Cover story

Mark Levinson No 5101 + No 5805

Perfectie om bij weg te dromen

Door John van der Veer, HVT 12, december 2020

Bijna een jaar geleden heeft Michael Huigen van Reference Sounds het apparaat in het vooruitzicht gesteld en eindelijk is het dan zover. Het eerste exemplaar van de Mark Levinson No 5101 is ingevlogen en direct doorgesluisd naar mijn gretige oortjes. Heb het apparaat slechts een dag thuis kunnen beluisteren, gekoppeld aan de Mark Levinson No 5805. Maar wat een indruk, al die mogelijkheden, die waanzinnige klank. Over een impressie, in vogelvlucht.


Het was bepaald geen onwil van Michael. De introductie van de No 5101 is telkenmale uitgesteld door Mark Levinson, zowel tot teleurstelling van Reference Sounds als de onze. Maar vlak voor het ter perse gaan van deze editie van HVT kwam dan eindelijk het verlossende telefoontje. Tussen alle drukte van de eindredactie door bracht Michael een nog ongeopend exemplaar bij mij thuis, in de ochtend, nog donker op straat. Eigenlijk zou je minstens een week moeten uittrekken voor een adequate review van deze alleskunner. Die tijd was er niet. Toch willen we u de primeur van de geweldenaar niet onthouden. Wat bracht Michael om 07:30, in alle vroegte dus, behalve een onverwoestbaar humeur? De Mark Levinson No 5101 is een audiobron met talloze opties en aansluitmogelijkheden. De loodzware Mark Levinson No 5805 is een geïntegreerde versterker waarop ik de nieuwe telg heb aangesloten. Het is ondoenlijk om alle functies en mogelijkheden van één van deze apparaten binnen de context van deze ruimte afdoende te beschrijven, laat staan beide. Ik beperk me hoofdzakelijk tot de auditieve impressie. Voor wie dit te simpel vindt; bij voorbaat mijn excuses. Zie dit verhaal als een teaser, om zelf op onderzoek uit te gaan.

Dynamiek

In de basis is de No 5101 de combinatie van een CD-speler, een S(uper)A(udio)CD speler, een DAC en een streamer. DAC impliceert analoge outputs; de RCA jack/cinch-uitgangen gaan gepaard aan gebalanceerde XLR’s. Zonder de conversie zijn er twee outputs: optisch en coaxiaal. Het apparaat kan ook als een ‘stand alone’ DAC fungeren. Daartoe zijn er twee digitale ingangen, coaxiaal en optisch. De digitale uitgangen worden geflankeerd door de ethernet aansluiting en de USB-A, die toegang biedt tot muziekbestanden vanaf een USB-drive of harddisk. Streamen kan, uiteraard, vanaf het netwerk of de bekende streamingdiensten, via de Harman MusicLife App. Het apparaat is voorzien van Mark Levinson’s eigen PrecisionLink II DAC, opgebouwd rond de bekende ESS PRO Sabre 32-bit DA omzetter. Voor een omschrijving van deze techniek laat ik Michael aan het woord: ”Slechts een klein gedeelte (van de ESS PRO Sabre) wordt echt gebruikt. De cruciale stroom naar spanning omzetting wordt namelijk volledig en discreet naar eigen Mark Levinson recept uitgevoerd. Na deze DA-conversie doorloopt het analoge audiosignaal Mark Levinson’s Pure Path Output Stage. Opnieuw volledig gebalanceerd van opbouw met discrete componenten, direct gekoppeld en in Dual-Mono configuratie. Die opzet vergroot de signaal-ruis afstand en zorgt voor een enorme dynamiek.” Heel fijn Michael. Nu eerst maar eens wat muziek beluisteren. De apparaten zijn rap op elkaar aangesloten en staan beide aan. Het is nog steeds donker op straat, de displays dragen bij aan de verlichting in de huiskamer. Lang geleden dat ik geen lade uit een CD speler heb zien komen. Als een pinautomaat vraagt de No 5101 hongerig om een schijfje in de gleuf. Besluit het apparaat te vertrouwen. Heb als eerste de digitale (optische) uitgang gebruikt, aangesloten op de dito ingang van de No 5805 en ben lekker achterover gaan zitten.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS