Cover story

KEF LS60 Wireless

All-in-Two mini Blades

Door Ernst Neve, HVT 6, juni 2022

Het begon allemaal in september 2020 met de metataal van de LS50 Meta. Ik kwam erachter dat het ronde labyrint van gangetjes, dat me deed denken aan het spelletje uit mijn jeugd waar je al balancerend een of meerdere balletjes naar hun gaatjes moest dirigeren, bijzondere effecten had op de klanksignatuur van de iconische speaker. In november dat jaar werd dat nog eens dunnetjes overgedaan door de LS50 Wireless 2. Alleen hier was nog iets extra’s aan de hand.


Dat de LS50 Wireless een succesnummer was voor KEF is inmiddels bekend, versie 2 zou hier nog een schepje bovenop doen. Niet alleen was er een kwalitatieve sprong gemaakt door de integratie van het metamateriaal, ook de zo belangrijke app was geëvolueerd naar een volgend niveau. En er was iets speciaals gedaan met de verwerking van MQA. Omdat het relevant is voor dit verhaal volgt hierover verderop een korte verbale uitvouwing. Anywho; niet lang daarna werd mij verteld over de ontwikkeling van de LS60 Wireless (LS60WL). Iemand uit de KEF organisatie liet mij geloven dat het om een vloerstaande versie ging die totaal zou afwijken van wat wij voor ons zien als we aan een vloerstaander denken.

Het wachten is voorbij

Niemand had kunnen bedenken dat het bijna anderhalf jaar zou duren voordat de LS60WL aan het publiek getoond zou worden. Het was 12 april jongstleden om precies te zijn dat ik voor het eerst een blik mocht werpen op deze nieuwe ranke rakkers van het Britse merk. Met veel omhaal werden ze onthuld door KEF brand ambassador Johan Coorg, die natuurlijk verkondigde dat hij ze thuis had staan en zijn vrouw er helemaal weg van was. Hij heeft ze daarna nog eens goed laten brullen, waardoor bij mij het verlangen om ze moederziel alleen te horen alleen maar toenam. Je kunt immers een luidspreker niet beoordelen in een te grote ruimte met te veel toehoorders en met muziek die je doet fronzen. Je zult je kunnen voorstellen dat als de markt anderhalf jaar heeft moeten wachten op het volgende KEF succesnummer, een paartje in huis halen misschien een brug te ver is. Sterker nog, als er maar enkele paartjes in het hele land zijn, zit er maar één ding op: een privé-auditie in een geheime kelder ergens in de hoofdstad. Die kelder was feitelijk de bioscoopruimte van iEar’ in de Amsterdamse Beethovenstraat en geheim omdat nieuws over de LS60 Wireless ten tijde van het luisteren nog onder embargo zat. Gelukkig kregen we alle medewerking van Freek van Ham en Loek van Gasteren en kon ik uiteindelijk gerieflijk plaatsnemen voor een paar hagelnieuwe, net ingespeelde, mineraalwitte LS60WL.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS