Cover story

Monitor Audio Silver 500 7G

Spectaculair ingetogen…

Door Ward Maas, HVT 9, september 2021

Als recensent van kwalitatief goede audioapparatuur heb je vaak het voorrecht als een van de eersten te mogen luisteren naar bijzondere producten. Dat is erg leuk en compenseert voor de producten waarvan je maar twee dingen vindt. Eén: dit klinkt niet lekker, en twee: ik moet er naar luisteren… Die goede audioapparatuur gaat dan weer met tegenzin terug naar de distributeur. Met de luidsprekers die nu staan opgesteld in huize Maas gaat dat helaas ook gebeuren. Daarmee verklap ik in feite nu vast wat ik van het paar Monitor Audio Silver 500 7G vind.


Monitor Audio is een fabrikant die in 1972 is opgericht door Mo Iqbal en hoort in het rijtje grote Engelse namen thuis. Het perfectionisme van het ontwikkelteam is tot op de dag van vandaag niet verandert. Gelukkig blijft Monitor Audio op die basis nog steeds nieuwe, geavanceerde technologieën ontwikkelen. De aanduiding 7G staat voor ‘zevende generatie’ en is impliciet voor de houding ten opzichte van productontwikkeling. Ja, we proberen het best mogelijke product te maken, maar weten ook dat het altijd weer beter kan, en zodra we dat kunnen verwerken we de nieuw opgedane kennis in onze producten. Aangekomen bij maar liefst de zevende generatie van producten moet ik vaststellen dat die vasthoudendheid zich geloond heeft. Monitor Audio is een firma die niet simpel een product oppimpt en het een nieuw product noemt. Je ziet dat ontwikkeling van jaren stap voor stap wordt doorgevoerd in de nieuwe producten.

Fooooore!

Het merk onderscheidt zich door het gebruik van de zelfontwikkelde unieke C-CAM (Ceramic Coated Aluminium Magnesium) conustechnologie. De conus bestaat hierbij uit een zeer dunne magnesium/aluminium legering met een opgedampte keramieklaag. Dit maakt het tot het lichtste en stijfste conusmateriaal op de markt en zorgt voor een ongekend ‘snelle’, gemakkelijke en transparante weergave. De ‘golden dome’ hoogeenheid is bijzonder vanwege de opgedampte goudlaag op de C-CAM conus. Het zogeheten RST II patroon (het lijkt wat op het ‘kuiltjes’profiel van golfballen) op de bas en middentoon luidsprekers is opnieuw vormgegeven en zorgt voor een stijver profiel. RST II is meer dan alleen een patroon op de conus. Het is het zichtbare gedeelte van een verzameling toegepaste technologieën die de prestaties van de driver bij hogere frequenties verbetert, een verdere aanvulling op de C-CAM-technologie

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS