Cover story

KEF R5 Meta en R7 Meta

Size Matters

Door John van der Veer, HVT 5, mei 2023

Na de R3 Meta, de enige monitor in de nieuwe R Meta-serie van KEF, is het nu de beurt aan de vloerstaanders. De R3 Meta is, samen met de S3 standaard, aan de tand gevoeld in de vorige editie van HVT, het aprilnummer. Twee van de vloerstaanders komen samen aan bod op de pagina’s die voor u liggen. R5 Meta en R7 Meta hebben hetzelfde aantal drivers, maar de omvang van de woofers loopt uiteen en hetzelfde geldt voor de inhoud van de luidsprekerkast. Een verschil in omvang en inhoud, die ook veel met dezelfde grootheden in de luisterruimte te maken hebben. Een opvallende ervaring, met een opvallende uitkomst.


De monitor heeft een meer dan uitstekende indruk achtergelaten. De bescheiden kast klinkt veel breder en dieper dan de omvang doet vermoeden. Dat heeft met allerlei factoren te maken die in geuren en kleuren staan omschreven in het verhaal. Natuurlijk speelt de nieuwe Metamaterial Absorption Technology, kortweg MAT, hierin een centrale rol. Deze techniek is niet nieuw, ook voor KEF niet, maar wordt nu voor het eerst toegepast in de gehele, vernieuwde R-Series. De aanduiding Meta heeft voor 100 procent betrekking op deze innovatie (kijk maar naar de eerste twee lettergrepen van waarvoor de afkorting M.A.T. staat). De techniek is uitgebreid beschreven door onze hoofdredacteur Ernst Neve, die bij de lancering van de KEF R META aanwezig mocht zijn en er in de maart-editie van HVT verslag van heeft gedaan. Even in het kort (’t kan niet genoeg worden benadrukt en beschreven), MAT is een mechanisch principe in de luidsprekerkast, een samenspel tussen materiaal en ontwerp dat de uitdoving van veel ongewenste frequenties tot gevolg heeft, met spectaculair resultaat. Maar er spelen meer factoren een rol. Lange ervaring laat sporen na. KEF is al ruim zes decennia actief in luidsprekerland en heeft talloze innovaties op de naam staan, te veel om ze alle op te noemen. Een van de bijzondere eigenschappen van het toonaangevende Britse merk is dat deze innovaties zich uitstrekken van de absolute topmodellen tot de kleinste versies in de LS-serie. En in de hele serie KEF-luidsprekers die de afgelopen en komende edities van HVT zowel de gemoederen als ondergetekende bezighoudt is de alweer twaalfde generatie van de Uni-Q toegepast. Ben niet alleen goed in het maken van veel te lange zinnen, hoop ook iets zinnigs te kunnen melden over de twee sets bloedmooie vloerstaanders die mij nu aanstaren, met vele ogen.

Pingpong

In goed overleg is bedacht om de twee vloerstaanders R5 Meta en R7 Meta in één test onder te brengen. Heb dat ook letterlijk gedaan, naast de enige echt juiste methode: een set weghalen en in ieder opzicht, dus ook op exact dezelfde plek, de ene door de ander te vervangen. Heb ze tevens fysiek naast elkaar gezet en gepingpongt. Nee, dat is eigenlijk niet de bedoeling, voor een zichzelf serieus nemende recensent, maar heb het toch gedaan. En waarom dan, sukkel? Nou, het leek me zinnig om het verschil in omvang van zowel de drivers als de luidsprekerkast ook direct, met zo min mogelijk tijdsverschil dus, te ervaren en bovendien gaf het de mogelijkheid om exact dezelfde hoogte van de Uni-Q te mogen beleven.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS