Almost wireless
Door Michel van Meersbergen, HVT 3, maart 2017
Wat doe je met een luidspreker die zich ruimschoots heeft bewezen, die een hoop mensen wellicht een andere kijk op ‘bookshelves’ heeft doen geven. Die, kortom, een klassieker in de maak is? KEF beantwoordde die vraag door die luidspreker actief en draadloos aanstuurbaar te maken. En zo ligt er een setje LS50 Wireless in huize Van Meersbergen op de spreekwoordelijke pijnbank…
Laten we gelijk met de deur in huis vallen door te stellen dat zowel een actieve als draadloze LS50 een zeer welkom idee is. In passieve vorm vraagt de LS50 om een kwalitatief zeer behoorlijke versterker om tot volle bloei te kunnen tonen. Eén van de gedoodverfde combinaties met de passieve LS50 is de ‘Röst’ van Hegel. Deze lijkt te zijn ontworpen met de LS50 in het achterhoofd wat dan ook resulteert in een meer dan gelukkig huwelijk. Des te interessanter om te horen wat KEF zelf met de versterking heeft gedaan. De draadloze optie is zeer waarschijnlijk een meesterzet. Niet zozeer dat draadloos tegenwoordig uniek is, integendeel, maar om juist de LS50 zo uit te rusten manoeuvreert KEF zich handig met een, voor mij ‘du moment’ nog even op papier – eerst maar eens luisteren – briljant product in de zo langzamerhand verzadigde markt van actieve, draadloze luidsprekers en -sprekertjes waarin echte toppers eigenlijk zeer dun gezaaid zijn.
Bi-Amped… dubbel mono!
Uiterlijk is er relatief weinig verschil met de passieve LS50. De gecurvde baffle is ook direct overgenomen. De Uni-Q 25mm alu-dome tweeter en 130mm magnesium/alu mid-laag driver lijkt direct te zijn overgenomen maar is ‘inwendig’ compleet aangepast. Op de bovenkant van een kast, die het rechterkanaal gaat worden, een touch-gevoelig OLED-display. De kasten zelf zijn iets dieper om ruimte aan de versterkers te geven, doch de inhoud van de klankkast zelf is gelijk aan die van de passieve LS50. Het is pas op de achterkant dat het grote verschil zichtbaar wordt. Per kanaal een tweetal koelingselementen, die op hun beurt weer charmant zijn verstopt achter tweetal pseudo-koelelementen; het oogt zeer verzorgd. Op de achterkant van het rechterkanaal vinden we alle in- en outputs: USB-B, Optisch TOSLink, RCA, en Cat-5 netwerk. Verder een uitgang voor een subwoofer, een uitgang via Cat-7 naar het linkerkanaal, pre-set mogelijkheden voor de opstelling, een reset-knop en uiteraard een 220V aansluiting. Okay, nog ééntje dan, een enkele USB voor eventuele ‘service’.