Cover story

Martin Logan Impression ESL 11A

Holy Guacamole!

Door Christiaan Punter, HVT 10, oktober 2017

Zomaar neergezet in dezelfde posities als de vorige dynamische speakers in deze kamer, op de standaard plastic voetjes, met standaard kabels en standaard instellingen, zonder warmdraaien en zonder enigerlei tweaks ben ik gaan luisteren, en meteen klinkt het al adembenemend goed. Zo goed zelfs dat ik overweeg om een speaker overstap te maken. Nu al!

Dat moest ik even kwijt. Dan nu een fatsoenlijke introductie. Martin Logan is een fabrikant die nooit stil zit. Ook al zou je het op basis van hun uiterlijk niet verwachten, elke nieuwe reeks vertegenwoordigt ook daadwerkelijk steeds weer een verbetering in de kwaliteit. Martin Logan luidsprekers zijn onderverdeeld in 3 hoofdcategorieën: de Motion Serie, Electromotion Serie en Masterpiece Serie. De Motion serie vormt de instap met zeer betaalbare hybride dynamische/magnetostatische speakers. Mijn Fresco surround luidsprekers komen uit voorlopers van deze serie en werken subliem samen met de Apogee Diva hoofdluidsprekers. De Electromotion serie omvat hybride electrostaten die extreem veel kwaliteit voor het geld bieden. Binnen de Masterpiece Serie ten slotte vind je de beste electrostaten die Martin Logan bouwt, waaronder het model van dit review. De Impression ESL 11A zou je kunnen zien als de ideale middenmoter in deze serie. Eronder zit de Classic ESL 9, een meer klassiek model, en erboven zitten 2 modellen die vergelijkbaar zijn met de 11A, maar steeds groter uitgevoerd. Helemaal bovenaan ten slotte zit de CLX, een full range electrostaat, en de Neolith, de meest indrukwekkende hybride electrostaat aller tijden.

De ESL 11A’s zijn indrukwekkend mooi gebouwd. Zo zijn de zijkanten van het frame nog smaller in de breedte, maar breder in de diepte, en hierdoor onzichtbaarder en toch stijver dan voorheen. De wooferkast is prachtig afgewerkt met echt houtfineer of hoogglanslak naar keuze, en bevat 2 stuks 8 inch woofers in een PoweredForce Forward configuratie. Dit betekent zoveel dat de twee woofers in een slimme fase-getimede samenwerking en voorzien van twee separate 275 watt klasse D versterkers niet alleen een heel krachtige bas produceren, maar hierbij ook reflecties van de achterwand tegengaan. Het laagdoorlaatfilter voor de woofers wordt geregeld middels 24-bit Vojtko DSP, waarbij met Anthem Room Correction technologie de frequentiecurve van de woofers zelfs geautomatiseerd is te optimaliseren.