Ernst alsof hij zelf op ’t idee is gekomen. Tuurlijk. Zou ik ook doen. De F500 kost €349, per stuk. De vloerstaander die momenteel in mijn woonkamer mooi staat te wezen luistert naar de naam F702 en kost tien keer plus een beetje zo veel. Een aantal features is overgenomen van het topmodel, veel technieken uit de 500-serie vinden we vervolmaakt terug in de nieuwe telg.
Statement
De 702 vloerstaander is met een officiële hoogte van 111,1 cm geen kleine jongen. Heb na een korte luistersessie de bijgeleverde spikes gemonteerd. Dit levert niet alleen een (nog) strakkere laagweergave op, de spikes bieden ook de mogelijkheid het geheel in hoogte te verstellen en de hoek waaronder de drivers het oor aanstralen te veranderen. Met behulp van de bijgeleverde sleutel kan dit van bovenaf, tot de ideale afstelling is bereikt. Hiervoor moet je door de knieën; je gaat slechts op de knieën om de ring te bereiken waarmee je het geheel vastzet. Zeer comfortabel, precies en to the point. Hulde! Ik kreeg in mijn huiskamer de beste sound door vanaf het snijpunt de gecentreerde tweeter een fractie boven de oren te laten ‘vliegen’. Hiertoe heb ik de hoek veranderd, door de voorste spikes iets omhoog te draaien, met als gevolg dat de hoogte van de luidspreker op ruim 115 cm kwam. Met een diepte van 44 en een breedte van 38,5 cm, is de 702 dan ook een statement dat je nauwelijks kan ontgaan in de huiskamer. Geen nood. De fraaie vormgeving, met het sobere, prachtige front en de ellipsvormige achterkant maakt het model tot een onweerstaanbare blikvanger. De 702 is leverbaar in hoogglans walnoot, zwart en wit. Op de bijgeleverde foto’s prijkt de houten versie zeer fraai, diep bruin met een tikkie rood en warm oogstrelend. De 702 in mijn huiskamer is uitgevoerd in hoogglans wit. En dan niet het wit dat je met ‘witgoed’ associeert, maar ‘off white’: warm, helder en intiem. De uitstraling doet denken aan Frank Lloyd Wright’s MOMA, in New York. Ik heb mijn handgebouwde Stratocaster in deze kleur laten uitvoeren. Kortom, aan mij is dit warme wit meer dan uitstekend besteed.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.