Cover story

Hegel H590

De Meester, de Baas

Door Sander van der Heide, HVT 11, november 2018

Zeg tegen een stel ontwerpers dat ze een versterker mogen bouwen waarbij ze in het ontwerp geen rekening hoeven te houden met kosteneffectieve oplossingen. Dan krijg je niet alleen een 2x duurdere versterker, maar ook een 10x beter
klinkende. Dat is wat ze bij Hegel met de H590 hebben gedaan.


De Hegel H590 is een geïntegreerde versterker, oftewel een voorversterker en een eindversterker in één behuizing. Echter niet zo maar een. Bij Hegel zelf spreken ze van Master & Commander. Meesterlijk in muzikaliteit en de Baas over iedere luidspreker. De handtekening in het ontwerp komt van geestelijk vader Bent Holter in de vorm van de SoundEngine2 technologie die zorgt voor hoge vermogens met extreem lage vervorming. Daar houden ze niet van daar bij Hegel. En dan gaat de H590 nog een stukje verder met een DA-converter en netwerkspeler aan boord. In principe heb je aan minstens één bron, een stel luidsprekers en een H590, genoeg om een mooie, compacte high end audioset samen te stellen. Voor het aansluiten van de bron zijn er genoeg mogelijkheden. Maar liefst twee gebalanceerde en drie ongebalanceerde analoge ingangen staan tot je beschikking. Digitaal bijna net zoveel: drie optische ingangen, 1 x coaxiaal met RCA-aansluiting en 1 x coaxiaal met BNC-connector. Daarnaast een USB ingang voor verbinding met een computer en ethernetaansluiting, om de H590 in een netwerk op te nemen. Voor een geïntegreerde versterker heeft de H590 best veel uitgangen: 1 x analoog met vaste uitgangsspanning op lijnniveau, 1 x analoog met variabele uitgangsspanning en 1 x een digitale uitgang (BNC). Een phono-ingang ontbreekt, maar op dat niveau wil je waarschijnlijk toch een losse phonovoortrap, zullen ze bij Hegel gedacht hebben.

Looks

Wat je zou verwachten bij een dergelijke versterker is een grote, zwarte, twaalf-in-een-dozijn doos. Hegel heeft het voor elkaar gekregen daar een bijzonder stijlvol geheel van te maken. Het zwart is meer een soort donker graniet. De H590 is weliswaar een stuk groter dan de H360, maar heeft toch niet die ‘bulky’-uitstraling. Midden in het front is nu gekozen voor een OLED-display met links en rechts twee draaiknoppen naast het prachtig gewelfde middengedeelte. Het geheel ziet er sjiek uit en niet iets wat je in een kastje wegstopt, dit is een pronkstuk en een apparaat waar je naartoe wil lopen als je naar wat wil luisteren. Natuurlijk kun je hem ook bedienen met de evenzo stijlvolle afstandsbediening of via de netwerkaansluiting met een app.