Cover story

Meze Audio Liric, gesloten planar hoofdtelefoon

Let’s get Lirical

Door Ernst Neve, HVT 12, december 2021

Meze is de laatste tijd behoorlijk behoorlijk actief. We zijn nog maar net bekomen van het moois dat ze Elite hebben genoemd, of we staan oor in oor met de Meze Liric, hun eerste closed-back planar hoofdtelefoon, waarmee het hoofdtelefoonhuis zelf tot high-end portable is gebombardeerd. Aan mij het gelukzalige genot om als een van de eerste recensenten een exemplaar toegezonden te krijgen, dat door het embargo dat erop rustte onze hoofdtelefoon special net niet heeft gehaald. Achteraf gezien maar beter ook…


Als de Liric het namelijk wel had gehaald in die special te belanden, had hij misschien overschaduwd geworden door de Meze Elite en megadonten van andere merken, en dat zou de Liric niet verdiend hebben. Dat werd eigenlijk meteen al duidelijk toen de Liric bij mij werd bezorgd en ik kort daarna aan mijn uitpakfest mocht beginnen. Zoals jullie misschien al eerder hebben begrepen, behoort Meze tot een van mijn all-time favoriete merken. Dat is ooit aangewakkerd door de kwaliteiten van de betaalbare en bloedmooie 99 Classics van Meze Audio, een dynamische, gesloten over-ear die qua signatuur alle boxes voor mij chekte. Lekker laag, niet te vet, ingetogen midden en een zoet, maar gedetailleerd hoog. Even kort door de bocht. Later kwam de Meze Empyrean tot mij, die boxes chekte waarvan ik het bestaan nog niet wist en aan mij het bestaansrecht bevestigde van de hoofdtelefoons van rond de 3.000 euro. Raar genoeg wist de Elite daar nog eens een schepje bovenop te doen. Qua gevoel, en qua prijs, qua relevantie en qua raison d’être. Die Antonio Meze is me d’r eentje.

No-nonsense benadering

Natuurlijk is Meze veel meer dan de naamgever Antonio, het is een geweldig team van bevlogen muziekliefhebbers die met veel stijl de hoofdtelefoonmarkt van enige kwaliteit zijn toegetreden. Niet alleen onderscheiden zij zich van de rest door hun kenmerkende designs, maar ook een heuse Meze klanksignatuur zoals ik zojuist al beschreef. Het is de rode draad door al hun hoofdtelefoons, mag ik inmiddels wel zeggen. De Liric bevestigde dat nog maar eens. En dat begon dus al bij het uitpakken. De kartonnen doos is niet veel meer dan het zou moeten zijn. Geen onnodige tierelantijnen behalve op de voor- en achterzijde een ingetogen opdruk van het logo en de naam van Meze Audio. Op de zijkanten staat fier genoteerd dat het om de Liric, keurig in eigen designtaal, gaat met daaronder in niet mis te verstane taal dat het zich handelt om ‘the portable isodynamic headphone’. Niet ‘een’, maar ‘de’. Hoezo verwachtingen zetten?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS