Cover story

Hegel H95 geïntegreerde netwerkversterker

Keepin’ it very real

Door Michel van Meersbergen, HVT 9, september 2020

‘Intelligence is change’, zo luidt het motto dat Hegel aan de nieuwe H95 geïntegreerde versterker heeft gegeven. Semantisch een lastige stelling; een kwalitatieve ‘downgrade’ is net zo veel ‘change’ als dat voor een ‘upgrade’ zal gelden. Haarkloven meneer Van Meersbergen, haarkloven! Laten we, mede gezien de huidige temperaturen, elkaar dan tegenkomen in: ‘Intelligence is constant improvement’.


De afgelopen 4 jaar hebben de nodige Hegel versterkers hier ten huize op de pijnbank gelegen, waardoor met een stellige zekerheid het vermogen van Hegel te kunnen verbeteren wel te concluderen is. De aankondiging dat de gloednieuwe H95 onderweg was werd dan ook met vertrouwen, maar vooral met nieuwsgierigheid ontvangen. En natuurlijk met een duidelijke vraag: wat is er precies veranderd ten opzichte van de, alweer drie jaar geleden, uitstekend ontvangen H90? Want de H90, dat was toch wel wat. In die zin, eigenlijk alles wat Hegel door de jaren exclusief heeft ontwikkeld is daarin aanwezig, en dat alles tegen een zeer vriendelijke prijs. Als we het over Hegel hebben is die andere Hegel, de Duitse filosoof en naamgever aan de Noorse raspaardjes, voor mij altijd wel in de achtergrond aanwezig. Voor de H95 nu eens echt aan bod komt wil ik u deze quote niet onthouden: “De waarheid wordt noch gevonden in de thesis noch de antithese, maar in een opkomende synthese die de twee verzoent.” Dat zal beslist ambitieus overkomen, maar laten we de H90 als thesis en de H120 én H190 als antithese inzetten. Begint er dan al iets te dagen?

H95, de synthese

Qua uiterlijk verschilt de H95 in niets van de H90. Zelfde formaat (430 x 100 x 310 mm) en gewicht (11 kg). Ook qua fysieke aansluitingen geen verschil: aan de analoge kant 2x RCA in en 1x RCA uit. Aan de digitale kant: 1x S/PDIF coax, 3x S/PDIF optisch, 1x USB én 1x RJ45 voor Airplay/Airplay 2 en DLNA. Zoals we gewend zijn van Hegel zijn deze ingangen individueel in te regelen op maximaal volume. Het front laat uiteraard de vertrouwde ‘Hegel-welving’ zien waarin het OLED-scherm ook niet geheel onbekend zal voorkomen. Zelfs het menu is gelijk.

Moeten we dan de verschillen zoeken in de gemeten prestaties? Als ik de uitkomsten daarvan naast elkaar leg, zie ik exact dezelfde cijfers: uitgangsvermogen is 2 x 60 Watt aan 8 Ohm, frequentiebereik van 5 tot 100kHz, signaal-ruisverhouding van meer dan 100dB, een vervorming van minder dan 0,01% op 25 Watt. En dan natuurlijk voorzien van SoundEgnine2 en die hoge dempingsfactor van 2000. Er zal dus onder de ‘motorkap’ gekeken moeten worden… waar inderdaad het nodige is veranderd.

Met de H90 als uitgangspunt is de analoge sectie licht aangepast voor een betere aansluiting naar de eindtrap, de voedingen zijn verbeterd en de uitgang voor de hoofdtelefoon is met de nodige aanpassingen een stuk rustiger geworden. Qua ‘connectivity’ ook verbeteringen: een meer stabiele UPnP-verbinding en nu dan (eindelijk) de mogelijkheid om via LAN de H95 aan te kunnen zetten. Voordat de grootste en meest belangrijke upgrade komt, eerst een tweetal potentieel bittere puntjes: géén IP- en Control 4 én… de H95 zal niet naar een Roon End-Point geüpgraded kunnen worden. Dat zijn voor mij persoonlijk geen ‘game-changers’ en een dergelijke keuze kan ik vanuit het perspectief van Hegel prima begrijpen. De H95 is nu eenmaal het instapmodel, dus de kosten tellen stevig mee en tja… een beetje kietelen voor méér zal een bedrijf toch moeten worden toegestaan. Maar dan nu, drumroll… een volledige nieuwe DAC voor de H95! Dat wil zeggen, de DAC die voor de H120 en H190 wordt gebruikt vinden we nu ook in de H95.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS