Cover story

Marantz PM-10 en SA-10

The perfect number 10?

Door Marnix Bosman, HVT 9, september 2017

Met high end audio is het eigenlijk net zoals met de Formule 1. In dit topsegment worden nieuwe concepten gelanceerd, komen fabrikanten met nieuwe ideeën en proberen merken tot ultieme prestaties te komen.

Sommige merken lopen continu voorop met het introduceren van nieuwe ideeën en technologieën. Andere merken richten zich voornamelijk op het perfectioneren van bestaande, bewezen technieken en zijn wat trager met het oppakken van nieuwe ontwikkelingen. Wat die fabrikanten op de achtergrond doen is vaak zeer innovatief en vernieuwend maar dat zien wij doorgaans pas als de tijd daar echt rijp voor is.
Als we praten over Marantz dan zijn beide benaderingswijzen van toepassing. Als we het over de digitale sectie van de onderneming hebben dan loopt Marantz vaak voorop met nieuwe ontwikkelingen. Mede doordat Marantz jarenlang onderdeel was van Philips was Marantz al heel vroeg actief met CD-spelers en ook bij de SACD-speler behoorde Marantz bij de eersten. Kijken we echter naar de introductie van netwerk audiospelers dan was Marantz relatief traag en ook met de adaptatie van nieuwe versterkertechnieken (klasse D) behoort Marantz zeker niet tot de pioniers.
Is dat erg? Nee, in mijn optiek absoluut niet. Misschien is het zelfs wel heel verstandig. Marantz is een groot genoeg concern om op de achtergrond continu nieuwe ideeën en technologieën uit te proberen en te analyseren. Noviteiten worden blijkbaar pas toegepast in nieuwe producten als de vernieuwing ook echt een verbetering is.

Het beste van Marantz?

In de Premium serie presenteert Marantz al jaren echte paradepaardjes. Min of meer het beste dat er op de ontwerptafels van Marantz wordt gecreëerd. Daarbij heb ik zelf overigens altijd het gevoel dat Marantz eigenlijk nóg beter kan, maar dat men zich vanuit marketingtechnische overwegingen beperkt tot de apparatuur die ook nog relatief betaalbaar blijft. Heel af en toe komt Marantz dan opeens weer met iets bijzonders en dus ook prijzigs zoals een aantal jaren terug met de SC-7/MA-9 voor/eindversterker combinatie. Medio 2016 deed Marantz dat opnieuw met de introductie van de SA-10 en de PM-10. Een SACD-speler en versterkercombinatie die een gezamenlijk prijskaartje dragen van maar liefst 15.000 euro. Een set waar je dus iets van mag verwachten en getuige de gebruikte technieken is Marantz hier weer eens echt tot het gaatje gegaan.