Cover story

Gauder Akustik Vescova CT mkII

Onkreukbaar Duits

Door Michel van Meersbergen HVT 1, januari 2020

Had collega John van der Veer de eer het in Stuttgart gehuisveste Gauder Akustik met een bezoek te kunnen verblijden; op zijn beurt had ondergetekende het geluk een paar Gauders ter test in huis te hebben. Verschil moet er zijn, maar per saldo zijn wij – John en ik dus – mazzelaars: uit de koker van Gauder Akustik komen zonder meer interessante producten.


Het bijkomend voordeel van een dergelijke redactionele verdeling ligt in het gegeven dat ik u voor een ‘in-depth’ verslag over Dr. Roland en zijn geesteskind Gauder Akustik kan verwijzen naar het artikel van John, en ik mij kan concentreren op een enkel facet uit het grote verhaal. Van die ruimte maak ik graag gebruik, dus… without further ado: de Gauder Akustik Vescova CT Black Edition! Laat ik een eventueel opspelend geheugen direct voor zijn: de voorloper van Gauder Akustik, Isophon, bracht eerder een Vescova uit. De originele Vescova werd door de pers ontvangen als één van de eerste luidsprekers waarbij met keramisch conusmateriaal een echt mooie weergave werd verkregen en daarmee het merk Avalon Acoustics naar de kroon wist te steken. Isophon werd Gauder Akustik, de Vescova ontving een groot aantal aanpassingen en werd als zodanig de Vescova mkII. Ter duidelijkheid: hebben we het in deze review over de Vescova, dan hebben we het dus over de mkII.

Met eigen oren

In de woorden van Roland Gauder zelf is de Vescova ‘de perfecte stap van hifi naar échte high-end.’ Nu ben ik altijd wat beducht op toevoegingen als ‘échte’, zeker wanneer dit gevolgd wordt door een benaming van een fenomeen dat toch een behoorlijke mate van arbitrage kent: wat betekent high-end als begrip en wanneer is er sprake van high-end in weergave? Nu zullen er zoveel meningen als antwoorden op die vragen zijn en ik zeg heel ‘zen’: jullie hebben allemaal gelijk! Maar laat ik toch eens proberen een consensus te bereiken… Als muziek de poorten naar rust weet te openen, een instap-hifi dit met grote moeite voor elkaar weet te boksen – en waar je zelf ook nog eens mentaal hard moet werken voor die juiste ‘mood’, dan doet high-end dit met groot gemak en als vanzelf. Begrijpelijkerwijs is deze consensus ook weer gelardeerd met ontelbare variabelen, maar ik denk dat de richting wel duidelijk is en met welke oren tenminste ík naar de Vescova geluisterd heb.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.